Які правила пакування і транспортування проб для визначення їх радіоактивного забруднення
Відібрані для дослідження рідкі проби (молоко, воду тощо) вміщують у сухий чистий скляний або поліетиленовий посуд (банки з пробками, пляшки, флакони), який герметично закрива- ють. Проби об’ємних кормів (сіна, соломи, коренебульбо плодів) вміщують у двостінні поліетиленові або папе рові мішки і зав’язу- ють. Сипкі проби (зерно, комбікорм, кісткове борошно тощо), во- вну, шкури, хутро, рого-копитну сировину спочатку загортають в пергаментний па пір, потім вміщують у мішки з цупкого поліети- лену і зав’язують. Проби з високим вмістом вологи (трава, силос, сінаж, м’ясо, риба, кістки, органи тварин тощо) зважують безпо середньо після відбору, запаковують у мішки з цупкого поліетилену і зав’язують. Проби м’яса, органів, кісток, риби, взяті з різних партій або тварин, упаковують окремо. Якщо є умови, після зважування вологих проб трави, силосу, сінажу їх висушують на місці відбору (на відкри тому майданчику або в сушильній шафі при 60-70°С), запо бігаючи при цьому втра- там проби. Потім визначають масу висушеної проби. Якщо при доставці проб, які швидко псуються, або при збе- ріганні виникає небезпека псування, то відібрані зраз ки законсер- вують. Для цього проби (м’ясо, рибу, кістки, органи тощо) перед пакуванням загортають у кілька шарів чистої марлі, сильно змо- ченої 4-5% розчи ном формаліну, або вміщують у банки, які гер- метично за криваються (поліетиленові мішки), куди вміщують великий тампон вати, змоченої 40% розчином формаліну. Консер- вування цілих рибин або тушок птиці може бути за безпечене вве- денням в них шприцом 5% розчину фор маліну. При потребі тривалого зберігання або транспорту вання мо- лока його консервують оцтовою кислотою (1-2 мл на 1 л молока). Скляний і поліетиленовий посуд, мішки загортають у пер- гаментний папір, обв’язують шпагатом й опечатують.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які правила пакування і транспортування проб для визначення їх радіоактивного забруднення» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»