Які чинники впливають на перехід радіонуклідів із кормів у молоко і м’ясо
Перехід радіонуклідів з кормів у продукцію тваринництва за- лежить від рівня і повноцінності годівлі тварин, їх віку, фізіоло- гічного стану, продуктивності та інших факторів. Для прогнозу- вання початкової концентрації радіонуклідів в організмі тварин використовують такі параметри: коефіцієнт концентрації (КК), коефіцієнт накопичення (КН) та кратність накопичення (F). КК являє собою концентрацію в органі у відсотках від надходження радіонукліда з добовим раціоном; КН – відношення концентрації нукліда в органі й раціоні; F – відношення вмісту нукліда в органі, Ветеринарна радіологія 448 тканині чи організмі в цілому до вмісту у добовому раціоні, його можна визначити за формулою: F = С х М : Q, де С – концентрація нукліда, Бк/кг, М – маса органу, кг; Q – активність радіонукліда, що надходить за добу, Бк. У високопродуктивних тварин коефіцієнт переходу радіоце- зію з кормів в організм, як правило нижчий, ніж у низькопродук- тивних. Істотний вплив на величину коефіцієнта переходу чинить збалансування раціонів годівлі тварин за основними і, особливо, мінеральними елементами. Цезій-137 інтенсивніше переходить із кормів в молоко і м’ясо порівняно зі стронцієм-90 (табл. 15.1). Встановлено зв’язок між вмістом клітковини у забрудненому раціоні корів при стійловому утриманні та переходом цезію-137 у молоко. Так, із збільшенням вмісту клітковини в раціоні з 1,3-1,8 до 3,1 кг/добу відбувається зменшення коефіцієнта концентрації цезію-137 від 0,9 до 0,6. Як свідчать експерименти, коефіцієнти переходу цезію-137 в молоко з раціону з різними рівнями забруднення кормів при стій- ловому утриманні та випасанні корів на культурному пасовищі мало відрізнялись (від 0,48 до 0,74). Проте за утримання корів на малопродуктивному природному пасовищі з рідким травостоєм помітне багаторазове підвищення концентрації цезію-137 у моло- ці. Це пояснюється низькою якістю трави на природному пасо- вищі і поїданням тваринами верхнього шару дернини з високою концентрацією радіоцезію. У середньому, для стійлового періоду прийнятий коефіцієнт концентрації цезію-137 з раціону в молоко 0,7, а для пасовищного – 0,9 % (табл. 15.1).
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які чинники впливають на перехід радіонуклідів із кормів у молоко і м’ясо» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»