Які заходи проводяться для зменшення вмісту радіонуклідів у продукції тваринництва
При радіоактивному забрудненні сільськогосподарських угідь радіонуклідами на перше місце виходить проблема мініміза- ції вмісту радіонуклідів у тваринницькій продукції, в першу чер- гу – в молоці та м’ясі. З цими продуктами харчування в організм людини надходить 70-90% радіонуклідів йоду та цезію, які викли- кають внутрішнє опромінення населення та його критичної гру- пи – дітей. На першому етапі після аварії заходи зі зменшення вмісту ра- діонуклідів у продукції тваринництва були спрямовані на отри- мання продуктів, концентрація радіонуклідів у яких не переви- щувала тимчасово допустимих рівнів або санітарно-гігієнічних нормативів. Ці заходи потребували: 1. Перепрофілювання галузей тваринництва. 2. Зміни умов утримання тварин у літній період. 3. Докорінного поліпшення природних луків та пасовищ. 4. Змін у режимі годівлі сільськогосподарських тварин. 5. Застосування у раціонах ентеросорбентів та декорпоран- тів радіонуклідів. 6. Технологічну переробку молока та м’яса. Найбільш радикальними, хоча й економічно дорогими, були зміна галузей тваринництва, наприклад молочного скотарства – на м’ясне, вівчарства і скотарства – на свинарство та птахівницт- во, а також технологічна переробка молока і м’яса. Інші заходи, які спрямовані на обмеження накопичення радіонуклідів у моло- ці, м’ясі, яйцях та інших продуктах тваринництва, не потребують великих затрат, тобто вони економічно більш вигідні.Зараз основним завданням зі зменшення дозового наванта- ження на організм людини є отримання на забруднених радіону- клідами територіях продукції тваринництва, яка відповідає но- вим, більш жорстким вимогам радіаційної безпеки – допустимим рівням вмісту радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 в харчових продуктах (ДР-2006), та подальше зниження вмісту радіонуклідів до значень контрольних рівнів. Такий підхід до мінімізації вмі- сту радіонуклідів у продукції сільськогосподарського виробницт- ва потребує довгострокового застосування комплексу заходів із зменшення надходження довгоживучих радіонуклідів у продук- цію тваринництва. Протирадіаційний біологічний захист
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які заходи проводяться для зменшення вмісту радіонуклідів у продукції тваринництва» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»