ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік повернення товарів покупцями
Для багатьох підприємств торгівлі є звичною ситуація з поверненням товарів покупцями. Процедура оформлення такої операції залежить від статусу покупця: суб’єкт підприємництва чи кінцевий споживач. Для перших умови повернення товарів регулюються укладеним договором купівлі-продажу та Цивільним кодексом України, для других — Законом України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-Х11 та постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» від 19.03.94 р. № 172. Покупець — суб’єкт підприємництва може повернути товар у випадку суттєвого порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути; недоліків, усунення яких пов’язане з непропорційними витратами або втратами часу; недоліків, які виявлялися неодноразово або з’явилися знову після їх усунення). Кінцевий споживач може повернути як неякісний, так і якісний товар. Останній може бути повернутий, якщо він не підійшов за формою, фасоном, габаритами, кольором, розміром або з інших причин, протягом 14 календарних днів при дотриманні таких умов: — товаром він не користувався; — товарний вигляд, пломби, ярлики товару збережено; — покупець підтвердив розрахунковим документом придбання товару. Не підлягають поверненню такі групи товарів належної якості:

224

ГЛАВА 5

— продовольчі, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни; — непродовольчі товари: світлочутливі, корсетні, парфумерно-косметичні, пір’яно-пухові, дитячі іграшки (м’які, гумові надувні), зубні щітки, апарати для гоління, розчіски, гребінці та щітки масажні, ювелірні вироби з дорогоцінних металів, вироби з бурштину, тканини, білизна (натільна, постільна), панчішношкарпеткові вироби, товари в аерозольному упакуванні, друковані видання, аудіо- та відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом та ін. (згідно з постановою КМУ № 172). При поверненні якісного товару покупцеві повертають гроші, якщо аналогічного товару немає у продавця, а покупець відмовляється придбати інший подібний товар. Повертати неякісний товар необхідно у межах гарантійного терміну (терміну придатності) товару, який повинен бути зазначений у паспорті на товар, на його етикетці або в будь-якому іншому документі, що додається до проданого товару. Для товарів сезонного використання закінчення гарантійного терміну визначають не з дати придбання, а з визначеної нормативними документами (постановою КМУ № 172) дати: а) на одяг, хутряні та інші вироби — весняно-літнього асортименту — з 1 квітня; — осінньо-зимового асортименту — з 1 жовтня; б) на взуття — зимового асортименту — з 15 листопада по 15 березня; — весняно-осіннього асортименту — з 15 березня по 15 травня та з 15 вересня по 15 листопада; — літнього асортименту — з 15 травня по 15 вересня. При виявленні недоліків або фальсифікації товару в межах гарантійного терміну (терміну придатності) товару покупецькінцевий споживач має право на свій вибір вимагати від продавця: 1) безкоштовного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем або третьою особою; 2) заміни на товар аналогічної марки (моделі, артикулу, модифікації) належної якості. При цьому перерахунок вартості такого товару не роблять (навіть при підвищенні ціни на такий товар покупець нічого доплачувати не повинен); 3) відповідного зменшення його покупної вартості; 4) заміни на такий самий товар іншої марки (моделі, артикулу, модифікації) з перерахунком купівельної вартості;

Особливості обліку в торгівлі

225

5) розірвання договору купівлі-продажу та відшкодування збитків (повернення грошей покупцеві). Повернення товару суб’єктом підприємництва оформлюють накладною (т. ф. № М-11), яку виписує покупець у двох примірниках (один примірник — для продавця). При поверненні товару кінцевим споживачем він повинен написати заяву та додати до неї розрахунковий документ, що підтверджує факт купівлі товару (чек, квитанцію тощо), а щодо товарів, на які встановлено гарантійні терміни, — технічний паспорт або інший документ, що його замінює, з позначкою дати продажу. На підставі цих документів складають Акт на повернення товару (довільної форми), в якому зазначають дані про покупця, відомості про повернутий товар, суму, що підлягає відшкодуванню покупцеві. Якщо сума коштів, що повертається покупцеві, перевищує 100 грн, то особа, яка здійснює розрахунки (касир, продавець), зобов’язана скласти Акт про видачу коштів (довільної форми), в якому вказати відомості про покупця, який повертає товар, відомості про товар, суму виданих коштів, номер, дату і час (для касових чеків) розрахункового документа, що підтверджує покупку товару. Акт підписує особа, яка видала гроші. Покупцеві підписувати акт не обов’язково. Акт зберігається у бухгалтерії разом з касовими документами. Видачу готівкових коштів покупцеві за повернутий товар оформляють через РРО або РК. Виплачувати гроші з каси з оформленням видаткового касового ордера заборонено. Якщо алгоритм роботи РРО забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків, то видачу коштів реєструють шляхом введення суми повернення (із зазначенням найменування товару та його кількості) зі знаком мінус. В іншому разі видачу коштів оформляють операцією «Службова видача», що буде враховано при складанні щоденного звіту (Z-звіту). При використанні розрахункової книжки на корінці розрахункової квитанції на суму виданих покупцеві коштів роблять запис «Службова видача». У бухгалтерському обліку для відображення операцій повернення товару використовують субрахунок 704 «Вирахування з доходу» у кореспонденції з кредитом рахунка 36 «Розрахунки з покупцями» або 30 «Каса». При цьому за дебетом субрахунка 704 відображають всю суму повернення товару (разом з ПДВ). Підприємства роздрібної торгівлі, які ведуть облік товарів за продажними цінами, суми сторнування собівартості проданого товару та списаної торгової націнки розраховують наприкінці звітного місяця (а не в момент повернення товару).

226

ГЛАВА 5

Порядок відображення в обліку повернення товару з виплатою коштів покупцеві розглянемо на умовному прикладі (сальдо на початок місяця на субрахунках 282 «Товари в торгівлі» — 6000 грн, 285 «Торгова націнка» — 1800 грн). Господарські операції за звітний період та відповідні розрахунки наведено у табл. 5.16.
Таблиця 5.16 Бухгалтерський облік операцій з повернення товарів

№ з/п 1 2 3 4 5 6 7

Зміст господарської операції Надійшов товар від постачальника: покупна вартість без ПДВ сума податкового кредиту з ПДВ Відображено торгову націнку на куплений товар Реалізовано товар за готівку Відображено податкове зобов’язання з ПДВ Відображено часткове повернення товару з виплатою готівкою його вартості Зменшено податкове зобов’язання з ПДВ у сумі поверненого товару («червоним сторно») Списано суму торгової націнки, що припадає на реалізований товар (з урахуванням повернення): (1800 + 4500) : (6000 + 14500) х (9600 – 600) = 2766 грн Списано собівартість реалізованого товару 9600 – 600 – 2766 = 6234 грн Списано на фінансові результати: собівартість реалізованого товару суму повернення товару доход від реалізації

Кореспондуючі Сума, рахунки грн Дебет Кредит 282 641 282 301 702 704 704 631 631 285 702 641 301 641 10000 2000 4500 9600 1600 600 (100)

285 902 791 791 702

282 282 902 704 791

2766 6234 6234 500 8000

8 9

У звіті про фінансові результати (ф. № 2) суму повернення товарів (без суми ПДВ) показують як «Інші вирахування з доходу».

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік повернення товарів покупцями» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Договір на проведення аудиторської перевірки
РОЛЬ КРЕДИТУ В РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ
Доходи, витрати і прибуток банку
БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ
Аудит визнання запасів і правильності їх оцінки


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1818 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП