Які особливості відбору проб натурального меду для визначення його радіоактивного забруднення
Відбір проб натурального меду проводять на пасіках держав- них і приватних господарств, ринках, складах і базах господарств та споживчої кооперації. Перед відбором від кожної партії складають вибірку паку- вальних одиниць, керуючись при цьому вимогами, вказаними у ГОСТ 19792-87 (табл. 11.3).296 Таблиця 11.3 Норми відбору натурального меду Кількість пакувальних одиниць у партії Кількість пакувальних одиниць, (діжки, фляги, ящики) які відбираються 1 1 2 2 Від 3 до 20 3 21-30 4 31-40 5 41-60 6 61-80 8 81 і більше 10%
Від кожної упаковки відбирають точкові проби. Зразки рідко- го меду беруть трубчастим пробовідбирачем діаметром 10-12 мм, занурюючи його на всю глибину упаковки, а якщо мед густий – щупом для масла з різних шарів. Закристалізований мед відбира- ють конічним щупом, занурюючи його в мед під кутом. При дослідженні стільникового меду з однієї рамки ви різають частину стільників площею 25 см 2 . Якщо стільни ковий мед кусковий, пробу беруть у тих самих розмірах від кожної упаковки. Після видалення воскових крише- чок зразки вміщують на сітчастий фільтр з діаметром от ворів не більше ніж 1 мм, вміщений у склянку, і ставлять у термостат або духовку газової плити при температурі 40-45°С. Маса середньої проби становить 0,2-0,5 кг залежно від вели- чини партії та методу дослідження.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які особливості відбору проб натурального меду для визначення його радіоактивного забруднення» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»