Які особливості відбору проб фруктів, овочів, городньої зелені для визначення їх радіоактивного забруднення
Фрукти, овочі, городню зелень відбирають методом від- бору коренеплодів. Середня проба (масою 2-3 кг, для зелені – 0,2 кг) скла дається з кількох зразків, відібраних з різних партій про довольства. Від кожної партії того чи іншого виду фрук тів, ягід та овочів відбирають зразки в 2-3 місцях, а при зберіганні в буртах, контейнерах, мішках, ящиках, кошиках та іншій тарі – з поверхні та глибини тари. Для приготування середньої проби капусти, кавунів, кабач- ків та інших великих плодів роблять висівки однако вого розміру з 10 плодів або качанів, потім їх подрібнюють і перемішують. Плоди та коренеплоди слід відділяти від вегетативної частини, намагаючись не забруднити їх ґрунтом. Органи й частини рослин подрібнюють ножицями або різаками на кусочки розміром 1-2 см. Відрізані органи перед под рібненням старанно відмивають. Маса проби повинна відповідати масі, яка необхідна для за- планованих радіометричних та спектрометричних досліджень.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які особливості відбору проб фруктів, овочів, городньої зелені для визначення їх радіоактивного забруднення» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»