ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Історія соціології

Значення творчості гуманістів Відродження для розвитку соціального пізнання
Значний внесок у розвиток пізнання, людини, суспільства, гуманітарної просвіти, науки та культури зробили представники середньовічного ренесансного гуманізму.
Гуманізм — система поглядів в історії людства, яка визначає цінність людини як особистості, її права на свободу, розвиток, щастя, на прояв своїх здібностей. Гуманізм проголошує принципи рівності, свободи, справедливості як норми взаємин між людьми. У вузькому значенні цей термін означає процес культурного розвитку епохи Відродження, коли були закладені й визначені принципи гуманізму та його система поглядів.
Гуманізм епохи Відродження мав яскраво виражену соціальну орієнтацію на людину з її земними інтересами, потребами, цінностями. Тут чітко простежується його антиклерикальна спрямованість, що знаходила відображення в боротьбі проти релігійного аскетизму, в проведенні думки про гармонію душі і тіла, про красу і радість земного життя всупереч, християнській моралі, що проповідувала ницість людини та її земного життя.
Представники гуманізму епохи Відродження займалися пошуком гармонії між природою та людиною, висунули ідею всебічного, гармонійного розвитку людини як єдиної тілесно-духовної субстанції, захищали необхідність сприйняття всіх радощів земного буття людиною, стояли за визнання і захист людської гідності, проповідували культ знання, освіти, духовності, праці.
Величезною заслугою гуманістів була орієнтація на античну культуру та її відродження й використання для розвитку філософії, філології, мистецтва.
Гуманісти епохи Відродження використовували переважно принципи описування й аналізу соціальних явищ, які були притаманні античним авторам, проте духовна спадщина Греції та Риму застосовується ними для аналізу сучасності. За нових історичних умов їм доводилося повторювати характерні стадії в розвитку античної історії — критично переосмислювати історичні факти, вести боротьбу проти релігійних вигадок про чудеса, знамення, яких у сучасній їм історіографії було багато внаслідок підпорядкування науки богослов'ю.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Значення творчості гуманістів Відродження для розвитку соціального пізнання» з дисципліни «Історія соціології»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Технічні засоби для організації локальних мереж типу ARCNET; прав...
Класична теорія фінансування
ТЕНДЕРНІ УГОДИ
Торговля фиктивными товарами
Проектний контроль


Категорія: Історія соціології | Додав: koljan (12.12.2012)
Переглядів: 1394 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП