В п. 3.2 наведено 5 груп якісного стану води; за гідробіологічними показниками – 4 групи. Продовжимо цю класифікацію. Природні води можна класифікувати за різними ознаками: а) за температурою, °С: холодні: переохолоджені 0, дуже холодні 0-10, холодні 10-20; низькотермальні: теплі 20-37, гарячі 37-50; високотермальні: дуже гарячі 50-100, перегріті > 100; б) за місцем розташування: метеорні – атмосфера; поверхневі – океани, моря, озера, річки; підземні – земні надра; в) за різним станом у гірських породах: у вигляді пари – міститься у незаповнених пустотах і порах порід, дуже рухома, може конденсуватись; гігроскопічна – вкриває тонкою плівкою частинки породи, міцно утримується молекулярними та електричними силами; плівка – вкриває частини породи товстішою плівкою, може рухатись, але підвладна силі тяжіння; гравітаційна, або вільна – підкоряється силі тяжіння і передає гідростатичний тиск. Це, зокрема, капілярна вода, яка може підійматися всупереч гравітації, наприклад у легких глинах – на висоту до 12 м, щоправда, за дуже тривалий час (близько року); у формі льоду – заповнює тріщини в породах або залягає у формі пластів;
г) за вмістом розчинених речовин, г/л: прісні < 1; мінералізовані 1-25; з морською солоністю 25-50; розсоли > 50; д) за ступенем забрудненості виділяють шість класів якості води (Единые критерии качества вод. − М., 1982): 1-й клас – вода дуже чиста. Її використовують в усіх галузях економіки без попередньої підготовки, для питного водоспоживання із знезаражуванням; 2-й клас – вода чиста. Питне водоспоживання потребує досить складної водопідготовки (хлорування), в інших галузях таку воду використовують, як правило, без попередньої підготовки;
3-й клас – дуже незначно забруднена. Для питних та інших виробничих цілей потребує складної підготовки (стандартне очищення), в деяких випадках (зрошення, охолодження й ін.) підготовка не потрібна; 4-й клас – незначно забруднена. Вода навіть після підготовки непридатна для питного водопостачання, риборозведення, цілей рекреації, при використанні для інших виробничих цілей потребує дуже складної підготовки. Придатна тільки зі спеціальним очищенням у разі техніко-економічної доцільності; 5-й клас – сильно забруднена. Може лише умовно використовуватися для зрошення й охолодження, але непридатна для інших цілей; 6-й клас – надзвичайно забруднена. Практично не може застосовуватися для використання, за винятком судноплавства і лісосплаву.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Класифікації води» з дисципліни «Раціональне використання та охорона водних ресурсів»