ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Товарознавство » Комерційне товарознавство

Субтропічні і тропічні плоди
Ця група об'єднує рослини різних ботаніч
них сімейств, що виростають в районах з субтропічним і тропічним кліматом.
Субтропічні плоди. Мають приємний смак, аромат, володіють дієтичними властивостями. Їстівною частиною плодів є м'якоть, в лимонах в їжу використовують і шкірку. Вживають в свіжому вигляді, використовують для приготування компотів, настоянок, желе. Плоди містять цукор і кислоти. У плодах є аскорбінова кислота, вітаміни В і Р, каротин, ефірні масла, фарбувальні речовини, глюкозиди. Ефірних масел більше в шкірці. Субтропічні плоди мають хороше збереження і транспортабельністю (мал. 5).

Мал. 5. Субтропічні плоди: / -- апельсини сорту Вашингтон навів; 2 -- апельсини сорту Моро; 3 -- цит рон великоплідний; 4 -- манго.
Апельсин. Плоди -- так звані гесперидії, багатогніздові ягоди, різного розміру, форми і забарвлення шкірки (від світло-жовтої до червонувато-оранжевої), соковиті, солодкі або кисло-солодкі, масою 100--500 г, містять до 12% цукру, 0,6--2% лимонної кислоти, до 65 мг% вітаміну С. Використовують в свіжому і переробленому вигляді (джем, варення, цукати, сік). У шкірці до 2% ефірного масла, вживаного в парфумерії і кондитерській промисловості.
Розрізняють 4 помологічні групи сортів: звичайні -- плоди з жовтою м'якоттю, багатосім'яні; пупкові -- з оранжевою м'якоттю, другим зачатковим плодиком; корольки -- з криваво-червоною м'якоттю, невеликі, дуже солодкі, яффські -- крупні плоди з товстою горбкуватою шкіркою, дуже солодкі і соковиті.
Лимон. Плід жовтий, масою до 400 г. У плодах (%): кислоти 3,5--8,1; цукру 1,9--3; вітаміну С 45--140 міліграм в 100 р. Підрозділяють на кислі, солодкі і грубі.
Мандарин. Плоди маса 60--80 р. У соку міститься 2,87--10,5% цукру, 0,95--1% кислот, 23-- 25 мг% вітаміну С. Шкіра (цедра) багата пектиновими речовинами, ефірними маслами. Залежно від розміру мандарини ділять на три групи. Мінімальний розмір -- 38 мм. У реалізацію повинні поступати плоди свіжі, чисті, без пошкоджень, з відпалою, але не відірваною плодоніжкою, одного помологічного сорту, з відповідним забарвленням шкірки. Допускаються до реалізації плоди з пазеленню, з відсталою плодоніжкою, з натисками від упаковки, з пошкодженнями (проколами, градобоїнами, подряпинами), що зарубцювалися, слідами від грибка, сажі і щитівки площею не більше 1/3 поверхні, із слабкою коричневою плямистістю. Ящики для транспортування повинні бути міцними, чистими, сухими. У кожному ящику повинні бути плоди одного помологічного сорту.
Грейпфрут -- плодова культура. Плоди великі, діаметром до 15 см, одиночні або в кетягах по 2--15 шт. Шкірка плоду товста (близько 1 см), гладка, блискуча, світло-жовта. М'якіть соковита, гіркувато-солодка. У плодах (%): води -- 88,5-- 90,0; цукру 3,8--6,7. Використовують свіжими, переробляють на сік. Плоди грейпфрута повинні бути свіжими, здоровими; колір шкірки жовтуватий. Допускаються на поверхні зелені прожилки, невеликі коричневі плями. Сорти -- Дункан, Фостер.
Хурма. Зрілі плоди синювато-чорні з сизим нальотом, підрозділяється на терпкі і солодкі. Плід складається з насіння і м'якоті, покритий гладкою шкіркою. М'якоть соковита, терпка, солодка.
Для перевезення плоди знімають недостиглими. Зберігають при температурі 0--10С і відносній вологості повітря 85-- 90%. При вологості нижче 85% хурма в'яне, а при вологості більше 90% покривається зеленню.
Гранат. Чагарник або дерево заввишки до 5 м. Плід багатосім'яний, з соковитим насінням і шкірястим біляплодником, званим також гранатом, або гранатовидної, кулястої форми, діаметром до 12 см (200--600 р.). Їстівну частину -- соковиту оболонку насіння (близько 50% маси плоду) використовують в свіжому вигляді, переробляють на сік, сиропи, приправи. У соку 8--19% цукру, 0,3--3% лимонної кислоти, вітамін С. Залежно від вмісту цукру гранати бувають кислими, кисло-солодкими і солодко-кислими. При прийманні гранатів звертають увагу на зовнішній вигляд (форма, свіжість), розмір, наявність побуріння (не більше 1/4 площі плоду). За якістю гранати підрозділяють на 1-й і 2-й сорти. У плодів 2-го сорту розмір повинен бути не менше 50 мм (по діаметру). Зберігають гранати при температурі 1--2⁰С і відносній вологості повітря 85%.
Інжир, або інжирне дерево, смоківниця. Плоди -- дрібні горішки, що знаходяться усередині м'ясистого супліддя. У супліддях (%): Цукру 12--23, клітковина 3,4--7,4. Споживають свіжими і сушеними (до 7,7% цукру). Переробляють на варення, джем, компот, в сушеному вигляді плоди відомі під назвою винні ягоди.
Свіжі плоди інжиру не витримують перевезення і не зберігаються. Використовують в свіжому вигляді, для сушки, в консервному виробництві. Поступає сушений інжир в ящиках порядно або розфасований в целофанові пакети. Не допускається наявність плодів з ознаками бродіння, з цвіллю, червивістю. Допускається наліт цукру на поверхні плодів.
Маслина, або олива. Плід -- кістянка. У м'якоті плодів (оливок) міститься 25--80% невисихаючого масла, перші фракції якого (оливкове масло, кращі сорти, називається прованським) використовують в їжу, в консервній промисловості і медицині, а другі -- дерев'яне масло -- в миловарінні. Зелені і зрілі плоди маринують. Якість плодів визначають за органолептичними показниками і розмірами -- не менше 250 плодів в 1 кг
Ананас. Плід -- крупне шишковидне супліддя масою 2-- 3, іноді до 10--15 кг, з соковитою, запашною, кислувато-солодкою м'якіттю. Містить (у %): цукру -- 8,4, білка -- 0,6, жиру -- 0,1, а також (у мг/100 г) Са -- 35, Р -- 8. На верхівці плоду завжди є розетка листя. Шкірка і серцевина

