Ліпіди, що входять до складу живих організмів, є різнорідною групою переважно низькомолекулярних сполук. Об’єднання їх в один клас речовин ґрунтується на їхній здатності не розчинятися у воді та розчинятись в органічних розчинниках. Найважливіші з ліпідів – нейтральні жири, фосфоліпіди та холестерин. Нейтральні жири в організмі – переважно тригліцерини, тобто складні ефіри жирних кислот та гліцерину. У тваринних організмах жирні кислоти, які входять до складу ефіру, – насичені. Жири тваринного походження – тверді (вершкове масло, свиняче сало тощо), оскільки насичені кислоти мають високу температуру плавлення. До складу жирів рослинного походження входять ненасичені жирні кислоти, з нижчою температурою плавлення. Тому рослинні жири переважно – рідкі (соняшникова, бавовняна, оливкова олії тощо). Нейтральні жири виконують в організмі функції запасних поживних речовин. Це дає організмам змогу пристосовуватися до несприятливих умов середовища (джерело води у пустельних тварин, джерело поживних речовин під час зимової сплячки). Окрім того, вони можуть виконувати теплоізоляційну функцію. Фосфоліпіди разом з холестерином утворюють основу ліпідного шару біологічних мембран. Молекули фосфоліпідів можна розглядати як похідні триацилгліцеринів, в яких один із залишків замінений на фосфорну кислоту. Холестерин, крім того, що входить до складу мембран, є сировиною для гормонів надниркових залоз, сім’яників та яєчників; з нього в печінці утворюється жовч, і до того ж він служить сировиною для синтезу в організмі вітаміну Д.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Ліпіди» з дисципліни «Біологія клітин»