ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Загальна циркуляція атмосфери і вітер
Атмосфера - найбільш рухома частина географічної оболонки. У механічну енергію атмосферних рухів переходить 1...2 % соняч­ ної енергії, яка засвоюється земною поверхнею у вигляді тепла. У зв’язку з тим, що надходження сонячної радіації до земної поверхні зменшується в широтному напрямку - від екватора до гео­ графічних полюсів, а також через ге, що у високих широтах від хмар, вкритої снігом і льодом поверхні значна кількість радіації відби­ вається, то засвоєння сонячної радіації системою Земля - атмосфе­ ра у тропічно-екваторіальному поясі майже у три рази більше, ніж у полярному. Отже, в низьких широтах (між ±40° широти) земна поверхня і, відповідно, атмосфера постійно нагріваються, а у висо­ ких широтах - охолоджуються. Якби поверхня Землі була рівною і одноманітною, тобто тільки сушею або водною оболонкою, і планета не оберталась навколо власної осі, то згідно закону термодинаміки схема циркуляції по­ вітря була б досить простою: холодне повітря розтікалося би в приземному шарі вздовж меридіанів від полюсів до екватора, а більш легке тепле утворило б на певній висоті компенсаційний потік від екватора до полюсів. Однак, наша планета нестаціонарне тіло, її поверхня далеко не однорідна як за характером підстилаючої поверхні, так і за абсолютною висотою, а тому загальна циркуля­ ція має значно складніший характер. Під загальною циркуляцією атмосфери розуміється сукупність основних видів повітряних рухів у нижній атмосфері, внаслідок яких здійснюється обмін великих мас повітря у горизонтальному і вер­ тикальному напрямах. Ці повітряні течії зумовлені перш за все різницею температур між екваторіальними та полярними, матери­ ковими і океанічними масами повітря. На загальну циркуляцію атмосфери впливає форма Землі, осьове обертання Землі і сила Коріоліса, річний рух Землі, особливості розподілу суші і моря, характер рельєфу, океанічні течії, поширення льодовиків тощо.

Атмосферний тиск - одна з найважливіших характеристик ниж­ ньої атмосфери. Різниця атмосферного тиску між двома точками викликає горизонтальне переміщення повітряних мас над земною поверхнею - вітер. Для характеристики вітру застосовують показ­ ники - швидкість, силу і напрям його. Швидкість вітру залежить від значення горизонтального баричного градієнта - зниження ат­ мосферного тиску на певну величину на відстані 1° по меридіану (111,1 км). Швидкість вітру прийнято виражати в метрах на секун­ ду, кілометрах на годину, в балах (від 0 до 12) шкали Бофорта, яку в 1806 р. розробив англійський адмірал Френсіс Бофорт, або у вуз­ лах по міжнародному коду (вузол складає біля 0,5 м/с). Чим більший перепад тиску між двома географічними пункта­ ми, тобто чим більший горизонтальний баричний градієнт, тим сильніший вітер. Сила вітру визначається тиском, який чинить вітер на предмет і вимірюється кілограмами на квадратний метр (кг/м2). Сила вітру оцінюється в балах від 0 до 12 (від штилю до урагану). Вітер виконує певну і безперервну роботу: на морі утворює хвилі, в атмосфері переносить повітряні маси, вулканічні продукти, різні домішки, на суші руйнує гірські породи, видуває з них пилуваті частинки і переносить їх на величезні відстані. Захоплені повітря­ ними масами дрібні частки грунту піднімаються на значну висоту, після перенесення на певні відстані випадають при послаблені сили вітру або ж з атмосферними опадами. Подібно переносяться лег­ корозчинні солі з поверхні морів і океанів під час штормів. У пері­ од діяльності вулканів повітряні маси насичуються аерозолями і аеросуспензіями, які переносяться вітром. Подібні явища відбува­ ються навколо відкритих кар’єрів і промислових підприємств, які викидають в атмосферу велику кількість відпрацьованих речовин. Роботу, яку виконує вітер, ще називають еоловою - (від грец. Aiolos - міфологічний володар вітру). Всі види роботи вітру залежать від його швидкості, тривалості безперервної дії в одному і тому ж напрямку та ряду інших пара­ метрів. Так, при швидкості 4...7 м/с вітер може переносити пил, дрібні рештки, при швидкості близько 19 м/с - іравій. Під час бур і ураганів (22...59 м/с) переносяться галька, дрібні уламки порід. Особливо велика геологічна робота здійснюється вітром у зо­ нах сухого і теплого клімату, де відсутній або слабо розвинений рослинний покрив, а також на морських узбережжях, в гірських країнах. Залежно від того, який матеріал захоплюється вітровими пото­ ками, розроблено класифікацію бур: чорні, білі, жовті, червоні.

Чорні(пилові) бурі поширені переважно в степовій зоні, де зав­ дають великої шкоди чорноземним ґрунтам. Чорний пил перено­ ситься на сотні кілометрів. Характер прояву пилових бур залежить від добових змін швидкості вітру. Виникають вони при швидкості вітру 10...12 м/с, а найбільшої інтенсивності досягають при швид­ кості 15 м/с і більше. У 1928 р. така буря охопила територію від Дніпра до Дону, площа видування становила біля 200 тис. км2, а область потемніння атмосфери - 470 тис. км2. Вітер, ідо дув зі швид­ кістю 10 м/с видував ґрунт у окремих місцях до глибини 12 см і більше. З кожного гектара видувалось до 120...124 т ґрунту. Жовті т червоні бурі{місцеві назви хамсин, самум, сироко тощо) а поширені у пустелях, де переносять разом із пилом і пісок. Можуть проявляти свій вплив за межами пустельних районів на тисячі кіло­ метрів. Білі бурі формуються над солончаками, лагунами, солоними озерами, де захоплюють велику кількість часток солей (гіпсу, галі­ ту тощо).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Загальна циркуляція атмосфери і вітер» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СИСТЕМИ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ
Поняття та види банківських інвестицій
Держава як суб’єкт інвестування
ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЙНІ ОЗНАКИ НОВОГО ТОВАРУ
Суть проблемних позичок та причини їх виникнення


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 852 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП