ВИМОГИ, ЯКІ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ПОКАЗНИКІВ СТАТИСТИКИ ПРАЦІ
Головна вимога, що висовується до кожного з показників — підготовка його таким чином, щоб він характеризував країну в цілому. Класифікація інформації за кожним з показників у Реко-мендаціях Міжнародної організації праці є індикативною і має визначатися статистичними органами кожної країни, виходячи з реальних можливостей і необхідності. 1. Поточна статистика економічно активного населення, за-йнятості безробіття (де таке є) і, по можливості, видимої неповної зайнятості збирається не рідше одного разу на рік з обов’язковою класифікацією за статтю, якщо можливо, за віковими групами і галузями економічної діяльності. 2. Статистика структури і розподілу економічно активного на-селення готується з умовою її використання як базових даних. З метою задоволення довгострокових потреб у докладному аналізі цих показників статистичні дані про структуру і розподіл еконо-мічно активного населення слід збирати не рідше одного разу на 10 років та класифікувати за статтю, віковими, професійними групами чи рівнем класифікації, галузями економічної діяльнос-ті, географічними районами та статусом зайнятості (наприклад, підприємець, працівник, робітник не за наймом, робітник за най-мом та ін.). 3. Поточна статистика середніх заробітків і середньої тривало-сті робочого часу (фактично відпрацьованого чи сплаченого) збирається один раз на рік і готується за всіма основними катего-ріями працюючих за наймом і класифікується за галузями еконо-мічної діяльності і за статтю, у відповідних випадках за розміра-ми підприємств і географічними районами, і, якщо можливо, за віковими, професійними групами чи рівнями класифікації. Там, де це доцільно, готуються статистичні дані про погодин-ні ставки заробітної плати і тривалість робочого часу. Збирається вона один раз на рік і класифікується за галузями економічної ді-яльності, за статтю, віковими групами, професіями, а також за розмірами підприємств та географічними районами. 4. Статистичні дані про структуру та розподіл заробітної пла-ти рекомендується збирати один раз на п’ять років і готувати з охопленням працюючих за наймом в основних галузях економіч-ної діяльності згідно зі статтею Рекомендацій. Ці дані мають міс-тити таку інформацію: а) дані про заробіток і тривалість робочого часу (фактично відпрацьоване чи сплачене), що класифікуються за статтю, віко-вими групами, професіями (професійними групами чи рівнем кваліфікації), галузями економічної діяльності, розмірами під-приємств і географічними районами; б) про склад заробітків (основна зарплата, надбавка за надурочну роботу, плата за невідпрацьовані години, нагороди, премії), а також про тривалість робочого часу (фактично відпрацьованого чи сплаченого); в) про розподіл працюючих за наймом залежно від розміру за-робітків і тривалості робочого часу (фактично відпрацьованого чи сплаченого), що класифікується за основними характеристи-ками працюючих за наймом, таким як стать та вікова група. 5. Статистичні дані про вартість робочої сили збираються один раз на п’ять років і мають складатися з даних про розміри і склад вартості робочої сили за галузями економічної діяльності. У міру можливостей ці дані пов’язуються з даними про зайня-тість та тривалість робочого часу. 6. Мета розрахунку індексів цін на споживчі товари — контроль динаміки цін на товари стосовно структури споживання основних груп населення чи населення загалом. За цими групами чи населен-ням у цілому слід розраховувати загальний індекс цін, що охоплює всі групи споживчих видатків. Розраховувати і публікувати цей ін-декс рекомендується щомісяця, але не менше одного разу на квар-тал. У споживчих видатках виділяють такі групи: продовольство, напої і тютюнові вироби, одяг і взуття, житло, паливо та освітлення. 7. Статистика видатків на ведення домашніх господарств, а по можливості, і доходів від ведення домашніх господарств готуєть-ся за всіма категоріями і розмірами домашніх господарств. Такі дані збираються один раз на 10 років і згідно з Рекомендаціями мають забезпечувати: а) докладні звіти про видатки; б) по можливості, докладні звіти про доходи в розбивці за розмірами і джерелами доходів; в) докладні звіти про їх склад в розбивці за статтю, віковими групами та іншими важливими характеристиками учасників до-машніх господарств чи сімей; г) звіти про видатки та, по змозі, про доходи в розбивці за розмірами та видами, класами видатків і класами доходів. 8. Статистика виробничого травматизму і, за можливістю, професійних захворювань збирається не рідше одного разу на рік і класифікується за всіма галузями економічної діяльності. Якщо є відповідні можливості, класифікація додатково проводиться за статтю, віковими групами, професіями, чи професійними група-ми чи рівнем кваліфікації та основними характеристиками під-приємств. 9. Статистичні дані про трудові конфлікти збираються один раз на рік і готуються в розрізі галузей економічної діяльності. Як бачимо, вимоги до системи показників досить високі. Для їх повного чи часткового виконання необхідно розвивати, а та-кож в окремих випадках реформувати відповідну національну статистичну інфраструктуру. До складу, згідно з в Рекомендація-ми мають входити такі основні елементи: а) останні дані установ та підприємств з метою обстеження і перепису; такий реєстр має бути детальним, щоб можна було проводити вибірку установ та підприємств; б) координовану систему проведення обстежень чи перепису установ та підприємств; в) механізм проведення на національному рівні постійних та координованих серій обстеження домашніх господарств чи окре-мих осіб; г) доступ для статистичних цілей, при необхідних гарантіях збереження конфіденційності, до даних адміністративного обліку (документація служб зайнятості, органів соціального забезпечен-ня, служб інспекції праці тощо).
Ви переглядаєте статтю (реферат): «ВИМОГИ, ЯКІ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ПОКАЗНИКІВ СТАТИСТИКИ ПРАЦІ» з дисципліни «Статистика праці»