Організація бухгалтерського обліку на підприємствах — це сис-тема методів, способів та заходів, які забезпечують оптимальне функціонування такого обліку та подальший його розвиток. Та- ка організація полягає в цілеспрямованому впорядкуванні й удоскона-ленні механізму, структури та процесів бухгалтерського обліку. Впорядкування системи бухгалтерського обліку означає організацію цієї системи та організацію функціонування її в часі та просторі. Організація бухгалтерського обліку потребує системного підхо-ду. При цьому обов’язковим є додержання таких принципів: цілісно-сті, всебічності, системоутворюючих відносин, динамічності, суб-ординації та випереджуючих відносин. Крім того, організація бухгалтерського обліку потребує додер-жання й таких принципів: адаптивності, паралелізму, ритмічності, безперервності, прямопливності та пропорційності. Найпоширенішими методами організації бухгалтерського обліку тепер є графічний і проектний. Водночас слід згадати й такі мето-ди, як моделювання, аналітичний, спостереження, сітьовий, експе-ртний, нормативно-правовий. Форма бухгалтерського обліку — це певна система взає- мопов’язаних облікових реєстрів (хронологічних та системних) встановленої форми і змісту для здійснення обліку наявності та ру-ху засобів, зміни правових відносин та процесів господарської діяль-ності, а також способів і технічних засобів запису операцій у реєст-рах. Ознаки форм бухгалтерського обліку такі: наявність певної системи реєстрів хронологічного та система-тичного (аналітичного та синтетичного) обліку; форма і зміст облікових реєстрів (окремі аркуші, книги, маши-нограми з відповідними реквізитами) та їх розміщення; взаємозв’язок окремих реєстрів; способи та технічні засоби запису господарських операцій у від-повідні реєстри (уручну, за допомогою технічних засобів тощо). З часу виникнення бухгалтерського обліку існувало багато його форм. Розвиток їх зумовлений розвитком суспільства: ма- теріального виробництва, продуктивних сил та виробничих від- носин. Форма бухгалтерського обліку має забезпечити: щоденний облік у хронологічному та систематичному порядку всіх здійснюваних господарських операцій; максимальну економність витрат на проведення бухгалтерсько-го обліку; найбільш раціональний розподіл між обліковими працівниками комплексу облікових робіт; оперативний контроль за рухом та наявністю майна, розрахун-ків, затрат, фінансових результатів тощо; оперативне одержання відомостей про діяльність підприємства, його підрозділів та їх результативність; широке використання технічних засобів; забезпечення функцій інформаційної системи. За технічними ознаками існують дві форми бухгалтерського об-ліку: ручний та машинний. До першої групи належать: книжкові (у книгах), некнижкові (на окремих аркушах) або змішані (на аркушах і в книгах). До другої на-лежать: таблично-перфокарткові або таблично-автоматизовані. Найдавнішими є книжкові форми.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Організація облікового процесу» з дисципліни «Бухгалтерський облік»