Найстаріші біотехнології пов’язані з виготовленням харчових продуктів і напоїв. Виробництво хліба, сиру, йогурту, оцту та алкогольних напоїв відомо з доісторичних часів. Проте сучасні досягнення біологічних наук, на які спирається біотехнологія, сприяли інтенсифікації традиційних харчових виробництв та зробили можливим використання життєдіяльності мікроорганізмів для одержання нових корисних для людини продуктів. Сфера цілеспрямованого використання мікроорганізмів і продуктів їхньої життєдіяльності у різноманітних галузях науки і техніки, у промисловості і сільському господарстві значно розширилася за останні роки. Були створені нові мікробіологічні виробництва, які забезпечують одержання нових харчових і кормових продуктів, засобів захисту рослин, незамінних амінокислот, чистих іммобілізованих ферментів тощо. Одним з найбільш успішних та економічно вигідних напрямів мікробіологічної промисловості є виробництво медичних препаратів. Досягнення сучасної біотехнології, генної та клітинної інженерії, агрономії та ветеринарії немислимі без знань про матеріальні носії спадковості та про хімічний склад клітини. Досягнення вищеназваних наук зробили можливим конструювання клітин живих організмів “на замовлення”, тобто за заданими якостями.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Значення біології» з дисципліни «Біологія клітин»