ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічний аналіз » Економічний аналіз

Значення показників прибутку і рентабельності в оцінці ефективності виробництва
Фінансовий аналіз в умовах ринкової економіки є важливим інструментом в прийнятті управлінських рішень. Найважливіша задача менеджерів –– забезпечити максимальний прибуток, який є одним із основних джерел технічного, соціального розвитку, матеріального заохочення працівників підприємства.
За рахунок відрахувань від прибутку в бюджет формується основна частина фінансових ресурсів держави, регіональних і місцевих органів влади, і від їхнього збільшення в значній мірі залежать темпи економічного розвитку країни й у кінцевому підсумку підвищення життєвого рівня населення.
Прибуток являє собою різницю між сумою доходів і збитків, отриманих від різних господарських операцій. Виділяють такі види прибутку: валовий прибуток (збиток), фінансовий результат від операційної діяльності, від звичайної діяльності до оподаткування, фінансовий результат від звичайної діяльності; чистий прибуток (збиток).
Основну частину прибутку підприємства одержують від реалізації товарної продукції. Він визначається як різниця між чистою виручкою від реалізації продукції (робіт, послуг) і витратами на виробництво і збут реалізованої продукції. Звідси випливає, що сума прибутку знаходиться під впливом численних факторів: зміни обсягу, асортименту, якості, структури продукції, собівартості окремих виробів, рівня цін, ефективності використання виробничих ресурсів; на неї впливають дотримання договірних зобов'язань, стан розрахунків між постачаль-никами і покупцями й ін. Темпи зростання прибутку залежать не тільки від ефективності роботи самого підприємства, але і від відповідності обсягу і структури продукції, що випускається, суспільним потребам і платоспроможному попиту населення, від ступеня досконалості господарського механізму формування і розподілу прибутку.
Однак прибуток не може розглядатися в якості єдиного й універсального показника ефективності виробництва. У величині і темпах зростання прибутку недостатньо повно відбивається зміна обсягу й ефективності використання виробничих фондів. Додатковий прибуток може бути отриманий при збільшенні обсягу виробничих фондів і зниженні ефективності їхнього використання.
Тому при оцінці інтенсивності й ефективності виробничого розвитку в практиці економічної роботи широко використовується система показників рентабельності, при вирахуванні яких абсолютний розмір прибутку порівнюється з визначеною базою.
Різноманіття факторів, що впливають на прибуток і рента-бельність, вимагає їхньої класифікації, що у той же час має важливе значення для визначення основних напрямків пошуку резервів підвищення ефективності господарювання.
Фактори, що впливають на прибуток і рентабельність, можуть класифікуватися по різних ознаках. Так, виділяють фактори внутрішні і зовнішні. До внутрішніх відносяться фактори, що залежать від діяльності самого підприємства. До зовнішніх відносяться фактори, що не залежать від діяльності самого підприємства, але які можуть впливати на темпи зростання прибутку і рентабельності виробництва (природні умови, державне регулювання цін, тарифів, податкових ставок, штрафних санкцій).
У свою чергу внутрішні фактори підрозділяються на виробничі і позавиробничі. Позавиробничі фактори зв'язані в основному з комерційною, природоохоронною діяльністю, соціальними умовами праці. Виробничі фактори відбивають наявність і використання основних елементів виробничого процесу, що беруть участь у формуванні прибутку –– це засоби праці, предмети праці і сама праця.
При поглибленні аналізу по кожному з цих елементів виділяються групи екстенсивних і інтенсивних факторів. До екстенсивних відносяться фактори, що відбивають обсяг виробничих ресурсів (наприклад, зміна чисельності працівників, вартості основних фондів, величини запасів товарно-матеріальних цінностей), їхнє використання в часі (зміна тривалості робочого дня, коефіцієнта змінності роботи устаткування й ін.), а також непродуктивне використання ресурсів (витрати матеріалів на брак, втрати через відходи і т. ін.).
До інтенсивних відносяться фактори, що відбивають ефективність використання ресурсів або сприяючих цьому (наприклад, підвищення кваліфікації працівників, продуктивності устаткування, прискорення оборотності оборотних засобів, впровадження прогресивних технологій).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Значення показників прибутку і рентабельності в оцінці ефективності виробництва» з дисципліни «Економічний аналіз»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Стандартизація в галузі телекомунікацій. Організації — розробники...
Здійснення розрахунків в іноземній валюті по зовнішньоекономічних...
Аудит пайового капіталу
Послуги стільникових мереж
Аналіз рентабельності роботи позичальника


Категорія: Економічний аналіз | Додав: koljan (22.08.2012)
Переглядів: 1011 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП