ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Основи статистики сільського господарства

Аналіз урожайності і валового збору сільськогосподарських культур індексним методом
Індексний метод широко використовується для оцінки зміни рівня валового збору і врожайності порівняно з планом, у динаміці і по території, тобто з рівнем інших підприємств, районів і навіть різних країн, а також кількісної оцінки факторів, що визначають ці зміни.
Зміна врожайності окремої культури характеризується індивідуальним індексом врожайності, тобто , а зміна валового збору окремої культури індивідуальним індексом валового збору, тобто , де і — врожайність окремої культури відповідно у звітному і базисному (плановому) періодах;
і — посівна площа цієї культури відповідно в звітному і базисному (плановому) періодах.
Індивідуальний індекс валового збору розкладається на індивідуальні індекси розміру посівної площі і врожайності:

Взаємозв’язок цих індексів дозволяє виявити причину зміни валового збору по окремій культурі. Наприклад, врожайність озимої пшениці в господарстві в звітному році на площі 475 га становила 33,8 ц/га, а в базисному році на площі 500 га — 29,6 ц/га. Індивідуальний індекс врожайності дорівнює , індивідуальний індекс посівних площ — , а індивідуальний індекс валового збору — або 108,5 %.
Таким чином, збільшення валового збору озимої пшениці на 8,5 % у звітному році у порівняно з базисним роком відбулося за рахунок підвищення врожайності на 14,2 % і зменшення посівних площ на 5 %.
Абсолютна зміна валового збору по окремій культурі визначається за формулою: , а за рахунок зміни посівної площі — за рахунок зміни врожайності — Зазначимо, що .
За даними нашого прикладу, зміни валового збору озимої пшениці в господарстві у звітному році порівняно з базисним роком в абсолютному виразі становлять = 16055 –
– 14800 = 1255 ц,. При цьому внаслідок зміни розмірів посівної площі ц, а за рахунок зміни врожайності = (33,8 – 29,6)475 = 1995 ц.
Відзначимо, що індивідуальні індекси врожайності можна визначити не тільки на основі прямих показників, за яких врожайність обчислюється як відношення валового збору даної культури до її посівної площі, але й на основі зворотних показників, що називаються нормами посівної площі для одержання 1 ц продукції (m) і розраховуються як відношення посівної площі до валового збору, тобто

114

120

121

122

115

121

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Аналіз урожайності і валового збору сільськогосподарських культур індексним методом» з дисципліни «Основи статистики сільського господарства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит розрахунків з оплати праці
Світ тісний. Снігопади, що пройшли цієї зими по всій країні, знов...
Граматичні ознаки іменника
Аудит Звіту про фінансові результати
Мова HTML


Категорія: Основи статистики сільського господарства | Додав: koljan (25.09.2012)
Переглядів: 1827 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП