Білки – найважливіша складова клітин будь-якого живого організму – не трапляються у неживій природі. Вони становлять значну частину тканин живого організму – до 25 % сирої та до 45 – 50 % сухої маси. Функції білків надзвичайно важливі та різноманітні. До них належать: будівельна – білки утворюють основу цитоплазми та входять до складу всіх клітинних органоїдів; каталітична – біологічні каталізатори називаються ферментами. Всі ферменти є білками, які каталізують біохімічні реакції. (Всі ферменти – білки, але не всі білки – ферменти); рухова – будь-які форми руху у живій природі (робота м’язів, рух джгутиків у мікроорганізмів, рух цитоплазми) здійснюється білковими структурами клітини; транспортна – білок гемоглобін транспортує кисень та СО2; білок альбумін – транспортує жирні кислоти тощо; захисна – найважливіші чинники імунітету – антитіла – білки. До складу шкіри входить білок колаген; кератин – білок волосяного покриву. регуляторна – ряд гормонів (речовин-регуляторів) є білками (інсулін); запасна – білки здатні накопичуватися як запасні поживні речовини для харчування організму, що розвивається (овальбумін яйця, казеїн молока, білки насіння рослин тощо); опорна – сухожилля, суглобні зчленування, кістки скелета, ратиці значною мірою складаються з білків. Мономерами білків є амінокислоти. У білках міститься 20 різних амінокислот, які поділяються на: незамінні, які можуть синтезуватися тваринними організмами з інших сполук і повинні надходити з їжею та замінні, що синтезуються у тваринному організмі у достатній кількості з незамінних амінокислот або інших сполук. Окрім білків до складу всіх без винятку живих організмів входять нуклеїнові кислоти – генетичний матеріал будь-яких живих систем.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Білки» з дисципліни «Біологія клітин»