ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Фінанси » Фінансово-господарський контроль

Сутність та принципи організації фінансово-господарського контролю
Фінансово-господарський контроль відноситься до інтелектуальної діяльності, який передбачає аналіз, спостереження і дослідження щодо законного та ефективного здійснення фінансової та госпо-дарської діяльності певного підприємства, установи, організації. Тому, як і будь-яка інша інтелектуальна діяльність, її ефективність багато в чому залежить від раціональної її організації.
Перш ніж розкривати сам процес організації фінансово-господарського контролю, доцільно визначити понятійний апарат з цього приводу.
Організація фінансово-господарського контролю – це система (комплекс) заходів, спрямованих на координацію та функціонування дій взаємопов’язаних та взаємозалежних окремих частин (складо-вих) системи з метою здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю певного суб’єкта господарювання.
В загальному, організація фінансово-господарського контролю представляє собою систему окремих її складових.
Складові системи організації фінансово-господарського контролю наведені на рис. 3.1.

Рис. 3.1. Складові системи організації фінансово-господарського контролю
Наявність всіх перерахованих складових та їх раціональна органі-зація сприятиме успішному досягненню результатів фінансово-господарського контролю. Результативність та ефективність органі-зації фінансово-господарського значною мірою залежить від до-тримання певних принципів. Принципи організації фінансово-господарського контролю наведені на рис. 3.2.

Рис. 3.2. Принципи організації фінансово-господарського конт-ролю

Як видно з рис. 3.2., до принципів організації фінансово-господарського контролю належать:
Спеціалізація (полягає в розподілі праці для виконання різних про-цедур. Наприклад, в контрольно-ревізійному управлінні є спеціалі-зовані відділи контролю діяльності в галузі промисловості, сільсько-го господарства, транспорту, капітального будівництва і т.д. спеціа-лізація може конкретизуватися по об'єктах контролю – основний і оборотний капітал, операції менеджменту і маркетингу, фінансовий стан суб'єкта господарювання і т.д.)
Кооперація (полягає в об'єднанні зусиль працівників спеціалізова-них відділів з метою усестороннього дослідження об'єкту контро-лю.)
Пропорційність (полягає в дотриманні правильного співвідношення інформаційного забезпечення з обчислювальною технікою з метою забезпечення пропорційності надходження економічної інформації для використання під час перевірки операцій з основними засоба-ми, ТМЦ і ін.)
Паралельність (в процесі фінансово-господарського контролю за-безпечує одночасне паралельне виконання процедур для перевірки різних за змістом фінансових та господарських операцій, які здійс-нюються об'єктом контролю.)
Прямоточність (дозволяє раціонально організувати інформаційні потоки між учасниками певного процесу).
Ритмічність (забезпечується рівномірним виконанням контрольних процедур, що передбачає правильну організацію роботи всіх вико-навців. Для цього складають графіки, за кожним перевіряючим за-кріплюють різні розділи перевірки).
Перераховані принципи дозволяють організувати процес фінансо-во-господарського контролю так, щоб повною мірою і ефективно розкрити всі питання перевірки. Організація фінансово-господарського контролю також проявляється через його етапи, які наведено на рис. 3.3.

Рис. 3.3. Етапи фінансово-господарського контролю

Детальна характеристика зазначених етапів організації фінансово-господарського контролю наведена в наступних підрозділах даної теми.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність та принципи організації фінансово-господарського контролю» з дисципліни «Фінансово-господарський контроль»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Склад кредитного портфеля
Аудит тварин на вирощуванні та відгодівлі. Мета і завдання аудиту
Аудит виробництва продукції у тваринництві. Мета і завдання аудит...
Аудит визнання запасів і правильності їх оцінки
Аудит збереження запасів


Категорія: Фінансово-господарський контроль | Додав: koljan (20.10.2011)
Переглядів: 1635 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП