ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Загальні властивості біологічних мембран
До загальних властивостей біологічних мембран належать:
товщина мембран – близько 7 нм;
основна структура мембрани – фосфоліпідний бішар;
гідрофільні голови фосфоліпідних молекул звернені назовні – убік водяного вмісту клітини й убік зовнішнього водяного середовища;
гідрофобні хвости звернені усередину – вони утворюють гідрофобну внутрішню частину бішару;
фосфоліпіди перебувають у рідкому стані й швидко дифундують усередині бішару – переміщаються в латеральному напрямку;
жирні кислоти, що утворюють хвости фосфоліпідних молекул, бувають насиченими і ненасиченими. У ненасичених кислот існують злами, що робить упакування бішару більш пухким. Отже, що більший ступінь ненасиченості, то більш рідку консистенцію має мембрана;
велика частина білків плаває в рідкому фосфоліпідному бішарі, утворюючи в ньому своєрідну мозаїку, що постійно змінює свій візерунок;
білки зберігають зв'язок з мембраною, оскільки в них є ділянки, що складаються з гідрофобних амінокислот, які взаимодіють з гідрофобними хвостами фосфоліпідів; вода з цих місць виштовхується. Інші ділянки білків гідрофільні. Вони звернені або до оточення клітини, або до її вмісту, тобто до водяного середовища;
Рис. 18. Тривимірне (А) та площинне (Б) зображення рідинно-мозаїчної моделі біологічної мембрани. Глікопротеїни та гліколіпіди зв’язані тільки із зовнішньою поверхнею мембрани: С – фосфоліпідний шар , (А – гідрофільна голова , В – гідрофобний хвіст молекули фосфоліпіду), D - фосфоліпідний бішар
деякі мембранні білки лише частково занурені у фосфоліпідний бішар, тоді як інші пронизують його наскрізь;
до деяких білків і ліпідів приєднані розгалужені олігосахаридні ланцюжки. Такі сполуки називаються відповідно глікопротеїнами та гліколіпідами;
у мембранах міститься також холестерол. Подібно до ненасичених жирних кислот він порушує щільне упакування фосфоліпідів і робить їх більш рідкими. Це важливо для організмів, що живуть у холодному середовищі. Холестерол робить мембрани також гнучкішими і одночасно міцнішими. Без нього вони б легко розривалися;
зовнішня і внутрішня сторони мембрани розрізняються за складом і за функціями.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Загальні властивості біологічних мембран» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СТРУКТУРА ГРОШОВОГО РИНКУ
Криптографічні методи захисту інформації
Формування і використання резерву для відшко-дування можливих втр...
Інноваційна форма інвестицій
МАРКЕТИНГОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФІРМИ


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 689 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП