ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Валютні операції

ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ
Лізингова операція — це:
довгострокова оренда матеріальних цінностей, придбаних лізингодавцем для орендатора з метою їх виробничого використання при збереженні права власності на них за лізингодавцем на весь строк угоди;
специфічна форма фінансування вкладень в основні фонди при посередництві спеціалізованої (лізингової) компанії, яка купує майно для третіх осіб та передає його в довгострокову оренду.
Класифікація лізингових операцій
Міжнародний лізинг — договір лізингу, що укладається суб’єктами лізингу, які перебувають під юрисдикцією різних держав, або в разі якщо майно чи платежі перетинають державні кордони.
Розрізняють міжнародний лізинг:
прямий експортний;
прямий імпортний;
транзитний (непрямий).
Технологічно вони реалізуються за допомогою договорів, що укладаються:
українською лізинговою компанією безпосередньо із зарубіжним орендатором;
українською лізинговою компанією з іноземним користувачем через дочірню компанію за кордоном;
українською лізинговою компанією з іноземним орендатором через зарубіжну лізингову компанію за комісійну винагороду або участь у прибутках;
українським орендатором безпосередньо з іноземним постачальником або із зарубіжною лізинговою компанією через українську лізингову компанію.
Прямий міжнародний лізинг являє собою угоду, де всі операції здійснюються між комерційними організаціями, наділеними правами юридичної особи з двох різних країн. Привабливість його полягає в тому, що:
лізингодавець має можливість одержати експортний кредит в своїй країні і тим самим розширити ринок збуту своїх товарів і послуг;
орендатор забезпечує повне фінансування використання сучасних машин, устаткування і прискорене технічне переоснащення виробництва.
Експортна лізингова операція — міжнародна операція, в якій лізингодавець купує предмет оренди у національної фірми і передає в оренду іноземному лізингоодержувачу.

Рис. 19. Спрощена модель експортного лізингу
Імпортна лізингова операція — лізингова операція, в якій лізингодавець купує предмет оренди в іноземної фірми і передає його вітчизняному лізингоодержувачу.

Рис. 20. Спрощена модель імпортного лізингу
Транзитний (непрямий) лізинг — лізингова операція, в якій лізингодавець однієї країни бере кредит чи купує необхідне устаткування в іншій країні і постачає його орендатору, що знаходиться в третій країні.

Рис. 21. Спрощена модель транзитного міжнародного лізингу
Переваги транзитного лізингу:
одержання доступу до місцевих фінансових джерел країни орендаря;
зменшення ризику, пов’язаного з обміном валюти;
розширення номенклатури технічних засобів, що здаються в лізинг;
зниження податкових бар’єрів на переведення лізингових платежів за кордон;
зняття обмеження на діяльність іноземних партнерів-лізингодавців;
розширення іноземних ринків збуту продукції, що виробляється.

Рис. 22. Класифікація основних видів лізингу
Прямий лізинг — має місце, коли постачальник сам без посередників здає об’єкт у лізинг, що дозволяє безпосередньо виробнику одержувати всі економічні переваги від лізингу своєї продукції і спрямовувати їх на розширення і технічну реконструкцію виробництва.
Непрямий лізинг передбачає участь посередників: лізингодавець спочатку фінансує купівлю засобів виробництва виробника і постачає їх орендарю, а потім одержує лізингові платежі від орендаря.
Зворотний лізинг — полягає в тому, що власник майна спочатку продає його майбутньому лізингодавцю, а потім сам орендує цей об’єкт у покупця, тобто одна і та ж особа (початковий власник) виступає і як постачальник, і як лізингоодержувач.
Лізинг постачальнику — відрізняється від зворотного тим, що постачальник, хоча й виступає в ролі продавця та орендаря одночасно, але не є користувачем майна, яке він зобов’язується передати в сублізинг третій особі.
Фінансовий лізинг — це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на термін, не менший за той, за який амортизується 60% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. Після закінчення строку договору об’єкт лізингу переходить у власність лізинго-
одержувача або викуповується ним за залишковою вартістю.
Оперативний лізинг — це договір лізингу, в результаті укладання якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об’єкт лізингу на строк, менший за той, за який амортизується 90% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладання договору. Після закінчення строку договору оперативного лізингу він може бути подовжений або об’єкт лізингу підлягає поверненню лізингодавцю і може бути переданий у користування іншому лізингоодержувачу за договором лізингу.
Пайовий (leveraged) — суть його полягає в об’єднанні кількох фінансових установ для фінансування крупної операції з лізингу. При цьому сума інвестованих кредиторами коштів згідно із Законом України «Про лізинг» не може перевищувати 80% вартості набутого для лізингу майна.
? Приклад. У лізинг пропонується завод з виробництва алюмінію великому американському концерну «Анаконда», в якому взяли участь кілька страхових компаній, інвестиційних банків і лізингова компанія «ЮС Лізинг». За розрахунками керівництва «Анаконди», економія завдяки лізингу порівняно з покупкою в кредит повинна становити за 20 років 74 млн дол.
Груповий лізинг — орендодавцем виступає група учасників (акціонерів). Вони засновують спеціальну корпорацію і призначають довірену особу, яка здійснює в подальшому всі операції з лізингових відносин.
Чистий лізинг — угода, за якої за всіх інших умов технічне обслуговування устаткування, переданого у користування, лягає на лізингоодержувача.
«Мокрий» лізинг — звільняє лізингоодержувача від згаданого вище зобов’язання, оскільки лізингова фірма пропонує йому цілий набір послуг з експлуатації вказаного майна.
Лізинг нерухомості — лізингодавець будує або купує нерухомість за дорученням орендаря і передає йому для користування у виробничих та комерційних цілях з правом викупу або без нього по закінченні строку договору.
Лізинг рухомого майна — поділяється на лізинг виробничого і будівельного обладнання, комп’ютерів, транспортних засобів, верстатів і т. д.
Фіктивний лізинг — має спекулятивний характер і розрахований на одержання прибутку за рахунок діючих у країні податкових та інших пільг. Ця угода здійснюється для прикриття операцій купівлі-продажу в розстрочку, яку б хотіли здійснити сторони насправді.
Дійсний лізинг — з правової точки зору повинен відповідати чинному законодавству та економічному змісту лізингу.
Грошовий лізинг — коли всі платежі здійснюються у грошовій формі.
Компенсаційний лізинг — передбачає платежі у формі поставки товарів, що виробляються на орендованому обладнанні, або у формі надання зустрічних послуг.
Змішаний лізинг — базується на поєднанні грошових і компенсаційних платежів.
Слід зазначити, що в Україні сьогодні можуть застосовуватись далеко не всі види лізингу через відсутність необхідної законодавчої бази (законодавчо дозволені лише фінансовий і оперативний, зворотний, пайовий і міжнародний лізинги).
Основні категорії лізингової операції
Об’єкт та суб’єкти (сторони лізингової угоди)
Строк лізингової угоди
Лізингові платежі
Послуги, що надаються по лізингу
Об’єкт лізингової операції — будь-яка форма матеріальних цінностей, яка не знищується у виробничому циклі.
Суб’єкти лізингової операції — сторони угоди:
прямі —
лізингові фірми або компанії;
виробничі, торговельні, транспортні підприємства та населення;
постачальники об’єкта угоди (виробничі та торговельні компанії);
непрямі —
комерційні банки;
інвестиційні банки;
страхові компанії;
брокерські компанії;
інші посередницькі фірми.
Строк лізингової угоди = період лізингу, тобто строк дії угоди.
Фактори, що впливають на визначення строку лізингової угоди:
строк служби устаткування;
період амортизації устаткування;
цикл появи дешевшого аналога об’єкта угоди;
динаміка інфляційних процесів;
кон’юнктура ринку позичкових капіталів;
тенденції розвитку ринку позичкових капіталів.
Основні елементи лізингового платежу
Амортизація
Плата за ресурси
Лізингова маржа
Ризикова премія
Лізинговий процент — це плата за ресурси, лізингова маржа та ризикова премія.
Грошові платежі — всі платежі здійснюються в грошовому виразі.
Натуральні, або компенсаційні, платежі — розрахунки здійснюються товарами, що виробляються з використанням об’єкта лізингу або шляхом надання лізингодавцю зустрічних послуг.
Змішані платежі — поєднання грошових і компенсаційних виплат.
Фіксовані ставки — встановлюються в грошовій, натуральній або змішаній формі в абсолютній сумі.
Пайові платежі — розраховуються як частка від обсягу реалізованої продукції, виробленої на орендованому обладнанні, шляхом участі у прибутках або валовому доході лізингоодержувача та ін.
Сукупні платежі — сума всіх лізингових платежів за весь період лізингу плюс плата за викуп орендованого майна у власність після закінчення строку угоди.
Лінійні платежі — сплачуються пропорційно рівними частками.

Рис. 23. Види і форми лізингових платежів
Прогресивні платежі — незначні внески, які встановлюються в початковий період контракту і поступово збільшуються в міру освоєння устаткування і розширення обсягу виробництва продукції.
Дегресивні платежі — виплати, що, поступово знижуючись, більшою мірою застосовуються при прискорених платежах на початковому етапі лізингу.
Сезонні платежі — застосовуються в сільському господарстві і переробних галузях з сезонним характером процесу виробництва, де можливості оплати значно поліпшуються після збору врожаю.
Одноразові платежі — здійснюються після поставки об’єкта лізингу та підписання сторонами акта приймання устаткування.
Періодичні платежі — щомісячні, щоквартальні, щорічні.
Платежі з авансом — це свого роду часткова попередня оплата в момент підписання лізингової угоди, яка потім вираховується із загального обсягу лізингових платежів, а решта суми погашається у встановленому порядку.
Згідно з п. 2 ст. 16 Закону України «Про лізинг» лізингові платежі включають:
суму, що відшкодовує частину вартості об’єкта лізингу, яка амортизується за строк, за який вноситься платіж;
суму, яка сплачується лізингодавцеві як процент за залучений ним кредит для придбання майна;
платіж як винагорода лізингодавцю за одержане в лізинг майно;
відшкодування страхових платежів, якщо об’єкт застрахований лізингодавцем;
інші витрати лізингодавця, передбачені договором лізингу.
При зовнішньому лізингу у розмір лізингових платежів має також включатися вартість митних платежів. Однак, наприклад, при розгляді операції з лізингу обладнання для виробництва згущеного молока мито не включатиметься у лізинговий платіж, оскільки вартість устаткування вже включає мито: поставка здійснена ДДР, Інкотермс-1990.
Методика визначення лізингових платежів
Методично кожний елемент платежів розраховується згідно із загальноприйнятим порядком, виходячи з практики, що склалася.
1. Амортизаційні відрахування (А) на об’єкт лізингу розраховуються за формулою:
А = С ( На/100, (21)
де С — вартість об’єкта лізингу; На — норма амортизації.
2. Плату за кредитні ресурси (Пк) визначають таким чином:
Пк = Вк ( Пс/100, (22)
де Вк — величина кредитних ресурсів, що залучаються; Пс — кредитна ставка, %.
При цьому
Вк = (Сп + Ск)/2,
де Сп і Ск — вартість об’єкта лізингу відповідно на початок і на кінець року.
3. Розмір комісійних витрат (Пком):
Пком = Вк ( Пв/100, (23)
де Пв — ставка комісійної винагороди лізингодавцю.
4. Плата за додаткові послуги (Пп):
Пп = Рп + Рв + Рн + Рі, (24)
де Рп — витрати на послуги (юридичні, консультаційні, інформація з експлуатації устаткування); Рв — витрати на відрядження; Рн — витрати на навчання персоналу; Рі — інші витрати лізингодавця.
5. ПДВ розраховується таким чином:
ПДВ = В ( 20/100, (25)
де В — виручка за лізинговою угодою, з якої стягується ПДВ; В-Пк + Пком + Пп.
Слід зазначити, що операції з оплати послуг за договорами оперативної оренди є об’єктом оподаткування ПДВ згідно із п. 3.1.1 Закону України «Про податок на додану вартість», а при фінансовому лізингу орендні платежі не оподатковуються ПДВ.
6. Загальна сума лізингових платежів (Лп) розраховується за формулою:
Лп = А + Пк + Пком + Пп + ПДВ. (26)
7. Величина лізингових внесків визначається відповідно до їх періодичності:
а) при щорічній сплаті:
Лв = Лп/Тл, (27)
де Тл — строк лізингу в роках;
б) при щоквартальній сплаті:
Лв = Лп/Тл/4; (28)
в) при щомісячній сплаті:
Лв = Лп/Тл/12. (29)
Ключові терміни і поняття
Лізингова операція дійсний
змішаний грошовий
Об’єкт лізингу міжнародний
Суб’єкти лізингу імпортний
Лізингові платежі транзитний
Період лізингу постачальнику
Лізинг пайовий
експортний оперативний
прямий «мокрий»
непрямий нерухомості
зворотний фіктивний
фінансовий компенсаційний
чистий груповий
рухомого майна

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ» з дисципліни «Валютні операції»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит амортизації необоротних активів
Формування звітних фінансових документів
Дохідність залученого капіталу
Основні поняття системи супутникового зв’язку
ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ


Категорія: Валютні операції | Додав: koljan (09.04.2012)
Переглядів: 1227 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП