ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Основи статистики сільського господарства

Об’єкт, завдання та система показників статистики рослинництва
Рослинництво є однією з найважливіших галузей сільського господарства України, яка забезпечує виробництво продуктів харчування рослинного походження, сировини для харчової, легкої, фармацевтичної, комбікормової та інших галузей промисловості, кормів для сільськогосподарських тварин. Питома вага продукції рослинництва у валовій продукції сільського господарства України у 1999 р. в порівнянних цінах 1996 р. становила 54,5 %.
Рослинництво — це певна сукупність видів економічної діяльності і послуг, в результаті яких виробляється продукція рослинного походження.
Види економічної діяльності та послуги, які згідно з українською Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) належать до рослинництва і становлять об’єкт статистики рослинництва, наведені в табл. 1.
Таблиця 1
Види економічної діяльності
та послуги рослинництва
Код КВЕД Зміст
Розділ
Група
Клас Підклас
01.1
01.11
01.11.0 Рослинництво
Вирощування зернових, технічних і решти культур, не віднесених до інших класів рослинництва:
вирощування зернових культур на зерно для продовольчих цілей, на корм, на насіння;
вирощування бобових культур на зерно для продовольчих цілей, на корм, на насіння;
вирощування картоплі для продовольчих і технічних цілей, на насіння;
Продовження табл. 1
Код КВЕД Зміст
Розділ
Група
Клас Підклас

01.12.0 вирощування насіння олійних культур (соняшнику, кользи, рапсу, рижію тощо) для продовольчих і технічних цілей, а також на насіння;вирощування олійних плодів (арахісу, сої тощо);
вирощування тютюну і махорки;
первинна обробка листя тютюну і махорки (сушіння, сортування тощо);
вирощування фабричного цукрового буряку;
вирощування зернових і зернобобових, а також їх сумішей на зелений корм, випас, сіно, силос;
вирощування кормових коренеплодів;
вирощування баштанних кормових;
вирощування однорічних і багаторічних трав на зелений корм, випас, сіно і силос;
вирощування насіння кормових культур;
вирощування прядильних культур;
первинна обробка (замочування тощо) прядильних культур;
вирощування рослин для парфумерії (лаванди, троянди тощо);
вирощування лікарських однорічних і багаторічних трав’янистих, напівчагарникових, ліано- та деревоподібних культур;
вирощування садивного матеріалу рослин для парфумерії та фармацевтики;
вирощування шишок хмелю;
вирощування коренеплодів і бульб з високим вмістом крохмалю або інуліну (топінамбуру, батату тощо);
вирощування цикорію;
вирощування інших культур, не віднесених до підкласів 01.12.0 і 01.13.0.
Овочівництво, декоративне садівництво і вирощування продукції розсадників:
вирощування овочів (помідорів, огірків, капусти тощо);
вирощування овочевої розсади;
вирощування коренеплодів (моркви, буряку тощо);
вирощування зелені (кропу, петрушки, салату, шпинату тощо);
вирощування насіння овочевих культур;
вирощування баштанних культур для продовольчих цілей, на насіння;
вирощування кукурудзи для продовольчого споживання у свіжому вигляді;
вирощування бобових для продовольчого споживання у зеленому вигляді;
вирощування міцелію та грибів;
збирання лісових грибів;
вирощування рослин (в тому числі й дернини) для посадки та декоративного оформлення;
вирощування садивного матеріалу (саджанців, паростків, живців, вусиків тощо) декоративних і квіткових культур;
Продовження табл. 1
Код КВЕД Зміст
Розділ
Група
Клас Підклас


01.13

01.13.0 вирощування квітів;
вирощування насіння квітів;
вирощування розсади квітів;
вирощування квіткових цибулин, бульб тощо;
вирощування інших культур, віднесених до цього класу.
Вирощування фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв і прянощів:
вирощування фруктів;
вирощування ягід;
вирощування винограду;
збір дикорослих фруктів та ягід;
вирощування садивного матеріалу плодово-ягідних і горіхоплідних культур і винограду;
переробка фруктів, ягід і винограду на вино в межах господарства;
вирощування цитрусових;
вирощування субтропічних культур;
вирощування маслин;
виробництво маслинової олії в межах господарства;
вирощування горіхів (волоських, мигдалю, фісташок, фундука тощо);
збирання лісових горіхів;
вирощування і збирання плодів каштана благородного;
вирощування культур для виробництва напоїв (чайного листя тощо);
вирощування культур для виробництва прянощів (листя, квітів, насіння, плодів);
вирощування садивного матеріалу рослин для виробництва прянощів.
01.14 01.14.0 Надання послуг у рослинництві:
на договірній основі передпосівна обробка полів і насіння, сівба і садіння культур, збирання врожаю і підготовка продукції до збуту (обрізування, сортування, очистка, охолодження тощо);
надання послуг сільськогосподарською технікою разом з обслуговуючим персоналом;
агрохімічне обслуговування;
закладення та утримання садів й інших продуктивних насаджень;
закладення та утримання парків, зелених насаджень на спортивних або подібних об’єктах;
захист рослин від хвороб і шкідників;
забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем;
послуги спеціалізованих підприємств за індивідуальними замовленнями населення;
виконання авіаційно-хімічних робіт.
Згідно з Державним класифікатором продукції і послуг (ДКПП) у рослинництві виділяються такі класи і категорії:
1) культури зернові та технічні: культури зернові, культури овочеві, культури олійні, рослини цукроносні, культури кормові, культури прядильні, каучук натуральний, тютюн необроблений, культури технічні та ін.;
2) овочівництво, садівництво та розсадники: овочі свіжі, продукція розсадників та квітництва;
3) плоди та культури для виробництва напоїв: виноград; фрукти, ягоди та горіхи; кава, чай, мате та какао-боби; прянощі.
В існуючій економіко-статистичній літературі при вивченні галузевої структури рослинництва звичайно розрізняють рільництво, овочівництво, луківництво, вирощування багаторічних сільськогосподарських насаджень. У свою чергу, рільництво поділяється на зернове виробництво, виробництво технічних культур, картоплярство, овочівництво, баштанництво, польове кормовиробництво. Луківництво включає в себе діяльність по використанню і поліпшенню природних луків, а також створенню сіяних сінокосів і пасовищ. У діяльності по вирощуванню багаторічних насаджень виокремлюють: плодівництво, ягідництво, виноградарство, шовківництво, чаївництво, хмелярство, квітництво. У середині кожного з цих підрозділів виділяють групи однорідних культур та окремі культури. Так, у виробництві технічних культур розрізняють бавовництво, льонарство, коноплярство, буряківництво, причому окремо виділяється виробництво цукрових буряків фабричних, вирощування олійних культур, окремо виробництво соняшнику, вирощування лікарських культур, тютюнництво.
На даний час у рослинництві дедалі більшого поширення набуває такий вид розподілу праці, як спеціалізація по окремих стадіях виробництва. Прикладом такої постадійної спеціалізованої діяльності є насінництво, вирощування посадкового матеріалу.
Нині у статистиці сільського господарства України, зокрема в державній звітності щодо посівних площ, валового збору і врожайності сільськогосподарських культур (форма № 29-сг «Звіт про збір урожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 20___ року») застосовується класифікація рослинництва за такими групами культур: зернові культури; технічні культури; картопля та овоче-баштанні культури (по овочах окремо виділяються овочі відкритого і закритого ґрунту); кормові культури; сінокоси і культурні пасовища. По кожній із зазначених груп виокремлюються ті чи інші сільськогосподарські культури.
Особливості виробництва продукції рослинництва визначають зміст його статистичного вивчення за такими розділами: статистика посівних площ, статистика валового збору і врожайності сільськогосподарських культур, статистика багаторічних насаджень і статистика агротехнічних заходів.
Для характеристики стану і розвитку рослинництва статистика використовує систему взаємопов’язаних показників, що характеризує:
а) розміри, структуру, динаміку посівних площ сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень;
б) обсяги і структуру валового збору сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень, рівень їх врожайності, а також зміну цих показників у часі та просторі;
в) обсяги, строки та якість проведення різних агротехнічних заходів.
Статистичні показники у рослинництві визначаються по окремих сільськогосподарських культурах та їх групах, категоріях господарств, адміністративно-територіальних одиницях, економічних районах, природно-економічних зонах і підзонах та в цілому по країні. В середині окремих категорій господарств залежно від спеціалізації їх визначають по окремих типах підприємств (зернові, овочеві і т. д.).
Завдання статистики рослинництва такі: всебічна характеристика стану і розвитку рослинництва; вивчення масових явищ і процесів, що відбуваються в цій галузі сільського господарства; виявлення і дослідження впливу факторів, що визначають її стан і розвиток; встановлення невикористаних резервів збільшення обсягів продукції рослинництва та підвищення її якості; характеристика місця і значення рослинництва в аграрному секторі і в народному господарстві країни.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Об’єкт, завдання та система показників статистики рослинництва» з дисципліни «Основи статистики сільського господарства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МАКРОЕКОНОМІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ
Граматичні ознаки іменника
Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним
Аудит податків. Мета і завдання аудиту
Аудит резервного капіталу


Категорія: Основи статистики сільського господарства | Додав: koljan (25.09.2012)
Переглядів: 1059 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП