Аналіз валового збору і врожайності методом статистичних групувань
В економіко-статистичному аналізі валового збору і врожайності сільськогосподарських культур метод статистичних групувань посідає особливе місце. Він має не тільки важливе самостійне значення, але й є вихідним пунктом, основою для застосування інших статистичних методів, зокрема такого досконалого методу, як дисперсійний аналіз. При аналізі валового збору і врожайності сільськогосподарських культур використовуються всі типи і види статистичних групувань. Широкого застосування дістали типологічні групування. Це насамперед групування по категоріях господарств за рівнем валового збору, врожайності в розрізі найважливіших сільськогосподарських культур та їх груп, що публікуються в статистичних виданнях різних рівнів, починаючи від обласного і закінчуючи в цілому по країні. Такі типологічні групування мають важливе значення для вивчення соціально-економічної та організаційної структури сільського господарства. Наведене в табл. 19 типологічне групування по виробництву основних сільськогосподарських культур у розрізі категорії господарств демонструє частку окремих категорій господарств у загальному виробництві основних сільськогосподарських культур. Як видно з цих даних, ця частка різна по різних видах культур, тому вивчення валового збору сільськогосподарських культур необхідно проводити у розрізі груп і окремих сільськогосподарських культур. Зіставлення даних типологічних групувань у динаміці дозволяє дійти висновків про соціально-економічні зрушення, що відбуваються у розвитку сільськогосподарського виробництва. Прикладом вивчення зміни частки кожної категорії господарств у виробництві основних продуктів рослинництва в Україні за останні роки є аналіз даних табл. 19. При розробці статистичного звіту за формою № 29-сг «Звіт про збір врожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 20 ___ року» статистичні обласні управління будують групування по категоріях господарств за докладним переліком сільськогосподарських культур у розрізі районів, а Держкомстат України — у розрізі адміністративних утворень із зазначенням посівної і зібраної площ, валового збору і врожайності з 1 га зібраної площі. Приклад такого групування наведено в табл. 23. Слід відзначити що, починаючи з 1998 р., у розробку статистичного звіту за формою № 29-сг внесені зміни щодо категорій господарств. Якщо раніше по кожній сільськогосподарській культурі інформація подавалась по секторах: суспільному — з виокремленням колективних і державних господарств; приватному — з виокремленням особистих підсобних господарств населення, включаючи громадян-орендарів, і селянські (фермерські) господарства, то тепер, крім цього, окремо виділяється така категорія, як «сільськогосподарські підприємства», до якої включаються підприємства різних форм власності, діяльність яких направлена на виробництво товарної сільськогосподарської продукції, а саме колективні, державні та приватні господарства (крім селянських (фермерських) господарств). Для оцінки різниці в рівні врожайності по господарствах різних категорій, порівняльної оцінки їх господарської діяльності, виявлення передових і відсталих господарств, а також характеристики рівня врожайності в різних економічних зонах, районах та інших адміністративно-територіальних одиницях широко застосовують структурне групування, в основу побудови якого покладена ознака врожайності. Однак розподіл господарств за рівнем врожайності сільськогосподарських культур недостатній для остаточних висновків про виробництво в досліджуваних господарствах, оскільки невідомо, як розподіляється обсяг виробництва по цих господарствах. Може трапитися так, що в групі господарств з високою врожайністю виявляться дрібні господарства, що мають незначний розмір посівних площ, а в групі з низькою врожайністю — великі за розмірами посівних площ. Тому групування господарств за врожайністю доповнюється даними про розміри посівних площ. Це дозволяє вірогідніше судити про наявні резерви по збільшенню врожаю сільськогосподарських культур. Приклад такого групування наведено в табл. 24.
Адміністративно-територіальні одиниці Усі категорії господарств Сільськогосподарські підприємства У тому числі
державні підприємства колективні, кооперативні та міжгосппід-приємства зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц А 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Україна
Автономна Республіка Крим
Вінницька
. . . . . . . . .
Чернігівська
Таблиця 23 ЗІБРАНА ПЛОЩА, ВАЛОВИЙ ЗБІР ТА УРОЖАЙНІСТЬ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ (ФАБРИЧНИХ) У ВАЗІ ПІСЛЯ ДОРОБКИ (ВСІ ЗЕМЛІ) ПО АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ОДИНИЦЯХ УКРАЇНИ Господарства суспільного сектора Господарства приватного сектора (включаючи приватні підприємства) У тому числі приватні підприємства особисті підсобні господарства та господарства орендарів-громадян селянські (фермерські) господарства зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1га зібраної площі, ц зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц зібрана площа, тис. га валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність з 1 га зібраної площі, ц зібрана площі, тис. ц валовий збір у вазі після доробки, тис. ц урожайність 1 га зібраної площі, ц 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Аналіз валового збору і врожайності методом статистичних групувань» з дисципліни «Основи статистики сільського господарства»