ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Морські льоди
Фізико-механічні власт ивості морського льоду залежать від со­ лоності води, із якої він утворюється. Причиною утворення льодо­ вих мас є переохолодження води у результаті тепловіддачі з водної поверхні та наявність ядер конденсації. Температура замерзання морської води залежить від солоності води і знижується в міру зро­ стання концентрації солей у ній. Тому утворення морського льоду відбувається дещо повільніше, ніж льоду прісних водойм. Утворені льодові маси можуть існувати від декількох годин чи ліб до декількох років і навіть тисячоліть. Вік морського льоду ви­ значається гідрометеорологічними умовами льодоутворення,

кліматичними та іншими фізико-географічними особливостями місцевості існування льоду. Товщина льоду змінюється від 0,3-• -0,7 м у неарктичних морях до 0,7... 1,0 і навіть 2 м (однорічний лід) - у арктичних. Багаторічні (пакові) льоди (вік 2 роки і більше) зазви­ чай мають товщину 2,5 м і більше.. За рухливістю морські льоди поділяють на нерухомі і дрейфруючі (плаваючі). Перші з них явля­ ють собою суцільний льодовий покрив, що примерзає до суші, другі перебувають у постійному русі в Світовому океані. Геофізичне значення морського льоду величезне. Льодова поверх­ ня має високе альбедо. Це призводить до зменшення поглинання сонячної радіації Землею і, як наслідок, до зниження температури повітря. З іншого боку, при льодоутворенні виділяється тепло у значних кількостях. За рік в Червоному морі у середньому в розра­ хунку на 1см водної поверхні при замерзанні льоду виділяється біля 12,9 % річного надходження тепла у масу води. Така ж частина запасів тепла води цього моря витрачається на танення морських крижин. Льодовий покрив відіграє захисну роль: він значно зменшує втра­ ти тепла морською водою шляхом безпосередньої віддачі його у повітря. Море, покрите льодом, захищене від зимового охолоджен­ ня і літнього нагрівання. Тому маса морського льоду певною мірою впливає на теплозапаси морських та океанічних вод і в кінцевому підсумку - на клімат. Дрейф морських льодів у низькі широти та­ кож спричиняє там вплив на погодні умови.

Рис. 8 .6 . Схема поверхневих океанічних течій: 1 - Північна Пасатна; 2 - Південна Пасатна; 3 - Міжпасатна протитечія; 4 - Течія Західних вітрів; 5 - Куросіо; 6 - Каліфорнійська; 7 - Алеутсь­ ка; 8 - Північно-Тихоокеанська; 9 - Східно-Австралійська; 10 - Мозам­ біцька (Сомалійська); 11 - Мусонні течії Індійського океану; 12 - Голча­ ста; 13 - Бенгальська; 14 - Бразильська; 15 - Фолклендська; 16 - Перу­ анська; 17 - Гвінейська; 19 - Антильська; 20 - Канарська; 21 - Гольфстрім; 22 - Північно-Атлантична; 23 - Ірмінгера; 24 - Західно-Гренландська; 25 - Норвезька; 26 - Лабрадорська; 27 - Східно-Гренландська; 28 - Курило-Камчатська; 29 - Західно-Австралійська.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Морські льоди» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Поединок на корабле
Основні види систем комп’ютерної телефонії
Організація готівкових грошових розрахунків
Аудит доходів і витрат фінансової діяльності
Протоколи супутникових мереж


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (19.04.2013)
Переглядів: 644 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП