Бухгалтерський облік праці і заробітної плати µрунтується на системі показників, документації та рахунків. Основними показниками обліку праці та її оплати є чисельність пра-цюючих різних професій, їхня кваліфікація, витрати робочого часу в годи-но-днях, кількість виготовленої продукції або обсяг виконаних робіт, роз-мір фонду оплати праці різним категоріям робітників за видами нарахувань, преміальні виплати, розмір сум, нарахованих і використаних на оплату від-пусток, виплати на соціальне страхування працюючих, розмір відрахувань за їх видами. Чисельність працюючих (особовий склад) визначається підприємст-вом. Облік особового складу ведуть у службі (відділі) кадрів. Фактична чи-сельність усіх працюючих підприємства визначається за обліковим скла-дом. Зміни особового складу відображаються в первинних документах: на-казі та розпорядженні по підприємству про прийом, переведення, звільнен-ня, надання відпусток. Облік за використанням робочого часу здійснюється в табелі, де відо-бражається час, відпрацьований працівником, неявки на роботу (вказується за допомогою умовних позначок). Наприкінці місяця дані табелів підсумовуються по кожному працівни-ку, а також по цехах і відділах тощо. Ці дані необхідні для контролю вико-ристання робочого часу та складання звіту. Для забезпечення правильного використання фонду оплати праці не-обхідно обліковувати виробіток продукції або виконаний обсяг робіт кож-ного працівника і правильність нарахування заробітної плати згідно з уста-новленими нормами і розцінками. Облік виробітку здійснюється залежно від технологічного процесу ви-робництва, системи організації і оплати праці за типовими формами, в ра-портах про виробіток, маршрутних листках, у відомостях обліку виробітку, нарядах та інших документах. Окрім оплати за відпрацьований час, виконаний обсяг робіт і виготов-лену продукцію, заробітна плата може нараховуватися згідно з чинним за-конодавством і за інших умов або причин, що стосуються діяльності даного підприємства. Щоб визначити заробітну плату, яка підлягає виплаті кожному працю-ючому, роблять розрахунок виробітку за місяць з відкиданням від цієї суми необхідних утримань. Розрахунок здійснюють в розрахунковій або розра-хунково-платіжній відомості. Розрахунково-платіжні відомості складають щомісячно по кожному цеху, фермі, допоміжній службі або відділу з групуванням прізвищ робіт-ників і службовців за окремими категоріями працюючих та іншими ознака-ми.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Побудова обліку праці та її оплати» з дисципліни «Бухгалтерський облік»