ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік розрахунків, пов’язаних з незабезпеченням схоронності вантажу
Відповідно до діючих нормативно-правових актів (Статут залізниць України, міжнародні угоди) залізниця несе відповідальність за збереження (схоронність) вантажу від часу його прийняття до перевезення і до моменту видачі одержувачу. У разі якщо незбереження (незабезпечення схоронності, втрати, нестачі, псування, пошкодження) вантажу, багажу, вантажобагажу сталося з вини залізниць України, вони несуть відповідальність у розмірі фактично заподіяної шкоди. Претензії вантажовласників розглядаються комерційними службами залізниць. У разі визнання претензії такою, що підлягає задоволенню, комерційна служба оформлює і передає фінансово-економічній службі наказ про перерахування заявнику претензії визнаної суми. У цьому ж наказі зазначається відповідальний підрозділ даної залізниці, винний у допущеному незбереженні вантажу, або найменування іншої залізниці, за рахунок якої задоволена претензія. На підставі цих записів у наказах сплачені суми відносяться на винні підрозділи залізниці та провадяться розрахунки з іншими залізницями. Визнані або присуджені вантажоодержувачам суми за незбережені перевезення відображаються у бухгалтерському обліку фінансових служб залізниць за дебетом субрахунка 3770 «Розрахунки з незбережених перевезеннях» і кредитом субрахунка 3776 «Розрахунки з різними дебіторами». Сплата нарахованих сум відображається за дебетом субрахунка 3776 і кредитом рахунків грошових коштів. В актово-претензійному відділі комерційної служби ведеться оперативний облік виплат за кожною відправкою, за видами незбереження (крадіжок, втрат тощо), видами незбережених вантажів, винними підрозділами та за іншими ознаками. При визначенні підрозділу, винного в допущенні незбереження перевезень, у бухгалтерському обліку фінансових служб залізниць ці операції відображаються за кредитом субрахунка 3770 і дебетом субрахунків 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки» (якщо винуватці — підприємства залізниці), 9497 «Витрати за незбереженими перевезеннями» (якщо винуватець — сама залізниця), 682 «Внутрішні розрахунки» (якщо винуватці — інші підприємства «Укрзалізниці»).

Особливості бухгалтерського обліку на підприємствах залізничного транспорту

183

Відособлені підрозділи, підприємства, отримавши повідомлення від залізниці, суми втрат від незбережених перевезень відображають за дебетом субрахунка 9497 і кредитом субрахунка 683. Кошти, отримані від винуватців у погашення втрат від незбереження перевезень, відображають за дебетом рахунків грошових коштів і кредитом субрахунка 7195 «Інші доходи від операційної діяльності». Питання для самоконтролю 1. Наведіть галузеві особливості залізничного транспорту та охарактеризуйте їх вплив на організацію виробництва і обліку. 2. Дайте характеристику структури фінансово-економічної служби залізниці. 3. Охарактеризуйте склад фінансової звітності залізниць та порядок її подання (у галузевому розрізі). 4. Розкрийте особливості організації внутрішніх та внутрішньогосподарських розрахунків у системі «Укрзалізниці». 5. Дайте характеристику рахунків обліку основних засобів підприємств залізничного транспорту та методики нарахування їх амортизації. 6. Наведіть приклади деталізації рахунків обліку запасів на підприємствах залізничного транспорту. 7. Дайте характеристику системи централізованих поставок матеріальних цінностей та порядку відображення в обліку розрахунків за такі поставки. 8. Наведіть основні бухгалтерські проводки з обліку пільгової реалізації та безоплатної видачі матеріальних цінностей (палива) працівникам залізниці. 9. Наведіть приклади субрахунків для обліку виробничих витрат підприємств залізничного транспорту. 10. Назвіть калькуляційні одиниці для обчислення собівартості вантажних та пасажирських залізничних перевезень. 11. Наведіть бухгалтерські проводки зі списання витрат за перевезеннями. 12. Охарактеризуйте порядок відображення в обліку розрахунків з розподілу витрат на ремонти та амортизацію вагонів і контейнерів. 13. Охарактеризуйте порядок визначення та особливості організації обліку доходів залізничного транспорту. 14. Наведіть приклади субрахунків з обліку доходів підприємств «Укрзалізниці».

ГЛАВА 4

184

15. Наведіть приклади субрахунків з обліку грошових коштів та безготівкових розрахунків у системі підприємств «Укрзалізниці». 16. Наведіть основні бухгалтерські проведення з обліку доходів від перевезень та їх перерозподілу. 17. Охарактеризуйте порядок відображення в обліку розрахунків, пов’язаних з незабезпеченням схоронності вантажу. Література до теми 1. Реформування бухгалтерського обліку на залізничному транспорті України: Офіційне видання / Наук. ред. М.В.Макаренко, Ю.М.Цветов. — К.: КУЕТТ, 2002. — 528 с. 2. Доходи та витрати: бухгалтерський та податковий облік на підприємствах залізничного транспорту. — Фінансово-правовий огляд: спецвипуск. — К.: Укрзалізниця, 2004. — 48 с. 3. Порядок економічних взаємовідносин на залізничному транспорті України. Затверджено наказом Укрзалізниці від 03.07.2000 р. № 251-Ц. 4. Порядок розподілу доходних надходжень від основної діяльності залізничного транспорту. Затверджено постановою КМУ від 16.02.98 р. № 173. 5. Положення про порядок зарахування надходжень з розподільчих рахунків залізниць і підприємств Укрзалізниці на централізований розподільчий рахунок Укрзалізниці. Затверджено наказом Міністерства транспорту України від 16.08.2000 р. № 443. 6. Запаси: бухгалтерський та податковий облік на підприємствах залізничного транспорту. — Фінансово-правовий огляд, спецвипуск. — К.: Укрзалізниця, 2005. — 56 с. 7. Юдін О.О., Івахненков С.В., Пазинич В.О., Рожнянський С.В. Основи автоматизації бухгалтерського обліку та звітування на залізницях України / За ред. доц. С.В. Івахненкова. — К.: КВІЦ, 2005. — 252 с.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік розрахунків, пов’язаних з незабезпеченням схоронності вантажу» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Омоніми, омофони, оморфми і омографи
ВАЛЮТНИЙ КУРС
Аудит Звіту про рух грошових коштів
ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПЛАНУВАННЯ ПРОДУКТУ
Ризики, властиві банківським інвестиціям


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1182 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП