ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік в галузях народного господарства

Калькулювання собівартості продукції рослинництва
Перш ніж розпочати калькулювання собівартості продукції, не-обхідно за даними аналітичного обліку затрат рослинництва вста-новити загальну суму витрат і обсяг продукції основної (спряже-ної) і побічної, отриманої від даної культури (групи культур).
Витрати на обробіток площ, на яких повністю загинув урожай унаслідок стихійного лиха, списуються як надзвичайні втрати.
Собівартість соломи, гички, стебел кукурудзи і соняшника, капустяного листя та іншої побічної продукції рослинництва ви-значається, виходячи із розрахунково-нормативних витрат на збирання, транспортування, скиртування та інші роботи, пов’язані із заготівлею побічної чи основної продукції. При складанні звітної калькуляції із загальної суми витрат на вирощування пев-ної культури виключається вартість побічної продукції.
Калькулювання собівартості продукції зернових культур. Витрати на вирощування і збирання зернових культур (включаю-чи вартість з доробки зерна на току, що проводиться в межах ка-лендарного року) становлять собівартість зерна, зерновідходів та соломи. Загальна сума витрат (без вартості соломи) розподіляєть-ся між зерном і зерновідходами. При цьому зерно приймається за одиницю, а зерновідходи прирівнюються до нього за коефіцієн-том, який розраховується за вмістом в них повноцінного зерна.
Господарством зібрано 10 000 ц повноцінного зерна озимої пше-ниці та 750 ц зерновідходів із вмістом у них зерна 60%. Витрати на вирощування цієї культури (без вартості соломи) становлять 146 300 грн.
Розрахунок собівартості одержаної продукції виконується в такому порядку. Кількість повноцінного зерна у зерновідходах становить 450 ц (750  60 : 100). Загальна кількість зерна з ураху-ванням зерновідходів дорівнює 10 450 ц (10 000 + 450), собівар-тість 1 ц повноцінного зерна — 14 грн (146 300 : 10 450), а собі-вартість 1 ц зерновідходів — 8,4 грн (14  450 : 750).
У разі вирощування насіння зернових культур загальна сума витрат, включаючи додаткові витрати, безпосередньо пов’язані з одержанням насіннєвого зерна відповідних репродукцій (без вар-тості рядового зерна та зерновідходів), розподіляється між цими класами насіння (супереліта, еліта, І і ІІ репродукції) пропорцій-но його вартості за реалізаційними цінами. Собівартість центнера насіння визначають діленням суми витрат, віднесених на насіння певного класу, на його вагу після доробки.
Калькулювання собівартості кукурудзи. Собівартість 1 ц ку-курудзи визначається шляхом ділення витрат на вирощування і збирання продукції (без вартості кукурудзиння) на вагу сухого зе-рна повної стиглості. Перерахунок качанів повної стиглості в сухе зерно здійснюється за фактичним виходом зерна качанів, який ви-значається хлібоприймальними пунктами шляхом обмолоту сере-дньодобових зразків з урахуванням базової вологості зерна в кача-нах (на рівні 14%). Качани, залишені на кінець року в господарстві та перероблені для внутрішньогосподарських потреб, перерахову-ються в сухе зерно за середнім процентом виходу зерна базової вологості, який встановлюється лабораторією, виходячи з обмоло-ту середньодобових зразків. При потребі додатково обчислюється фактична собівартість центнера кукурудзи в качанах.
Калькулювання собівартості буряків. Виробнича собівар-тість 1 ц буряків (фабричних і маточних) визначається діленням загальної суми витрат на їх вирощування і збирання (без вартості гички, оціненої за нормативно-розрахунковими витратами) на фактичну вагу буряків.
Для розрахунку собівартості продукції буряків-маточників від витрат, віднесених на всю вироблену продукцію, віднімається вартість гички і забракованих буряків та додаються витрати на доочищення буряків, кагатування і догляд за кагатами у звітному році. Діленням цієї суми на кількість центнерів буряків, закладе-них у кагати, визначається собівартість одного центнера. Виро-щене насіння цукрових та кормових буряків калькулюється в по-рядку, передбаченому для продукції зернових культур.
Калькулювання собівартості насіння соняшнику. Собівар-тість 1 ц насіння соняшнику визначається діленням загальної су-ми витрат на вирощування та збирання продукції (без вартості соняшничиння й кошиків у оцінці за нормативно-розрахунковими цінами) на фізичну масу насіння після його доробки.
Калькулювання собівартості картоплі. Для розрахунку со-бівартості 1 ц картоплі із загальної суми витрат на її вирощу-вання та збирання виключається вартість картоплі, згодованої худобі, що оцінюється за собівартістю кормових буряків з ура-хуванням поживності. Решта суми ділиться на кількість повно-цінної продукції.
Калькулювання собівартості продукції овочівництва. Собівартість 1 ц продукції овочівництва відкритого і закритого ґрунтів визначається діленням витрат (без вартості побічної продукції) на фізичну масу основної продукції. Побічною вва-жається бадилля і продукція, яка не реалізована, згодована ху-добі і оцінена за собівартістю кормових буряків з урахуванням поживності.
При веденні обліку витрат по групі овочевих культур розрахо-вується середня собівартість продукції цих культур. Для визна-чення собівартості продукції окремої культури витрати на групу культур розподіляються між окремими видами продукції пропорційно її вартості за реалізаційними цінами.
Між окремими культурами, що вирощуються в теплицях, ви-трати розподіляються пропорційно вартості одержаної продукції за реалізаційними цінами.
Калькулювання собівартості продукції баштанних куль-тур. Для розрахунку собівартості 1 ц продукції баштанних куль-тур всі витрати діляться на кількість оприбуткованої продукції. При цьому фактичні витрати на вирощування баштанних культур розподіляються між видами продукції пропорційно їх вартості за цінами реалізації.
Калькулювання собівартості продукції садівництва та ягідників. Для визначення собівартості продукції садівництва та ягідників із загальної суми витрат поточного року виключа-ється вартість живців, відсадків, паростків, оцінених за реалі-заційними цінами, та падалиці, оціненої за цінами можливого використання.
Собівартість 1 ц плодів винограду розраховується ділен-ням загальної суми витрат на вирощування певної культури
(а при потребі — за її видами і сортами) на кількість одержа-ної продукції.
У неспеціалізованих підприємствах витрати обчислюються в цілому по садівництву і калькулюється середня собівартість одержаної продукції. При потребі визначення собівартості кожного виду продукції витрати розподіляються між видами продукції пропорційно до вартості за реалізаційними цінами.
На підприємствах, які вирощують гриби, виробництво скла-дається з двох переділів. Продукцією першого переділу є ком-пост, собівартість якого визначається діленням загальної суми витрат на кількість отриманого компосту. Основну продукцію другого переділу становить товарний гриб, собівартість якого обчислюється сумою витрат, включаючи собівартість закладе-ного компосту, за мінусом вартості використаної побічної про-дукції, поділеної на кількість отриманих грибів. Побічним продуктом вважається використаний продукт та корінці, що оцінюється за нормативно-розрахунковими цінами можливого використання

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Калькулювання собівартості продукції рослинництва» з дисципліни «Бухгалтерський облік в галузях народного господарства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним
Класифікація банківських кредитів
Технічне забезпечення ISDN, підключення до Internet через ISDN
Функціональні учасники інвестиційного процесу
ТОВАРНИЙ АСОРТИМЕНТ І ЙОГО ПОКАЗНИКИ


Категорія: Бухгалтерський облік в галузях народного господарства | Додав: koljan (06.03.2011)
Переглядів: 2397 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1   [Материал]
>:) очень дорого!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП