ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічний аналіз » Організація і методика економічного аналізу

Оцінка майнового потенціалу підприємства
Майновий потенціал характеризується розміром, складом і станом засобів, якими володіє підприємство. Грошова оцінка таких засобів наводиться в активі балансу підприємства, а джерела їх утворення – в пасиві. Порядок проведення оцінки майнового потенціалу підприємства наступний: І. Загальне ознайомлення з даними балансу. Оцінюється зміна валюти балансу, формується уявлення про діяльність підприємства, виявляються зміни у складі майна та джерелах його утворення, встановлюються зв’язки між різними показниками, виявляються так звані “хворі” статті звітності, ознаки нормального балансу. Характеристику про якісні зміни в структурі засобів та їх джерел можна отримати за допомогою вертикального та горизонтального аналізу. Для цього визначається питома вага окремих статей активу та пасиву балансу в загальному підсумку (валюті) балансу, розраховуються суми відхилень в структурі основних статей балансу порівняно з попереднім періодом. ІІ. Аналіз структури та динаміки активів підприємства. Фінансовий стан підприємства значною мірою залежить від доцільності та раціональності вкладення фінансових ресурсів в активи. Від того, які кошти (власні чи залучені) вкладені в необоротні й оборотні засоби, скільки їх знаходиться у сфері виробництва та у сфері обігу, в грошовій і матеріальній формах, наскільки оптимальне їх співвідношення, багато в чому залежать результати виробничої і фінансової діяльності, а, отже, і фінансово-майновий стан підприємства. У процесі функціонування підприємства величина активів та їх структура постійно змінюються. У зв’язку з цим у ході аналізу активів підприємства в першу чергу слід вивчити зміни в їх складі, структурі та оцінити їх. Від структури активів залежать:

247 • ефективність діяльності суб’єкта господарювання (обсяг випуску продукції, оборотність, рентабельність); • фінансовий стан підприємства (ліквідність балансу, швидкість оборотності активів). ІІІ. Аналіз структури та динаміки пасивів підприємства. Для цього визначаються зміни в їх складі, структурі та надається їх інтерпретація. IV. Розрахунок основних показників, що характеризують майновий стан підприємства. Необхідно враховувати, що обчислення мають виконуватися регулярно, в динаміці. Найбільш інформативними є наступні показники: • сума господарських засобів, що знаходяться на балансі підприємства. Цей показник надає узагальнюючу вартісну оцінку величини підприємства як єдиного цілого, його зростання в динаміці свідчить про нарощування майнового потенціалу підприємства; • вартість чистих активів підприємства. Порядок визначення та використання показника “чисті активи” регламентується законодавчими актами. Зокрема, відповідно до п. 1 П(С)БО 19 “Об’єднання підприємств” “чисті активи” – це активи підприємства за вирахуванням його зобов’язань; • • частка основних засобів у валюті балансу, значення показника співвідношення необоротних та оборотних активів. Чим вище суттєво змінюється у різних галузях економіки; значення коефіцієнта, тим більш ресурсномістка діяльність підприємства, вищим є виробничий ризик, оскільки вкладення у довгострокові активи повинні окупитися за рахунок майбутніх надходжень. Показник також має галузеву специфіку; • частка активної частини основних засобів. Показує, яку частину основних засобів складають активи, які безпосередньо беруть участь у виробництві, позитивною є тенденція до зростання (детальніше див. тему 10); • коефіцієнт зносу та коефіцієнт придатності. Цей показник залежить від прийнятої методики нарахування амортизаційних відрахувань (детальніше див. тему 10). Коефіцієнт зносу не має нормативного значення, але

248 економічна логіка засвідчує, що при використанні методу рівномірної амортизації значення коефіцієнта зносу більше 50 % є критичним; • коефіцієнт оновлення, коефіцієнт вибуття і приросту розраховуються за даними ф. № 1 і ф. № 5, в яких наводяться додаткові дані про вартість основних засобів, що вибули та надійшли. Уточнення значень коефіцієнтів може бути виконано в рамках внутрішнього аналізу; • коефіцієнти структури та динаміки оборотних активів.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Оцінка майнового потенціалу підприємства» з дисципліни «Організація і методика економічного аналізу»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: АТ-команди
Маятник в воде
Наголос
Железнодорожный вагон
АУДИТОРСЬКИЙ РИЗИК ТА АУДИТОРСЬКІ ДОКАЗИ. СУТТЄВІСТЬ ПОМИЛОК


Категорія: Організація і методика економічного аналізу | Додав: koljan (28.08.2012)
Переглядів: 2211 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП