ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Банківський нагляд

Організація системи банківського регулювання та нагляду
Необхідність і завдання банківського регулювання та нагляду
Банківська система України є дворівневою, перша ланка якої — це Національний банк України. Його діяльність спрямована на формування фінансово-кредитної політики держави та на здійснення контролю за роботою нижньої ланки банківської системи — комерційних банків. їх надійне та ефективне функціонування є необхідною умовою економічної стабільності держави. Саме забезпечення безпеки та фінансової стабільності банківської системи, захист інтересів вкладників і кредиторів банків є метою банківського регулювання та нагляду. Цю функцію здійснює НБУ. Вона цілісна, але включає два поняття: «банківське регулювання» та «банківський нагляд». Визначення суті цих термінів наведеное у Законах України «Про Національний банк України» (ст. 1 та розділ 10), «Про банки і банківську діяльність» (ст. 66 і 67 розділу 4).

Т.П.Гудзь
Банківське регулювання полягає у створенні системи норм, що регулюють функціонування банків, визначають загальні принципи банківської діяльності, порядок здійснення банківського нагляду, відповідальність за порушення банківського законодавства.
Банківський нагляд — система контролю та активних упорядкованих дій Національного банку України, спрямованих на забезпечення дотримання банками та іншими особами, щодо яких Національний банк України здійснює наглядову діяльність, законодавства України і встановлених нормативів, з метою забезпечення стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів банку.
Аналіз сутності цих ключових понять надає можливість зробити висновок, що банківське регулювання покликане встановлювати «правила гри» у банківському бізнесі, а контроль за їх дотриманням покладено на банківський нагляд. Банківське регулювання застосовує методи, фактична реалізація яких є об'єктом банківського нагляду (рис. 1).
Об'єкти банківського нагляду можна згрупувати у три форми залежно від того, на якому етапі життєвого циклу банку вони контролюються.
При створенні комерційного банку наглядові органи перевіряють установчі документи, слідкують за виконанням усіх вимог законодавства щодо організації банку. Це — вступний контроль. Наступна форма — пруденційний нагляд. Це — система заходів регулярного дистанційного контролю за банківською діяльністю, яка дає змогу попередити або своєчасно виявити фінансові проблеми.
Третьою формою є поточний контроль, який передбачає зовнішнє втручання в діяльність банку шляхом виїзних інспекційних перевірок, застосування заходів щодо фінансової стабілізації банків, адаптації їх до нових ринкових умов або ліквідації з мінімальними соціально-економічними втратами.

Полиблене вивчення форм банківського нагляду передбачене у наступних темах цьогокурсу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Організація системи банківського регулювання та нагляду» з дисципліни «Банківський нагляд»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД У СВІТЛІ МО...
Синоніми (ідеографічні, стилістичні, контекстуальні, перифраза, е...
БАНКИ ЯК ПРОВІДНІ СУБ’ЄКТИ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА. ФУНКЦІЇ БАН...
Планування аудиту нематеріальних активів
Аудит визнання, збереження і технічного стану необоротних активів


Категорія: Банківський нагляд | Додав: koljan (10.11.2011)
Переглядів: 1082 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП