КІВШ — міра об’єму сипких речовин. В основу метрологічного поняття покладена місткість посуду для черпання. Поширена в Україні в 15—18 ст. У Лівобережній Україні в 18 ст. зі збіжжя, що продавалося на торгах та ярмарках, стягався натуральний торг. податок — поковшове. Міра не мала сталої величини. За місткістю К. дорівнював, як правило, невеликим місц. мірам — квартам та гарнцям, за винятком лубенського К., який становив частину місц. міри — путівки. Літ.: Винник В.О. Назви одиниць виміру і ваги в українській мові. К., 1966; Сидоренко О.Ф. Історична метрологія Лівобережної України. К., 1975. Н.О. Герасименко.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «КІВШ» з дисципліни «Енциклопедія історії України»