Посуд - це порожнисті чи плоскі вироби, що застосовуються для приготування і приймання їжі, зберігання харчових і нехарчових продуктів, а також для різних господарських, декоративних, санітарно-гігієнічних і спеціальних потреб. За основним вихідним матеріалом посуд поділяють на металевий, скляний, керамічний, пластмасовий і дерев'яний, які й визначаються видом сировини. Основні етапи виробництва скляних виробів: - підготовка сировинних матеріалів, складання шихти (шихта - це суміш тонкороздріблених сировинних матеріалів, відповідно до рецептури типового складу скла); - варка скломаси при температурі 1500⁰С до утворення в'язкої прозорої маси; - формування (ґрунтується на регулюванні в'язкості і поверхневого натягу скломаси; виробляється склодувною трубкою до певної температурної межі); -- оброблення виробів - здійснюється абразивами або травильними розчинами (для кришталю - суміш плавикової кислоти і сірчаної кислот концентрації 40% та 91,5% відповідно); -- декоративне оброблення (впливає на естетичні достоїнства і вартість).
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Посуд» з дисципліни «Комерційне товарознавство»