неїстівні. М'якоть зрілих ананасів білого або світло-жовтого кольору. Зрізують їх злегка недостиглими, коли забарвлення з темно-зеленого переходить в світло-жовте (мал. 6). Сорти: Кайенський, Іспанський куін. Зрілі плоди ананаса повинні бути такими, що цілком розвинулися, здоровими, без механічних пошкоджень, з непошкодженою коронкою. Упаковують ананаси в сухі картонні коробки (місткістю 16--18 кг) з отворами для циркуляції повітря. Обгортають плоди папером (плівкою). На коробці вказують кількість плодів, брутто і нетто, ступінь зрілості рис. 6. Рослина ананаса: - верхівкова розетка листя;.2-- плоду (супліддя), покритого чешуйками (очками); 3 -- стеблові 3 -- стеблові; 4-стебло; 5-прикореневі (нижнє листя видалене).
За якістю - ананаси ділять на 1-ій і 2-й сорти. У другому сорті допускаються удари, плями, зелені ананаси реалізації не підлягають, коронка входить в масу плоду. Хвороби -- чорна гниль, чорна плямистість, можливе застудження і перезрівання ананасів (при порушенні умов зберігання).Плоди ананаса -- високопоживний дієтичний і лікувальний продукт. Зберігають при температурі 6-- 14⁰С, кожен плід загортають в папір.
Банан. Багаторічна рослина (заввишки до 15 м). Плід (ягода) довгий або короткий, товстошкірий, багатонасіннєвий (у культурних форм без насіння), з соковитою ніжною м'якіттю. Плоди збирають трохи недозрілими (по зовнішніх ознаках), коли темно-зелене забарвлення міняється на світло-зелене). Довжина плоду до 15 см. Банани поступають кетягами і кистями. За якістю повинні бути чистими, свіжими, здоровими, нормальної зрілості, без пошкоджень. Допускається наявність окремих плодів з пожовтілою плодоніжкою і шкіркою. Партія бракується, якщо в ній виявлено більше 6% плодів з пожовтілою і сильно пошкодженою поверхнею , при більш ніж 2% гнилі і 5% перезрілих плодів. Зрілі банани за якістю ділять на 1-й і 2-й сорти. Банани 1-го сорту -- свіжі, цілі, чисті, цілком розвинуті, з жовтим забарвленням шкірки, з незначними залишками зелені на кінцях. М'якоть щільна, шкірка легко від неї відділяється. Зберігають плоди при температурі 12--14⁰С і відносній вологості повітря 90%.
Авокадо, або аллігаторова груша, персея американська. Вічнозелені, плодові дерева. Плід -- велика (завдовжки 5--20 см, масою 50--800 г), від жовто-зеленої до пурпурно-чорної, м'ясиста, переважно грушовидна кістянка з одним безбілковим сім'ям, покритим двома тонкими насіннєвими оболонками сітчастої будови. М'якоть соковита, масляниста, кремова або жовта, складає 65--85% від загальної маси плоду. Зберігають при температурі 6-- 14⁰С, кожен плід загортають в папір.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Субтропічні і тропічні плоди» з дисципліни «Комерційне товарознавство»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Кредитоспроможність позичальника та основні джерела інформації дл...
Призначення тимчасової адміністрації для управління комерційним б...
СТАТИСТИЧНІ МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ РЕЗЕРВІВ ПОЛІПШЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ РОБ...
Основні поняття електронної пошти, списки розсилки, телеконференц...
Іноземні інвестиції


Категорія: Комерційне товарознавство | Додав: koljan (29.09.2012)
Переглядів: 1501 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП