Які особливості відбору проб молока і молочних продуктів для визначення їх радіоактивного забруднення
Відбір проб молока й молочних продуктів здійснюють на ринках, фермах, молочних пунктах, молокозаводах, холодокомбі- натах при передачі продукції на реалізацію в торговельну мережу або в пункти громадського харчування.Проби рідких продуктів (молока, сметани), які знахо дяться в невеликих посудинах (бідонах, флягах тощо), відбирають після пе- ремішування. З великих об’ємів (цистерн, чанів) проби відбирають з різної глибини кухлем з подовженою ручкою або спеціальним пробовідбирачем (циліндрична трубка діаметром 9-10 мм). Для дослідження можна використовувати як незбиране, так і відсепароване молоко. Точкові проби зливають в одну посудину, перемішують, від- бирають середню пробу: молока – 5-6 л, сметани – 0,2-1 л (залеж- но від величини всієї партії продукції). Проби розфасованих молока, кефіру тощо відбирають від партії в кількості до 1 л, сметани – до 0,5 кг, сиру й масла – 0,3 кг, згущеного та сухого молока – 0,3 кг.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які особливості відбору проб молока і молочних продуктів для визначення їх радіоактивного забруднення» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»