ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Новітня історія України

Польсько-радянська війна 1920р. і Україна
Коли окреслилася поразка денікінських військ і Червона армія позбавилася найсерйознішого противника, правлячі кола Польщі вдарили на сполох і збройний конфлікт з радянською Росією здався їм неминучим. США і Антанта дали згоду на термінову воєнну допомогу Польщі і поставили їй велику кількість військової техніки та озброєння. Навесні 1920р. польська армія стала однією з найбільших в Європі. 25 квітня 1920р. польські війська розгорнули наступ на радянську територію.
Вторгненню польських військ у радянську Україну передувало підписання представниками УНР і Польщі Варшавського договору (21 квітня 1920р.). Перебуваючи у безнадійному становищі, уряд УНР змушений був шукати угоди зі своїм недавнім противником для боротьби проти спільного ворога. Цілком зрозуміло, що рівноправним цей вимушений договір бути не міг. Польська держава визнавала право УНР на незалежне існування, а Директорія та Головний Отаман Петлюра визнавалися найвищою владою в Україні. Згідно з договором, Польща одержувала території Східної Галичини, Західної Волині, Холмщини, Підляшшя, Полісся.
24 квітня було укладено військову конвенцію між УНР і Польщею, яка оголошувала армії обох держав союзниками у боротьбі за визволення України і проти подальшої більшовицької експансії на захід. За конвенцією збройні сили Петлюри підпорядковувалися польському командуванню.
В Україні Варшавська угода була зустрінута негативно. Навіть в оточенні Петлюри вона викликала протести. З поста прем’єр-міністра подав у відставку І.Мазепа. Особливо гнітюче враження справив цей договір на галицьку громадськість, для якої він перекреслював надії на національне визволення.
У складі польських військ наступали і війська УНР і дві дивізії під командуванням полковників Удовиченка й Безручка і 5-тисячна військова група, яка на початку травня повернулася із Зимового походу. Загальна чисельність військ УНР становила близько 15 тис.чол. Польська армія нараховувала 20 тис. вояків. Об’єднані війська Польщі і УНР форсували Збруч і за тиждень боїв вибили червноармійські підрозділи із Житомирщини і 7 травня 1920р. вступили у Київ. Однак успішний наступ на Київ не спричинив всенародного антибільшовицького повстання, на яке так розраховувавголова Директорії С.Петлюра.
Через місяць боїв радянське командування зосередило проти об’єднаних польсько-українських військ значні військові сили. 5 червня 1-а кінна армія С.Будьонного в районі Умані прорвала польський фронт. 12 червня червоноармійські частини вступили в Київ. Переслідуючи противника, радянські війська 4 липня увійшли в Рівне. Всього протягом місяця Червона армія зайняла 17 повітових міст і понад тисячу сіл Галичини. У серпні 1920р. у Тернополі було проголошено утворення Галицької Соціалістичної Радянської Республіки. Встановлення тут радянської влади було прямим наслідком "експорту революції" з Росії і не сприймалося місцевим населенням.
Радянське керівництво переоцінило власні сили і безпідставно надіялось на європейську революцію. Це породило авантюрні воєнні рішення. Наступ на Варшаву було вирішено вести силами одного Західного фронту, в той час, коли Південно-Західний фронт мав наступати на добре укріплений Львів. У результаті наступ на Варшаву і Львів провалився. Почався загальний відступ радянських військ. Фронт в Україні стабілізувався на лінії Коростень-Житомир-Бердичів. Польща повела переговори з Росією і уклала з нею у жовтні 1920р. перемир’я. Це означало розрив з УНР. Українські війська продовжували вести боротьбу самостійно. Їх чисельність зросла до 35 тис. Радянське командування перегрупувало свої сили і в листопаді 1920р. розгорнуло контрнаступ проти українських військ, які змушені були після тяжких боїв відступити за Збруч. На польській території рештки української армії були інтерновані й перестали існувати як організована військова сила.
У березні 1921р. Польща і Радянська Росія та УСРР підписали Ризький договір. Польща визнала існування УСРР. До Польщі відійшли Західна Волинь і Східна Галичина. Організована боротьба регулярних українських військ за незалежну Україну закінчилася поразкою.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Польсько-радянська війна 1920р. і Україна» з дисципліни «Новітня історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Поділ іменників на відміни
Основні види систем комп’ютерної телефонії
Аудит надзвичайних доходів і витрат
Аудит нематеріальних активів. Мета і завдання аудиту
GSM


Категорія: Новітня історія України | Додав: koljan (21.01.2013)
Переглядів: 681 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП