ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Економіко-аналітична діяльність в організації

Оцінка ефективності використання оборотних активів
В умовах ринкових відносин показник оборотності оборотних активів набуває нового значення. Рівень запасів має бути оптимальним для виконання виробничої програми і дотримання довгострокових зобов'язань, передбачених в плані організації. Для контролю за доцільним зростанням запасів рекомендується застосовувати коефіцієнт закріплення, який показує величину запасів в коп. на 1 грн. реалізованої продукції (виконаних робіт, послуг). Зростання даного коефіцієнта є сигналом про заморожування грошових коштів в товарноматеріальних цінностях, збільшення ймовірності псування і неможливості використовувати матеріали, конструкції і деталі для нового виробництва. Оборотність активів показує який обсяг реалізації припадає на 1 грн. вкладень у активи. Наприклад, при вивченні фінансового стану будівельної організації потрібно розглянути оборотність оборотних активів у днях шляхом поділу їх середнього залишку на одноденний оборот, до якого відносять обсяг

305

будівельно-монтажних

робіт,

виконаний

власними

силами

й

зданий

замовникам, а також виручку від реалізації матеріальних цінностей, послуг і продукції допоміжних та другорядних виробництв, які перебувають на будівельному балансі. При аналізі оборотності оборотних активів рекомендується: 1) розрахувати показники оборотності за звітний період і за відповідний період минулого року; 2) визначити зміну кількості оборотів і вплив факторів на ці зміни; 3) з’ясувати причини зміни факторів, які впливають на оборотність оборотних активів; 4) визначити резерви прискорення оборотності оборотних активів і внести пропозиції щодо їх мобілізації. Вихідні дані для розрахунку впливу факторів на зміну оборотності оборотних активів наведено в табл. 8.9. Таблиця 8.9 Оцінка оборотності оборотних активів за звітний рік (тис. грн.)
Показники А Фактичні За попередній За звітний рік рік 1 2 Відхилення 3

1. Середньорічні залишки оборотних активів, тис.грн. 2. Обсяг робіт, виконаний власними силами організації 3. Виручка від реалізації матеріальних цінностей та послуг, продукції допоміжних і другорядних виробництв 4. Одноденний оборот (п.2 + п.3) : 360 5. Оборотність оборотних активів, днів (п.1 : п.4)

3062

2897

-165

10854

10132

-722

334

400

+66

38,7

29,3

-9,4

79,1

98,9

+19,8

306

Для розрахунку впливу факторів на зміну оборотності оборотних активів доцільно використати метод ланцюгових підстановок. За даними табл. 8.9 покажемо методику розрахунку впливу окремих факторів на оборотність оборотних активів: а) вплив зміни середніх залишків оборотних активів: [(2897 : 38,7) – 79,1] = - 4,24 дня; б) вплив зміни одноденного обороту: [98,9 – (2897 : 38,7)] = + 24,04 дня; В результаті збільшення тривалості одного обороту на 19,8 дня у розглянутій організації відносне зростання оборотних активів становить 580,1 тис. грн. [(24,04 – 4,24)29,3]. Окрім того, рекомендується розглянути показник оборотності оборотних активів у днях при аналізі заборгованості замовника, тобто так званої заборгованості покупців. Цей показник відображає середню кількість днів неінкасування платежів за здані замовнику будівельно-монтажні роботи:
Днеін р Д зNд / Озд,

(8.29)

де

Днеін – середня кількість днів неінкасування; Дз – середня сума дебіторської заборгованості; Nд – кількість днів в аналізованому періоді;
р Озд – обсяг зданих будівельно-монтажних робіт.

Заключним етапом аналізу фінансового стану є оцінка довгострокової плато- та конкурентоспроможності. Платоспроможність вирішується на стадії формування виробничої програми, обґрунтування договірних цін на продукцію при укладанні контрактів на капітальне будівництво. Плато- та конкурентоспроможність залежать від зростання обсягів будівельно-монтажних робіт, реальності джерел та умов фінансування будівництва об'єктів, а також від реалізації оргтехзаходів, спрямованих на зниження собівартості будівельно-монтажних робіт, підвищення рівня прибутковості господарської діяльності.

307

Оцінку конкурентоспроможності можна давати на основі коефіцієнтів ділової активності і фінансових коефіцієнтів ринкової стійкості.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Оцінка ефективності використання оборотних активів» з дисципліни «Економіко-аналітична діяльність в організації»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Програмне забезпечення для захисту інформації персональних комп’ю...
Аудит кредитних операцій
Робота з проблемними кредитами і заходи впливу на них
МЕХАНІЗМ ЗМІНИ МАСИ ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВО-КРЕДИТНИЙ МУЛЬТИПЛІ...
Windows Debugging Tools: диагностика и исправление BSOD


Категорія: Економіко-аналітична діяльність в організації | Додав: koljan (02.05.2012)
Переглядів: 941 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП