ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Геологічна діяльність і геофізична роль водних об’єктів суші
Вплив водних об’єктів суші на формування рельєфу земної по­ верхні, клімату, розвиток атмосферних процесів, створення особ­ ливих фізико-географічних умов регіонів дуже значний. Геофізична роль льодовиків Землі величезна та багатосторон­ ня. При русі льодовик утворює гострі гребені гір та інші харак­ терні льодовикові форми рельєфу, переносить у своєму тілі морену - уламки гірських порід розміром від великих брил до дрібного пилу. Різкі контрасти в температурі і тиску зумовлюють постійний рух повітряних мас. В результаті танення льоду весь моренний ма­ теріал відкладається у вигляді валу кінцевої (фронтальної) морени; створюється своєрідний рельєф із черговою зміною пагорбів і замк­ нутих западин. Часто ці западини служать озерними улоговинами чи місцями формуваннями низинних боліт. Талі води високогірських снігів і льодовиків, незважаючи на порівняно невелику їх долю в загальній водності річкових потоків гірських районів (зазвичай менше 50 % річного стоку), своєрідно впливають на водний режим місцевих водотоків. Вони суттєво зни­ жують зміни річної водності річок, особливо в посушливі роки, коли питома вага льодовикового живлення зростає. На таких річках повінь тривала, зате незначна і спостерігається в другій половині літа. Характерно, що на річках льодовикового живлення в літній період спостерігається чітко виражений добовий режим водності, який значною мірою відповідає ходу формування талих вод снігу і льоду. Льодовики є не лише одним із джерел живлення річок, але й ре­ гулятором водності їх протягом доби, сезону, року і навіть у бага­ торічному інтервалі. Така їх роль визначається об’ємом стоку та­ лих вод, що утворюються в окремі години доби, декади, сезонів і періодів року. Так, регулювання водності льодовикових річок про­ тягом року обумовлюється постійним її зростанням в першу поло­ вину літньої повені і зменшенням до кінця теплого періоду. Такий стан є наслідком того, що в кінці весни і до середини літа темпера­ тура зростає, нульова ізотерма піднімається вверх по льодовику, в результаті збільшується площа одночасного його танення, а відтак зростає і водність льодовикових річок. У другій половині теплого періоду відбувається зменшення площі одночасного танення льо­ ду і зниження водності річок. Ріки, будучи продуктами клімату, в свою чергу сприяють пере­ несенню тепла і вологи. Особливо значною є роль великих рік, які перетинають різні кліматичні області. Зокрема, гірські річки льо­

довикового живлення та річки, що течуть із півночі на південь, пе­ реносять певні запаси холоду, тоді як ріки зворотного плину транс­ портують тепло. Ріки такого напрямку в азіатській частині Росії приносять на північ стільки тепла, що тут відстрочуються терміни замерзання їх нижніх течій і навіть зменшується площа льодового покриву прибережних зон північних морів. Великі маси річкової води, що надходить у південні райони, зменшують там посуш­ ливість клімату. Значний вплив річок на формування рельєфу земної поверхні. Річки виконують при цьому руйнівну, транспортну і акумулятивну функції. Річковий потік володіє певною кінетичною енергією, що витрачається на подолання тертя води об русло, розмивання і ірських порід, перенесення наносів. У процесі руйнування порід річковий потік розробляє долину, поглиблює (глибинна ерозія) та розширює її (бічна ерозія), порушуючи при цьому цілісність земної поверхні. Продукти фізичного вивітрювання та ерозійного руйну­ вання гірських порід утворюють в дельтах річок великі конуси на­ носів. Дельти великих рік (Нілу, Волги, Кури, Тереку, Міссісіпі) займають площі в десятки і сотні тисяч квадратних кілометрів. Здавалося б, що потік води по земній поверхні повинен здійсню­ ватись найкоротшим шляхом, однак в природі спостерігаються певні зміни напрямку руху води. Це відбувається не лише через не­ однорідність рельєфу, а насамперед через турбулентність (без­ ладність) самого потоку. Він пульсуючий і безперервно змінний, а стабілізація між найбільшим об’ємом і швидкістю води досягаєть­ ся завдяки турбулентності потоку води і плавній звивистості рус­ ла, тобто при наявності меандр. Крім цього фактора, на воду в річці діє Коріолісова сила. Внаслідок цієї сили русла річок, особливо тих, що течуть у суб- або меридіональному напрямку в нашій півкулі весь час пересуваються вправо, формуючи стрімкий правий берег. Гак, Казанський кремль 400 років тому стояв на березі Волги, а тепер річка “відійшла” від нього на 7 км. У глибоку давнину річи­ ще Дніпра пролягало на декілька кілометрів на схід від нинішньо­ го Києва. При виході під час повені з русел річкові води виносять на за­ плаву наноси, які після сходу води осідають в прибережній зоні. Таким чином відбувається просторовий перерозподіл продуктів ви­ вітрювання, створення рівнинного рельєфу та вирівнювання зем­ ної поверхні. Розробляючи річкові долини, ріки формують річкові тераси, тоб­ то більш-менш горизонтальні ділянки поверхні на схилах долини. Зазвичай тераси утворені відкладами річкових наносів і називають­ ся алювіальними (від лат. аііімо - нанос).

Озера справляють різноманітний геофізичний вплив на оточу­ юче середовище. Вони сприяють підвищенню вологості повітря на прилеглих територіях, що обумовлюється більшим випаровуван­ ням вологи з водної поверхні, ніж із суші. В той же час через вели­ ку теплоємність води озера впливають на тепловий режим місце­ вості: поблизу озера влітку температура повітря нижча, а зимою вища, ніж на певній відстані від нього. Акумулюючи води весняних та дощових повеней, озера є регу­ ляторами річного розподілу стоку річок, які з них витікають. Особ­ ливо це характерно для зон надмірного і достатнього зволоження. В той же час озера зменшують річну обводненість річок, що обу­ мовлено співвідношення випаровування з водної поверхні і з суші, яке, в свою чергу, залежить від зони зволоження. В зоні недостат­ нього зволоження випаровування з водної поверхні значно більше, ніж із суші. А тому озера тут зменшують річний стік озерних рік більше, ніж в зонах надмірного і достатнього зволоження. Озерні улоговини з часом заповнюються різними речовинами, вирівнюються і зникають. Особливо це стосується порівняно неве­ ликих улоговин. У результаті на місці прогнутої поверхні виникає глибинний рельєф, а в районах вічної мерзлоти навіть поступово утворюються пагорби, тобто прогнута форма рельєфу у процесі розвитку переходить у випуклу. Болота також впливають на водний і тепловий режим річок, клімат, рельєф місцевості. Ступінь цього впливу залежить від площі боліт, їх вологості, місцезнаходження, потужності шару торфу, його водно-фізичних властивостей. Чим більший об’єм вологомісткої болотної маси, тим помітніший вплив її на клімат. Своєрідність ре­ жиму температури атмосферного повітря у заболочених районах пов’язана із значно меншими річними і, особливо, добовими коли­ ваннями температури боліт у порівнянні з мінеральними ґрунтами місцевості.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Геологічна діяльність і геофізична роль водних об’єктів суші» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Задача о железном пруте
МІЖНАРОДНІ РИНКИ ГРОШЕЙ ТА КАПІТАЛІВ
Проектне фінансування інвестиційних проектів
Статті формування власного капіталу
Організаційна структура банку та управління ним


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 601 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП