Організація облікової служби на підприємстві (організація роботи апарата)
Обліковий процес технологічно є складним, тому знання його ор-ганізації займає особливе місце в теорії. В залежності від масштабу діяльності підприємства кількість працюючих у бухгалтерії може бути дуже різноманітною — від «ні-кого» (обліковий процес виконує сам власник) до декількох десятків а то й сотень осіб. Якщо в бухгалтерії зайнято дві особи, то вже ви-магається поділ праці між ними (мова йде про функціональний поділ обов’язків по виконанню облікового процесу), чітке визначення облі-кового процесу в часі та просторі. При наявності декількох осіб (7—9) вимагається наукова система організації їх праці, яка поєднує комплекс організаційних, техніко-економічних, санітарно-гігієнічних, психофізіологічних та естетичних заходів. Організація праці повинна: — регламентувати обов’язки та відповідальність кожного пра-цюючого; — передбачати комплексне вирішення усіх питань організації праці на основі поділу та кооперації праці. Розподіл облікової праці можливий при двох формах організації та побудови бухгалтерської служби: централізованій та децентралі-зованій. При централізованій формі побудові апарату всі працівники об-лікової служби зосереджені в центральній бухгалтерії та підпоряд-ковані головному бухгалтеру. При децентралізованій — частина апа-рату знаходиться в складі лінійних (функціональних служб — цехів, магазинів, ферм тощо) та в адміністративному відношенні підпо-рядковані керівникам цих служб. Чисельність працюючих, яка потрібна для виконання облікових робіт, визначають методом прямого розрахунку на підставі обсягу робіт.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Організація облікової служби на підприємстві (організація роботи апарата)» з дисципліни «Бухгалтерський облік»