ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічний аналіз » Організація і методика економічного аналізу

Аналіз формування доходів підприємства. Аналіз операційного прибутку. Аналіз використання чистого прибутку підприємства
Дохід – це надходження економічних вигод, які виникають у результаті діяльності підприємства у вигляді виручки від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг, відсотків, дивідендів тощо. У бухгалтерському обліку дохід відображається в момент надходження активу або погашення зобов’язання, які призводять до збільшення власного капіталу підприємства (крім зростання капіталу за рахунок внесків учасників), за умови, що його оцінка може бути достовірно визначена. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) 15 “Дохід”. Норми стандарту виходять з принципу нарахування та відповідності доходів і витрат, за якими для визначення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності у момент їх виникнення, незалежно від часу надходження і сплати грошей. Господарські операції, здійснені підприємством за рік, можна систематизувати за видами діяльності й, відповідно, класифікувати доходи (рис. 3.1). У бухгалтерському обліку доходи класифікуються за такими групами:

75 дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); інші операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи; надзвичайні доходи.

Отже, для узагальнення інформації про доходи (виручку) призначені рахунки класу 7 “Доходи і результати діяльності”.
Господарські операції

Види діяльності

Основна

Операційна

Фінансова

Інвестиційна

Інша

Надзвичайні події

Дохід від реалізації готової продукції

Дохід від реалізації робіт і послуг

Дохід від реалізації товарів

Дохід від участі в капіталі

Інший операційний дохід

Інші фінансові доходи

Рах. 701

Рах. 702

Рах. 703

Рах. 71

Рах. 72

Рах. 73

Рис. 3.1. Класифікація доходів за видами діяльності Дохід – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу. На підприємстві використовуються такі складові доходу:

Рах. 74

Рах. 75

Надзвичайні доходи

Інші доходи

76 - доходи від реалізації продукції; - доходи від іншої реалізації; - доходи від надзвичайних операцій. Основним джерелом для аналізу доходу підприємства є Звіт про фінансові результати, зокрема: - у статті «Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» (рядок 010) відображається загальний доход (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без урахування наданих знижок, повернення проданих товарів та податків з продажу (податку на додану вартість, акцизного збору тощо); - чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається у рядку 035 шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок тощо; - у статті «Інші операційні доходи» (рядок 060) відображаються суми інших доходів від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), зокрема дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо; - у статті «Доход від участі в капіталі» (рядок 110) відображається дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться за методом участі в капіталі; - у статті «Інші фінансові доходи» (рядок 120) показуються дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі); - у статті «Інші доходи» (рядок 130) показується дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі

77 звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства; - стаття «Надзвичайні доходи» (рядок 200) відображає доходи, які виникли внаслідок надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо). У структурі доходів найбільшу частку має дохід від реалізації продукції, всі інші доходи становлять незначну частку загальних доходів підприємства. З розвитком ринкових відносин у діяльності підприємств збільшується обсяг використання цінних паперів. Отже, аналізуючи доходи підприємства, необхідно звернути увагу на доходи від цінних паперів. У звіті про фінансові результати їх відображають у складі доходів від фінансових операцій. Головним завданням аналізу доходів від цінних паперів є вивчення складу, структури й динаміки цінних паперів та доходів від них.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Аналіз формування доходів підприємства. Аналіз операційного прибутку. Аналіз використання чистого прибутку підприємства» з дисципліни «Організація і методика економічного аналізу»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Операції по залученню вкладів і депозитів. Міжбанківський кредит
Аудиторський висновок та його види
Фонетика, звуки і мовні органи
МАРКЕТИНГОВЕ РОЗУМІННЯ ТОВАРУ
Еволюція стандартів стільникового зв'язку


Категорія: Організація і методика економічного аналізу | Додав: koljan (22.08.2012)
Переглядів: 1196 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП