ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік спеціального і форменого (фірмового) одягу та взуття
Придбання, комплектування, видачу і утримання спецодягу зобов’язаний забезпечити за рахунок підприємства роботодавець. Якщо ж працівник з певних причин змушений був придбати спецодяг (взуття) за власні кошти, то роботодавець повинен відшкодувати йому витрати на придбання таких засобів. Більше того, вартість такого спецодягу повинна бути відшкодована працівнику навіть при відсутності у нього документів на його придбання (за заявою працівника на підставі роздрібних цін підприємствавиробника). У випадку дострокового (завчасного) зносу спецодягу з причин, що не залежать від працівника, роботодавець зобов’язаний замінити його за рахунок підприємства. Факт завчасного зносу спецодягу (взуття) не з вини працівника повинен бути оформлений спеціально створеною комісією актом т. ф. № МШ-4 «Акт вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів». Акт затверджує керівник підприємства. Законодавством встановлено лише норми обов’язкової видачі (мінімум) засобів індивідуального захисту. Роботодавець може відповідно до колективного договору видавати працівникам окремі засоби захисту додатково, понад встановлені законодавством норми, якщо фактичні умови праці зумовлюють необхідність їх застосування. Видача працівникам і повернення ними спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту обліковують у документах типових форм з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів: — «Особова картка обліку спецодягу, спецвзуття і запобіжних пристроїв» (т. ф. № МШ-6); — «Відомість обліку видачі (повернення) спецодягу, спецвзуття і запобіжних пристроїв» (т. ф. № МШ-7). При закінченні терміну використання (при одержанні нового) спецодягу або закінченні трудових відносин (звільненні з роботи) працівник зобов’язаний повернути роботодавцю одержані від нього спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту. Якщо ж при звільненні працівник не повертає роботодавцю спецодяг (спецвзуття тощо), граничний термін використання якого ще не настав, то первісна вартість такого майна включається до складу додаткових благ, наданих такому працівникові у негрошовій формі, і підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб. При цьому база оподаткування визначається як добуток первинної вартості неповерненого майна (включаючи і суму ПДВ) на коефіцієнт, розрахований за формулою:

ГЛАВА 6

296

(7.1) К = 100 : (100 — Сп), де Сп — ставка податку з доходів фізичних осіб на дату розрахунку (у 2006 р. К = 1,14943, а з 2007 р. К = 1,17647). Виданий працівникам спецодяг списують на витрати діяльності записом:
Д-т рах. 92, 93 — К-т рах. 22,

а повернення таких предметів, придатних для подальшого використання, з виробництва на склад оформляють записом:
Д-т рах.22 — К-т субрах. 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Окремим працівникам підприємств громадського харчування може видаватися форменний (фірмовий) одяг, який формує стиль даного закладу, виокремлює його з ряду інших подібних закладів. Видача форменного (фірмового) одягу може здійснюватися на таких умовах: — видаватися у тимчасове користування, залишаючись власністю підприємства; — видаватися безоплатно у власність працівника; — продаватися за повну або часткову оплату (за зниженими цінами). У бухгалтерському обліку вартість придбаного підприємством форменого (фірмового) одягу можна відображати на рахунках 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети», 209 «Інші матеріали», 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» (залежно від їх вартості, цілей та терміну використання). Останнє необхідно передбачити у наказі про облікову політику. При видачі такого одягу працівникові безоплатно, якщо він залишається у власності підприємства, його вартість відносять до складу витрат підприємства. Вартість форменого одягу, який видається працівникові безоплатно і залишається у його особистому користуванні назавжди (тобто стає власністю працівника), включається до складу фонду додаткової заробітної плати і оподатковується податком на доходи фізичних осіб. На цю ж суму або на суму знижки при реалізації форменого одягу з частковою оплатою нараховуються і з неї утримуються страхові внески до Пенсійного та інших фондів обов’язкового державного соціального страхування. У бухгалтерському обліку видача працівникам форменого одягу безоплатно у власність відображається такими проводками (табл. 6.8). Аналогічно відображають в обліку суму знижки при реалізації працівникам форменого одягу з частковою оплатою його вартості.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік спеціального і форменого (фірмового) одягу та взуття» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ОСОБЛИВОСТІ ІНФЛЯЦІЇ В УКРАЇНІ
Аудит виходу продукції рослинництва
СТАДІЇ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ РУХУ КРЕДИТУ. ПРИНЦИПИ КРЕДИТУВАННЯ
Пароніми
Функціональні учасники інвестиційного процесу


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 2451 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП