ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік страхових платежів та розрахунків із страхувальниками
Страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) — це плата за страхування, яку страхувальник зобов’язаний внести страховику згідно з договором страхування. Величина страхового платежу залежить від встановленого страхового тарифу та страхової суми. Страховий тариф — це ставка страхового платежу з одиниці страхової суми. Він складається з двох частин: нетто-частини і навантаження. Нетто-частина страхового тарифу призначена для формування страхових резервів, які використовуються страховиком для забезпечення виплат страхових сум і страхового відшкодування. Навантаження забезпечує покриття витрат страховика, пов’язаних зі здійсненням страхування, та створення певного накопичення у вигляді прибутку (рис. 9.1).
Нетто-частина Відрахування до страхових резервів Брутто-ставка Навантаження Для покриття витрат Для створення прибутку діяльності страховика страховика

Рис. 9.1. Структура страхового тарифу

Нетто-частина страхових тарифів з видів страхування інших, ніж страхування життя, при добровільній формі страхування обчислюється страховиком актуарно (математично) на підставі відповідних статистичних даних про частоту настання страхових випадків. Визначення нетто-тарифів за договорами страхування життя (накопичувальне страхування) здійснюється з урахуванням статистичних закономірностей страхових ризиків протягом дії договору страхування та величини інвестиційного доходу від розміщення тимчасово вільних коштів резервів зі страхування життя. Враховуючи, що умови страхування життя передбачають страхові виплати в разі дожиття застрахованого до закінчення терміну дії договору страхування або смерті застрахованого, повна нетто-ставка складається з нетто-ставки для виплати в разі дожиття та нетто-ставки для виплати в разі смерті. При змішаному страхуванні життя до повної нетто-ставки включається неттоставка для виплати в разі настання нещасного випадку.

336

ГЛАВА 9

Розрахунок навантаження здійснюється виходячи із запланованих витрат на ведення страхової справи та очікуваних надходжень страхових платежів. Навантаження встановлюється у відсотках до величини нетто-ставки. Конкретний розмір страхового тарифу визначається у договорі страхування за згодою сторін, якщо інше не передбачено законодавством. Так, обов’язкове страхування здійснюється за тарифами, затвердженими КМУ. Крім того, нормативно-правовими актами встановлено, що норматив витрат на ведення страхової справи у сфері обов’язкового страхування не повинен перевищувати за різними видами страхування від 6 до 20% страхового тарифу. В обліку отримані страховиком страхові платежі поділяються на доходи і страхові резерви. Доходи є виручкою від реалізації страхових послуг. Облік розрахунків зі страхувальниками та страховими посередниками ведуть на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», для чого його доцільно доповнити такими субрахунками: 364 «Розрахунки із страхувальниками»; 365 «Розрахунки із страховими посередниками». Для обліку страхових платежів призначений спеціальний синтетичний рахунок 76 «Страхові платежі». Порядок відображення в обліку страхових платежів залежить від умов їх сплати страхувальником, визначених договором страхування, та порядку набрання чинності останнім. Якщо договір з видів страхування інших, ніж страхування життя, набирає чинності з моменту внесення першого страхового платежу, то на суму отриманого страхового платежу виконують бухгалтерську проводку:
Д-т рах. 31 — К-т субрах. 364,

а на загальну суму страхових платежів, належних страховику за договором страхування:
Д-т субрах. 364 — К-т рах. 76.

Якщо договір страхування набирає чинності із зазначеної в ньому дати, нарахування страхових платежів (Д-т субрах. 364 — К-т рах. 76) здійснюють у тому періоді, до якого належить зазначена у договорі дата. У тому випадку, коли умовами договору страхування життя передбачено періодичну сплату страхових внесків, відображення в обліку їх нарахування здійснюють у тих періодах, до яких належать терміни сплати цих внесків. У випадках, коли страховик отримує попередньо сплачені страхові платежі, вони обліковуються як заборгованість з авансів

Облік страхової діяльності

337

одержаних на субрахунку 681 «Розрахунки за авансами одержаними», а при набранні чинності договору страхування зараховуються на погашення заборгованості страхувальника (Д-т субрах. 681 — К-т субрах. 364). У разі невиконання страхувальником умов договору страхування щодо сплати страхових внесків і визнання у зв’язку з цим договору недійсним, сума нарахованих, але не сплачених страхових платежів, сторнується. Якщо страхова організація здійснює свою діяльність через відокремлені підрозділи (філії), то розрахунки головної організації (страховика) з такими підрозділами обліковують на субрахунку 683 «Внутрішньогосподарські розрахунки» таким чином: 1) належні до сплати відокремленим підрозділом страхові платежі за договорами страхування:
Д-т субрах. 683 — К-т рах. 76;

2) отримано страхові платежі від відокремленого підрозділу:
Д-т рах. 31 — К-т субрах. 683.

У разі отримання страхових платежів через страхових посередників (страхових агентів, страхових брокерів) розрахунки з ними здійснюють на субрахунку 365 «Розрахунки із страховими посередниками». Страховий агент, який отримав страхові платежі від страхувальників, зобов’язаний протягом двох рабочих днів перерахувати ці кошти на рахунок страховика. Нарахування страхових платежів здійснюють на підставі наданих страховим посередником звітів незалежно від дати перерахування коштів: 1) нараховані страхові платежі за звітом посередника:
Д-т субрах. 365 — К-т рах. 76;

2) надійшли страхові платежі від посередника на рахунок страховика:
Д-т рах. 31 — К-т субрах. 365.

Належна страховому посереднику комісійна винагорода обліковується страховиком у складі витрат на збут. Утримана страховим посередником належна йому сума комісійної винагороди відображається у страховика записом:
Д-т рах. 93 — К-т субрах. 365.

Сума нарахованих страхових платежів за всіма видами страхування, відображена протягом місяця на кредиті рахунка 76, списується на субрахунок 703 «Доход від реалізації робіт і послуг», до якого доцільно відкрити окремий субрахунок другого порядку 7031 «Зароблені страхові платежі»:

338
Д-т рах. 76 — К-т субрах.7031.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік страхових платежів та розрахунків із страхувальниками» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит резервного капіталу
Структура системи пейджингового зв’язку
ІНДИКАТИВНЕ ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙ
Формування і використання резерву для відшко-дування можливих втр...
ФОРМИ ГРОШЕЙ ТА ЇХ ЕВОЛЮЦІЯ


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1872 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП