ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЦІН ПО ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЯХ
За характером здійснення зовнішньоекономічні операції поділяються на експортні та імпортні, які охоплюють різні сфери взаємовідносин еко номічного, фінансового і правового характеру між партнерами і які здійсню ються на підставі зовнішньоекономічних угод. Різноманітність видів зовнішньоторговельних угод усвітовій торгівлі дуже тісно пов’язані зпредметом угоди (товар, послуги, результат інтелек туальної діяльності, оренда обладнання тощо), його особливостями (сиро вина, готова продукція) і організаційними формами торгівлі на світовому ринку, а також залежно від каналів збуту і характеру взаємовідносин між зовнішньоторговельними партнерами. Однією з суттєвих умов контракту є ціна товарної продукції. Найчастіше уміжнародних угодах застосовується поняття світової ціни. Під світовими цінами розуміють ціни великих комерційних угод, які укладаються в найголовніших центрах світової торгівлі, що передбачають окремі, не пов’язані експортні та імпортні операції. При цьому платежі ма ють здійснюватись у вільноконвертованій валюті. Ціна визначається кількістю грошових одиниць зазначеної валюти за одну кількісну одиницю товару, яка вказана в контракті. Якщо за контрактом надходять товари різної кількості й асортимен ту, то ціна встановлюється окремо за одиницю товару кожного виду, сор ту, марки. У таких випадках ціни на товари вказуються в додатках до кон тракту — специфікаціях. При постачаннях комплектного устаткування в специфікаціях вказується ціна на кожний комплектуючий виріб. Експортні постачання товару за даною ціною будуть найбільш ефек тивні, якщо ціна покриває прямі витрати, компенсацію непрямих витрат віднесених на товар, приносить прибуток, є конкурентоспроможною та за безпечує місце на ринку. Загострення конкуренції на світовому ринку змушує держави обмежу вати імпорт у країну товарів за цінами нижче світових. Вони вводять різні 219

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

антидемпінгові мита, що підвищують вартість імпорту, і можуть через свої антидемпінгові органи змусити експортера підвищити ціну на товар. ВУк раїні однією з умов виходу на зовнішній ринок є відповідність контракт них цін індикативним цінам. Перелік товарів, на які встановлюються інди кативні ціни, погоджується в установленому порядку і затверджується наказом Міністерства економіки України. Індикативні ціни — ціни на товари, які відповідають цінам, що скла лися чи складаються на відповідний товар на ринку експорту (імпорту) на момент здійснення експортної (імпортної) операції з урахуванням умов постачання та умов здійснення розрахунків, визначених згідно із законо давством України, а також якісних показників товару, які затверджено Міністерством економіки України. Якщо по сировинних товарах світову ціну визначають основні країни постачальники, то стосовно готових виробів й устаткувань вирішальну роль відіграють провідні фірми, що виробляють й експортують визначені типи й види виробів. Встановлення ціни зовнішньоекономічного контракту є дуже відпові дальним моментом здійснення зовнішньоекономічних операцій. При встановленні ціни товару в контракті визначаються одиниці ви міру, за якими встановлюється ціна, базис ціни, спосіб визначення і фіксації ціни, рівень ціни. Фахівцями Держзовнішінформу, згідно зпереліком індикативних цін, проводиться моніторинг відповідних ринків, для чого використовуються такі джерела інформації: x біржові котирування (ціна товарів, що є об’єктом біржової торгівлі); x ціни спеціалізованих аукціонів з торгівлі окремими видами продукції (ціни, які близькі до котировок на біржах); x довідкові ціни спеціалізованих комерційних видань та публікацій, уто му числі відео, комп’ютерних, електронних та інших подібних банків даних та мереж; x статистичні дані митних, фінансових, банківських, інформаційних та інших державних органів і установ та недержавних організацій України; x комерційні пропозиції, листи, протоколи намірів, прейскуранти та ка талоги на продукцію відомих фірм, підприємств, порівняльні індекси цін; x звіти та довідки торговельно економічних місій у складі посольств України за кордоном; x контрактна практика поставок товарів, що підлягають реєстрації у Міністерстві економіки України; 220

Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України x прейскуранти та відпускні ціни українських товаровиробників. За способом фіксації розрізняють тверді, періодично тверді, рухливі та плаваючі ціни (рис. 6.1). Ціни попередніх угод використовуються увипадку стабільності цін і, на самперед, на промислову сировину, а також машини й устаткування. Найбільш докладним критерієм для визначення рівня цін у контракті є ціни фактичних угод та ціни пропозицій фірм конкурентів. Одним здієвих факторів успішного виходу на ринок вумовах твер дої конкуренції є надання покупцю визначених пільг у вигляді знижок на ціни. Розмір знижок залежить від характеру угоди, умов постачання й платежу, взаємин з покупцем, кон’юнктури ринку в момент угоди. Існу ють такі найбільш поширені види знижок.

Способи фіксації цін
Тверда ціна — встановлюється в момент укладання угоди. Не змінюється протягом терміну дії контракту (недоліком є те, що вона унеможливлює врахування коливань економічної кон’юнктури). Рухлива ціна — зафіксована при укладенні контракту ціна, яка може бути переглянута тоді, коли ринкова ціна даного товару до моменту його постачання зміниться. Плаваюча ціна — це ціна, яка обчислена в момент виконання контракту шляхом перегляду базисної ціни з урахуванням змін у витратах виробництва, що відбуваються в період виконання контракту. Періодично тверда ціна — припускають певну фіксовану суму, дійсну на певний період часу.

Рис. 6.1. Способи фіксації цін Спеціальні знижкинадаються привілейованим покупцям, узамовлен нях яких найбільш зацікавлений продавець. Такі ж знижки роблять у тих випадках, коли продавець виходить на даний ринок, зданим товаром і зби рається продати пробну партію товару. Загальна (проста) знижканараховується зпрейскурантної чи довідко вої ціни. Проста знижка з прейскурантної ціни на серійні машини й устат кування складає зазвичай 20–40%. Проста знижка на промислову сирови ну складає близько 5%.

221

Л.О. Кадуріна, М.С. Стрєльнікова

Прогресивна (оптова) знижка — це знижка за кількість. Вона застосо вується до серійних замовлень виробів, до яких експортери виявляють вели кий інтерес, тому що при виготовленні великої кількості машин того самого ти пу знижуються витрати на одиницю продукції. Розмір знижки досягає 10–15%. Дилерські знижки надаються своїм постійним представникам та по середникам, агентам, оптовим торговцям. Вони дуже поширені при продажі автомобілів, тракторів, стандартного устаткування йоргтехніки; коливають ся взалежності від марки товару і складають 30% від ціни, за якою сам про давець реалізує товари вроздріб. Знижки («Сконто») — знижки при розрахунках раніше терміну, який передбачений контрактом і готівкою. У тих випадках, коли довідкова ціна передбачає короткострокові кредити, а покупець готовий оплатити товар готівкою, він може одержати таку знижку. Розмір такої знижки складає 3–5% вартості угоди. Бонусна знижка, чи знижка за оборот, надається продавцем своїм постійним агентам за реалізацію визначеної кількості виробів (оптом). Такі знижки досягають 8% вартості обігу. Сезонні знижкизастосовуються під час продажу товару поза сезоном. Їх розмір залежить від характеру товару.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЦІН ПО ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЯХ» з дисципліни «Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Цифрові стільникові мережі
Орфографія, морфологічний та фонетичний принцип правопису
Програмне забезпечення та основні стандарти АРІ для комп’ютерної ...
Організаційна структура банку та управління ним
Поточний стан об'єкту «Укриття» на ЧАЕС


Категорія: Облік зовнішньоекономічної діяльності на підприємствах України: теорія, практика, рекомендації | Додав: koljan (27.03.2012)
Переглядів: 801 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП