Як проводять озолення проб для визначення їх радіоактивності
Обвуглені сухі залишки озолюють у муфельних печах при тем- пературі 400-450°С, проби кіс ток – при 500-600°С. При визначен- ні стронцію озолення кісток можна проводити при 800-900°С. Під час озолення температуру в муфельній печі підвищують посту пово для запобігання спалахуванню матеріалу і втратам деяких радіо- нуклідів. Тривалість озолення різна залежно під кількості та виду органічних сполук у пробі. Оптималь ним часом озолення рослин- них проб є 2-4 год.; м’яса, молока, кісток та коренебульбоплодів – 5-15 год. Зов нішньою ознакою готовності є колір проби – світло- сі рий. Для досягнення такого стану зольного залишку може бути витрачено значну кількість часу, а це, у свою чер гу, пов’язано з втратою деяких радіонуклідів. З метою прискорення процесу озо-Ветеринарна радіологія 304 лення на золу періодично кра пають таку кількість “царської го- рілки” (НNО 3 :НС1=1:3), щоб краплі не стікали на дно та стінки викори стовуваного для озолення посуду, виготовленого з плати- ни, кварцу, нікелю, неіржавіючої сталі або фарфору. Для швидко- го випалювання органічних речовин рекоменду ється періодично перемішувати золу в чашках. Після деякого остигання озолені проби переносять з муфеля в ексикатор, охолоджують до кімнатної температу ри і зважують. Віднімаючи від загальної маси тигля з золою масу тигля, визнача- ють масу отриманої золи у пробі для визначення коефіцієнта озо- лення К об (табл. 11.4). Таблиця 11.4 Орієнтовний вихід золи з деяких видів проб, % (відносно сирої маси) Назва проби Вихід золи, % Назва проби Вихід золи, % Трава 2,0 М’ясо 1,0-1,5 Сіно 4,25-5,0 Молоко 0,7-1,2 Солома 5,0-7,0 Кістки 35,0-50,0 Коренеплоди 1,0-1,16 Вода Залежить від Зерно (різне) 3,0-4,0 мінералізації Полова (різна) 8,9-11,5 Коефіцієнт озолення використовують для перерахун ку раді- оактивності золи на радіоактивність сирої проби. При визначенні коефіцієнта озолення слід враховувати, що отримана зола гігро- скопічна, тому відразу після її зважування відбирають наважку золи на радіометричний аналіз. При проведенні зазначених до- сліджень пізніше золу зважують повторно з повторним розрахун- ком кое фіцієнта озолення. Для твердих проб коефіцієнт озолення розраховують за фор- мулою: К об = m 2 /m 1 , де m 1 – маса взятої сирої наважки для озолення, г; m 2 – маса отриманої золи, г.305 Для рідких проб (молоко, вода) цей коефіцієнт знахо дять за формулою: m 2 К об = ---------------- , V ·10 3 де V – об’єм корму, л; m 2 – маса отриманої золи, г; 10 3 – коефіцієнт перерахунку літрів на мілілітри. Готову золу розтирають до дрібного порошку зворот ним (вузьким) кінцем товкачика в тій самій чашці або тиг лі, потім зва- жують на стандартній алюмінієвій підкладці 200-300 мг, старанно розрівнюють, ущільнюють через кальку і радіометрують. Відбір проб об’єктів ветеринарного контролю
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Як проводять озолення проб для визначення їх радіоактивності» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»