ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Геопатогенні та геомантійні зони
Під геопатогенними зонами розуміють ділянки території, в т. ч. на локальному рівні (в будинку), тривале перебування в яких при­ зводить до порушення функціонування організму і навіть до за­ хворювання, іноді до різкого скорочення тривалості життя. Часто така зона виникає, крім місць перетину на різних рівнях підземних водних потоків (жил), біля аномальних структур (розломи, тріщи­ ни у земній корі, ділянки значних тектонічних напружень, карст, родовища металів, високий тепловий потік із надр Землі). Місця перетину смуг енергетичних сіток утворюють найбільш загрозливе для організму геопатогенне вогнище зазвичай розміра­ ми 20...25 см. Найдовші з таких смуг дешифруються на космічних знімках різних ділянок Землі, зокрема й на території України. Дослідження цих зон показують, що в них спостерігається зміна геофізичних параметрів середовища: збільшення іонізації повітря, підвищення радіаційного фону, посилення електричного потенціа­ лу атмосферної електрики, зміна вертикальної складової геомагніт­ ного поля. Згідно з результатами новітніх геолого-геофізичних досліджень, геоаномальні зони відіграють надзвичайно важливу роль: по-пер­ ше, як канали вертикального перетікання електромагнітної енергії в системі літосфера-атмосфера-Космос; по-друге, як канали пере­ тікання речовин із глибинних зон Землі до її поверхні; по-третє, як регуляторний механізм у розрядці тектоніко-фізичних напружень

шляхом електромагнітного перевипромінювання надлишку енергії в атмосферу та іоносферу. Останнє, зокрема, підтверджується тим, що над геоенергоаномальними зонами земної кори спостерігають­ ся ділянки особливих енергетичних і метеорологічних збурень в ат­ мосфері (Білявський, 1995). Потоки енергії, що надходять із надр Землі, впливають на пе­ ребіг біохімічних процесів у живих організмах, змінюючи умови існування живих істот, зокрема й людини. Деякі геопатогенні зони володіють такою енергетикою, від якої руйнуються будівельні конструкції. Дослідженнями А. В. Савченка та В. С. Стеценка встановлено, що в геопатогенних зонах мають місце негативні процеси - не­ рівномірні осідання будівельних конструкцій, підвищена корозійність трубопроводів та ін. Особливо небезпечними є ділянки, розташовані в місцях перетину геопатогенних зон кількох на­ прямків. Слід зазначити, що місця для будівництва Чорнобильсь­ кої, Рівненської та Хмельницької АЕС були вибрані невдало, адже ці станції споруджено на перетинах геопатогенних зон. Багато та­ ких перетинів знаходяться поруч міст Кіровограда, Житомира, в зоні між містами Хмельницький - Рівне (рис. 22.3).

Рис. 22.3. Крупні геоенергоаномальні зони України, виділені на основі аерокосмічних даних (А - місця розташування АЕС)

У геопозитивних зонах спостерігається прискорений ріст і навіть гігантизм рослин. Наприклад, на Сахаліні та Камчатці є ділянки, де звичайний лопух досягає таких розмірів, що під його листком може заховатися вершник на коні. У таких зонах трапляються дже­ рела цілющих мінеральних вод (наприклад, трускавецька “Нафтуся”). Людина, що перебуває в геопозитивній зоні, почувається доб­ ре, в неї швидко минає втома, зникають функціональні порушен­ ня, зокрема головний біль, посилюється імунітет тощо. Можливо, цим частково пояснюється феномен довгожительства у деяких ра­ йонах Землі, наприклад, в Абхазії. Геомантійні зони справляють цілющий вплив на людину. Вони виявлені на о. Валаам у Ладожському озері, в районі Кардових Вар (Чехія). Ми є свідками появи чисельних повідомлень про виявлення вче­ ними у різних частинах нашої планети геоаномальних зон, зокре­ ма кільцевих та інших структур. Такі структури мають місце і на Україні. Зокрема, в свій час шляхом дешифрування дрібномасш­ табних фотознімків дистанційного зондування ученими Інституту мінеральних ресурсів Мінгеології України було виділено на Пра­ вобережжі у середній течії Прип’яті кільцеві і дугові розриви та ряд структур центрального типу, серед яких наймасштабнішою і най­ чіткіше вираженою є Маневицька кільцева структура діаметром 40 км. Своє найменування вона отримала від назви районного цен­ тру Волинської області смт. Маневичі, яке знаходиться приблизно у її середині. Структура розміщена на стикові Українського крис­ талічного щита і Волинсько-Подільської плити і знаходиться у ме­ жиріччі річок Стоходу та Стиру (Кирикилица, 1985). Є ще один важливий екологічний аспект, пов’язаний із геоенер­ гоаномальними зонами. У багатьох таких зонах зосереджені вузли й родовища корисних копалин, наприклад руд різних металів. На думку деяких геофізиків, такі рудні вузли відіграють важливу роль в енергоінформаційному балансі Землі (див. гл. 26). При вивченні патогенних зон мабуть недостатньо враховувати тільки наявність тектонічних явищ, гігантських плит і розломів, геосинкліналей, телуричних струмів, магнітоелектричних процесів у глибинах Землі. Варто брати до уваги і потужні струмові системи в іоносфері, де екваторіальні струмені мають величини порядку 104ампер, і які силою Коріоліса закручуються у величезні вихори, поляризуючи простір Землі. Вивчення геопатогенних зон у наш час здійснюється в Австрії, Англії, Бельгії, Німеччині, США, Японії та багатьох інших країнах, причому учені та уряди цих країн підхо­ дять до цієї проблеми іноді з принципово різних позицій.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Геопатогенні та геомантійні зони» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Оцінка умов розміщення об’єктів інвестування
Процес кредитування клієнтів банку
Способи захисту від кредитного ризику
ПОХОДЖЕННЯ ГРОШЕЙ. РОЛЬ ДЕРЖАВИ У ТВОРЕННІ ГРОШЕЙ
Внутрішня норма дохідності


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 1161 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП