ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік розрахунків з квартиронаймачами
Зумовлено це, головним чином, досить значною кількістю платників-одержувачів таких послуг, наданням значній частині населення пільг та субсидій з оплати житловокомунальних послуг, відображенням податкового зобов’язання з ПДВ за касовим методом, реструктуризацією заборгованості населення за ці послуги, створенням об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) тощо. Розрахунки з квартиронаймачами здійснюються, як правило, через установи банків. Первинним документом є квитанціяповідомлення (рахунок), який може бути аркушем квитанційної книжки, а може щомісяця виписуватися в обчислювальному центрі та надсилатися квартиронаймачам поштою. Оплата житла і комунальних послуг здійснюється за тарифами (за 1 м2, за одну прописану особу) або за показаннями лічильників, якщо такі встановлено. Для приватизованих квартир замість терміна «квартплата» вживається термін «відшкодування експлуатаційних витрат» (у розмірі квартплати). За рахунок цієї оплати відшкодовуються не лише витрати житлової організації на прибирання місць загального користування та прибудинкової території, поточний ремонт, заміну електроламп, придбання інвентаря і т. ін., а й витрати на оплату стороннім організаціям за послуги — вивезення сміття та побутових відходів, обслуговування ліфтів, дезінфекцію, дезінсекцію, дератизацію, пожежний нагляд тощо. Крім того, у цінах на комунальні послуги значну частку становлять податки і обов’язкові збори. Оплата за житлово-комунальні послуги може здійснюватися по-різному: 1) за окремими квитанціями на кожний вид послуг. У цьому випадку банки перераховують кошти відповідним підприємствампостачальникам таких послуг, утримуючи певний відсоток за розрахункове обслуговування; 2) за однією квитанцією. У цьому випадку кошти надходять у повному обсязі на рахунок житлової організації, а потім перераховуються відповідним комунальним підприємствам (постачальникам послуг) з утриманням, крім оплати банківської послуги, певного відсотка на користь житлової організації за збирання платежу та облік і контроль розрахунків з платниками. Для обліку розрахунків з квартиронаймачами використовують рахунок 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», для чого у його складі наказом про облікову політику підприємства передбачають окремий субрахунок 364 або 3611 «Розрахунки з квартиронаймачами». Останнє, на нашу думку, є методично більш обгрунтованим.

310

ГЛАВА 7

На відміну від інших галузей економіки, податкове зобов’язання з ПДВ при розрахунках з квартиронаймачами у ЖКГ визнається за касовим методом, тобто в момент отримання грошей від платників. Це зумовлює необхідність застосування при нарахуванні заборгованості квартиронаймачів субрахунка 643 «Податкове зобов’язання» (якщо ця подія сталася раніше за отримання коштів). Якщо оплата комунальних послуг населенням здійснюється за однією квитанцією, то всі кошти зараховуються спочатку на рахунок відповідної житлової організації і зразу перераховуються на рахунки відповідних комунальних підприємств — з теплопостачання, водопостачання і водовідведення тощо. При цьому певний відсоток від цих сум сплачується житловій організації за обслуговування внутрішньобудинкових мереж (теплових, водопровідних тощо). Сучасна методологія обліку передбачає необхідність відображати надходження на користь інших осіб у складі доходу (К-т субрах. 703) з одночасним відображенням їх як вирахування з доходу (Д-т субрах. 704). При цьому у звітності надходження на користь інших осіб не визнаються доходом (як і непрямі податки) і до складу чистого доходу від реалізації не зараховуються. Основні господарські операції з обліку розрахунків з квартиронаймачами наведено у табл. 7.3.
Таблиця 7.3 Бухгалтерські проведення з обліку розрахунків з квартиронаймачами

№ з/п 1 2 3 4 5 6

Зміст господарської операції Нарахована оплата за житло і комунальні послуги Відображено вирахування з доходу суми, що належить до перерахунку комунальним підприємствам Відображено суму податкового зобов’язання з ПДВ Надійшла часткова оплата від населення за житлово-комунальні послуги (80% від нарахованої суми) Відображено податкове зобов’язання з ПДВ Перераховано кошти комунальним підприємствам (80% від нарахованого боргу)

Кореспондуючі рахунки Дебет Кредит 3611 704 703 311 643 631 703 631 643 3611 641 311

Сума, грн 60000

36000 4000 48000 3200 28800

Облік у житлово-комунальному господарстві

311

Аналітичний облік розрахунків з квартиронаймачами та власниками приватизованих квартир ведуть лінійно-позиційним способом у спеціальних відомостях (журналах, книгах, машинограмах) аналітичного обліку розрахунків, які відкривають до рахунка 36.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік розрахунків з квартиронаймачами» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Сучасний стан систем телекомунікацій в Україні
Стандартизація в галузі телекомунікацій. Організації — розробники...
КЛАСИЧНА КІЛЬКІСНА ТЕОРІЯ ГРОШЕЙ
Організація готівкових грошових розрахунків
Загальна характеристика стільникової мережі зв’язку


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1133 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП