ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Споживання та заощадження
Для поступального розвитку економіки, вироблена за повної зайнятості ресурсів продукція має бути продана. Інакше кажучи, сукупні видатки — загальна сума видатків усіх покупців на кінцеві товари і послуги, вироблені національною економікою, — мають бути достатніми для реалізації усього створеного продукту. До початку 1930-х років більшість економістів заперечували можливість ситуації, за якої рівень сукупних видатків буде недостатнім для закупівлі продукції, виготовленої за повної зайнятості ресурсів. Згідно з цим поглядом, якщо така ситуація і виникає, то ціни, заробітна плата і процентні ставки швидко знижуються, щоб ліквідувати відносний надлишок товарів, який утворився, і подолати незначний спад виробництва, зумовлений недостатніми видатками. У результаті відновлюється рівень виробництва за повної зайнятості ресурсів. Деякі економісти дотримуються цього погляду і сьогодні. На підставі досвіду Великої депресії Дж. М. Кейнс показав, що в національній економіці можуть виникати недостатні сукупні видатки, менші за ті, які потрібні для купівлі товарів і послуг, вироблених за повної зайнятості. У цьому разі фактичний рівень безробіття буде вищий за його природну норму. Економіка переживатиме спад, зростатиме вимушене безробіття. І навпаки, можлива ситуація, коли сукупні видатки перевищують ті, які достатні для купівлі ВВП, виробленого за повної зайнятості. Тоді загальний рівень цін в економіці зростатиме. Споживання є найважливішим компонентом ВВП, який у більшості країн світу впродовж останніх десятиліть у середньому становив 2/3 сукупних видатків на купівлю товарів і послуг. Споживання — це видатки на придбання товарів і послуг для задоволення потреб людей. Заощадження (збереження) є тією частиною використовуваного доходу, що не використовується на споживання (відкладене на майбутнє споживання): Y = C + S, де: Y — безподатковий доход; C — споживчі витрати; S — заощадження. На основі гіпотези абсолютного доходу, яку висунув Дж. М. Кейнс, споживання домашніх господарств залежить від абсолютної величини поточного доходу і зростає з його збільшенням, але не так швидко, як дохід («основний психологічний закон»). Відповідно до «основного психологічного закону» функція споживання має вигляд: C  C0  cY , де: C0 — автономне споживання, яке не залежить від поточного доходу («споживчий кошик» відповідної групи населення: малозабезпечених, з середнім рівнем доходу, високозабезпечених); c — гранична схильність до споживання. Гранична схильність до споживання (c ) — це частка приросту споживання (С) у додатковій одиниці доходу (Y): 260

Розділ 21. Сукупні видатки та економічна рівновага

c  C / Y . Середня схильність до споживання (с) — це частка споживання (С) у доході (Y): с = C/Y. Гранична схильність до заощаджень ( s ) — це частка приросту заощадження (S) у додатковій одиниці доходу (Y): s  S / Y . Середня схильність до заощадження (s) — це частка заощадження (S) у доході (Y): s = S/Y.

C S  1 Y Y

C/Y – середня схильність до споживання

S/Y – середня схильність до заощадження

Разом із зростанням доходу зростає середня схильність до заощадження і зменшується середня схильність до споживання

Із зростанням доходу (Y) середня норма споживання © знижується і наближається до граничної схильності (норми) до споживання ( c ). Таким чином, розширення виробництва потенційно містить у собі можливість перевиробництва, бо зменшення середньої норми споживання © свідчить про те, що у зростаючому ВВП зменшується частка продукції, яку готові придбати домашні господарства. За класичною теорією процес формування заощаджень залежить від двох основних факторів: 1) відсоткової ставки; 2) величини доходу домашніх господарств. За кейнсіанською теорією величина заощаджень істотно не змінюється під впливом зміни відсоткової ставки. Основним фактором, який істотно впливає на величину заощаджень, є рівень реального доходу домашніх господарств.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Споживання та заощадження» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Етапи процесу кредитування
Аудит фінансових інвестицій
ТОВАРНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
Інвестиції у виробничі фонди
Визначення потреби в інвестиціях та вартості капіталу


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 554 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП