Об’єкт, завдання та система показників статистики рослинництва
Рослинництво є однією з найважливіших галузей сільського господарства України, яка забезпечує виробництво продуктів харчування рослинного походження, сировини для харчової, легкої, фармацевтичної, комбікормової та інших галузей промисловості, кормів для сільськогосподарських тварин. Питома вага продукції рослинництва у валовій продукції сільського господарства України у 1999 р. в порівнянних цінах 1996 р. становила 54,5 %. Рослинництво — це певна сукупність видів економічної діяльності і послуг, в результаті яких виробляється продукція рослинного походження. Види економічної діяльності та послуги, які згідно з українською Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) належать до рослинництва і становлять об’єкт статистики рослинництва, наведені в табл. 1. Таблиця 1 Види економічної діяльності та послуги рослинництва Код КВЕД Зміст Розділ Група Клас Підклас 01.1 01.11 01.11.0 Рослинництво Вирощування зернових, технічних і решти культур, не віднесених до інших класів рослинництва: вирощування зернових культур на зерно для продовольчих цілей, на корм, на насіння; вирощування бобових культур на зерно для продовольчих цілей, на корм, на насіння; вирощування картоплі для продовольчих і технічних цілей, на насіння; Продовження табл. 1 Код КВЕД Зміст Розділ Група Клас Підклас
01.12.0 вирощування насіння олійних культур (соняшнику, кользи, рапсу, рижію тощо) для продовольчих і технічних цілей, а також на насіння;вирощування олійних плодів (арахісу, сої тощо); вирощування тютюну і махорки; первинна обробка листя тютюну і махорки (сушіння, сортування тощо); вирощування фабричного цукрового буряку; вирощування зернових і зернобобових, а також їх сумішей на зелений корм, випас, сіно, силос; вирощування кормових коренеплодів; вирощування баштанних кормових; вирощування однорічних і багаторічних трав на зелений корм, випас, сіно і силос; вирощування насіння кормових культур; вирощування прядильних культур; первинна обробка (замочування тощо) прядильних культур; вирощування рослин для парфумерії (лаванди, троянди тощо); вирощування лікарських однорічних і багаторічних трав’янистих, напівчагарникових, ліано- та деревоподібних культур; вирощування садивного матеріалу рослин для парфумерії та фармацевтики; вирощування шишок хмелю; вирощування коренеплодів і бульб з високим вмістом крохмалю або інуліну (топінамбуру, батату тощо); вирощування цикорію; вирощування інших культур, не віднесених до підкласів 01.12.0 і 01.13.0. Овочівництво, декоративне садівництво і вирощування продукції розсадників: вирощування овочів (помідорів, огірків, капусти тощо); вирощування овочевої розсади; вирощування коренеплодів (моркви, буряку тощо); вирощування зелені (кропу, петрушки, салату, шпинату тощо); вирощування насіння овочевих культур; вирощування баштанних культур для продовольчих цілей, на насіння; вирощування кукурудзи для продовольчого споживання у свіжому вигляді; вирощування бобових для продовольчого споживання у зеленому вигляді; вирощування міцелію та грибів; збирання лісових грибів; вирощування рослин (в тому числі й дернини) для посадки та декоративного оформлення; вирощування садивного матеріалу (саджанців, паростків, живців, вусиків тощо) декоративних і квіткових культур; Продовження табл. 1 Код КВЕД Зміст Розділ Група Клас Підклас
01.13
01.13.0 вирощування квітів; вирощування насіння квітів; вирощування розсади квітів; вирощування квіткових цибулин, бульб тощо; вирощування інших культур, віднесених до цього класу. Вирощування фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв і прянощів: вирощування фруктів; вирощування ягід; вирощування винограду; збір дикорослих фруктів та ягід; вирощування садивного матеріалу плодово-ягідних і горіхоплідних культур і винограду; переробка фруктів, ягід і винограду на вино в межах господарства; вирощування цитрусових; вирощування субтропічних культур; вирощування маслин; виробництво маслинової олії в межах господарства; вирощування горіхів (волоських, мигдалю, фісташок, фундука тощо); збирання лісових горіхів; вирощування і збирання плодів каштана благородного; вирощування культур для виробництва напоїв (чайного листя тощо); вирощування культур для виробництва прянощів (листя, квітів, насіння, плодів); вирощування садивного матеріалу рослин для виробництва прянощів. 01.14 01.14.0 Надання послуг у рослинництві: на договірній основі передпосівна обробка полів і насіння, сівба і садіння культур, збирання врожаю і підготовка продукції до збуту (обрізування, сортування, очистка, охолодження тощо); надання послуг сільськогосподарською технікою разом з обслуговуючим персоналом; агрохімічне обслуговування; закладення та утримання садів й інших продуктивних насаджень; закладення та утримання парків, зелених насаджень на спортивних або подібних об’єктах; захист рослин від хвороб і шкідників; забезпечення функціонування зрошувальних та осушувальних систем; послуги спеціалізованих підприємств за індивідуальними замовленнями населення; виконання авіаційно-хімічних робіт. Згідно з Державним класифікатором продукції і послуг (ДКПП) у рослинництві виділяються такі класи і категорії: 1) культури зернові та технічні: культури зернові, культури овочеві, культури олійні, рослини цукроносні, культури кормові, культури прядильні, каучук натуральний, тютюн необроблений, культури технічні та ін.; 2) овочівництво, садівництво та розсадники: овочі свіжі, продукція розсадників та квітництва; 3) плоди та культури для виробництва напоїв: виноград; фрукти, ягоди та горіхи; кава, чай, мате та какао-боби; прянощі. В існуючій економіко-статистичній літературі при вивченні галузевої структури рослинництва звичайно розрізняють рільництво, овочівництво, луківництво, вирощування багаторічних сільськогосподарських насаджень. У свою чергу, рільництво поділяється на зернове виробництво, виробництво технічних культур, картоплярство, овочівництво, баштанництво, польове кормовиробництво. Луківництво включає в себе діяльність по використанню і поліпшенню природних луків, а також створенню сіяних сінокосів і пасовищ. У діяльності по вирощуванню багаторічних насаджень виокремлюють: плодівництво, ягідництво, виноградарство, шовківництво, чаївництво, хмелярство, квітництво. У середині кожного з цих підрозділів виділяють групи однорідних культур та окремі культури. Так, у виробництві технічних культур розрізняють бавовництво, льонарство, коноплярство, буряківництво, причому окремо виділяється виробництво цукрових буряків фабричних, вирощування олійних культур, окремо виробництво соняшнику, вирощування лікарських культур, тютюнництво. На даний час у рослинництві дедалі більшого поширення набуває такий вид розподілу праці, як спеціалізація по окремих стадіях виробництва. Прикладом такої постадійної спеціалізованої діяльності є насінництво, вирощування посадкового матеріалу. Нині у статистиці сільського господарства України, зокрема в державній звітності щодо посівних площ, валового збору і врожайності сільськогосподарських культур (форма № 29-сг «Звіт про збір урожаю сільськогосподарських культур на 1 грудня 20___ року») застосовується класифікація рослинництва за такими групами культур: зернові культури; технічні культури; картопля та овоче-баштанні культури (по овочах окремо виділяються овочі відкритого і закритого ґрунту); кормові культури; сінокоси і культурні пасовища. По кожній із зазначених груп виокремлюються ті чи інші сільськогосподарські культури. Особливості виробництва продукції рослинництва визначають зміст його статистичного вивчення за такими розділами: статистика посівних площ, статистика валового збору і врожайності сільськогосподарських культур, статистика багаторічних насаджень і статистика агротехнічних заходів. Для характеристики стану і розвитку рослинництва статистика використовує систему взаємопов’язаних показників, що характеризує: а) розміри, структуру, динаміку посівних площ сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень; б) обсяги і структуру валового збору сільськогосподарських культур та багаторічних насаджень, рівень їх врожайності, а також зміну цих показників у часі та просторі; в) обсяги, строки та якість проведення різних агротехнічних заходів. Статистичні показники у рослинництві визначаються по окремих сільськогосподарських культурах та їх групах, категоріях господарств, адміністративно-територіальних одиницях, економічних районах, природно-економічних зонах і підзонах та в цілому по країні. В середині окремих категорій господарств залежно від спеціалізації їх визначають по окремих типах підприємств (зернові, овочеві і т. д.). Завдання статистики рослинництва такі: всебічна характеристика стану і розвитку рослинництва; вивчення масових явищ і процесів, що відбуваються в цій галузі сільського господарства; виявлення і дослідження впливу факторів, що визначають її стан і розвиток; встановлення невикористаних резервів збільшення обсягів продукції рослинництва та підвищення її якості; характеристика місця і значення рослинництва в аграрному секторі і в народному господарстві країни.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Об’єкт, завдання та система показників статистики рослинництва» з дисципліни «Основи статистики сільського господарства»