До загальних властивостей біологічних мембран належать: товщина мембран – близько 7 нм; основна структура мембрани – фосфоліпідний бішар; гідрофільні голови фосфоліпідних молекул звернені назовні – убік водяного вмісту клітини й убік зовнішнього водяного середовища; гідрофобні хвости звернені усередину – вони утворюють гідрофобну внутрішню частину бішару; фосфоліпіди перебувають у рідкому стані й швидко дифундують усередині бішару – переміщаються в латеральному напрямку; жирні кислоти, що утворюють хвости фосфоліпідних молекул, бувають насиченими і ненасиченими. У ненасичених кислот існують злами, що робить упакування бішару більш пухким. Отже, що більший ступінь ненасиченості, то більш рідку консистенцію має мембрана; велика частина білків плаває в рідкому фосфоліпідному бішарі, утворюючи в ньому своєрідну мозаїку, що постійно змінює свій візерунок; білки зберігають зв'язок з мембраною, оскільки в них є ділянки, що складаються з гідрофобних амінокислот, які взаимодіють з гідрофобними хвостами фосфоліпідів; вода з цих місць виштовхується. Інші ділянки білків гідрофільні. Вони звернені або до оточення клітини, або до її вмісту, тобто до водяного середовища; Рис. 18. Тривимірне (А) та площинне (Б) зображення рідинно-мозаїчної моделі біологічної мембрани. Глікопротеїни та гліколіпіди зв’язані тільки із зовнішньою поверхнею мембрани: С – фосфоліпідний шар , (А – гідрофільна голова , В – гідрофобний хвіст молекули фосфоліпіду), D - фосфоліпідний бішар деякі мембранні білки лише частково занурені у фосфоліпідний бішар, тоді як інші пронизують його наскрізь; до деяких білків і ліпідів приєднані розгалужені олігосахаридні ланцюжки. Такі сполуки називаються відповідно глікопротеїнами та гліколіпідами; у мембранах міститься також холестерол. Подібно до ненасичених жирних кислот він порушує щільне упакування фосфоліпідів і робить їх більш рідкими. Це важливо для організмів, що живуть у холодному середовищі. Холестерол робить мембрани також гнучкішими і одночасно міцнішими. Без нього вони б легко розривалися; зовнішня і внутрішня сторони мембрани розрізняються за складом і за функціями.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Загальні властивості біологічних мембран» з дисципліни «Біологія клітин»