ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік загальновиробничих витрат підрядних будівельних організацій
До загальновиробничих витрат у будівництві відносять витрати, пов’язані з виконанням БМР, які неможливо в момент їх виникнення безпосередньо віднести на конкретний об’єкт витрат. Облік таких витрат ведуть на синтетичному рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» в цілому по будівельній організації. До складу загальновиробничих витрат у будівництві відносять: 1) витрати на управління і обслуговування будівельного виробництва: на оплату праці і соціальне страхування працівників апарату управління окремих виробничих підрозділів та робітників, що здійснюють обслуговування такого апарату управління; на службові відрядження вказаного апарату управління; амортизацію основних засобів та інших необоротних активів відповідного призначення; утримання, експлуатацію і ремонт необоротних активів загальновиробничого призначення; опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання виробничих приміщень; аварійно-рятувальне обслуговування об’єктів підземного будівництва (при наявності відповідних договорів); транспортне обслуговування будівельного виробництва; оплата послуг кредитно-фінансових установ та поштово-телеграфних послуг; матеріально-технічне забезпечення апарату управління; оплата послуг консультативного та інформаційного характеру; 2) витрати на організацію робіт на будівельних майданчиках та удосконалення технології: на геодезичні роботи; упорядкування і утримання будівельних майданчиків; перебазування лінійних підрозділів будівельних організацій на інше будівництво; амортизація і поточний ремонт обладнання і пристосувань, що віднесені до основних засобів і не можуть бути включені до прямих витрат (бункерів для бетонів та розчинів, огороджувальної техні-

Особливості обліку в будівельному виробництві

23

ки небезпечних зон виконання робіт тощо); будівництво, ремонт, утримання і переміщення нетитульних тимчасових споруд, приміщень санітарно-побутового призначення; вартість малоцінного та швидкозношуваного виробничого інвентаря та інструментів; витрати на підготовку об’єктів будівництва до здавання; витрати некапітального характера на удосконалення технології і організації, забезпечення якості будівництва, винахідництво і раціоналізацію; утримання протипожежної та сторожової охорони будівельних майданчиків і т. ін.; 3) витрати на здійснення заходів з охорони праці на будівельних майданчиках, у т. ч. на обладнання і утримання огорож для машин та їх рухомих частин, люків, отворів; забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту (у т. ч. миючими засобами); проведення спеціального навчання працівників, організацію лекцій, доповідей, семінарів з техніки безпеки; вартість спеціального харчування відповідних категорій працівників, а також газованої солоної води; витрати на проведення обов’язкового медичного огляду окремих категорій працюючих та ін.; 4) інші загальновиробничі витрати: страхування майна, ризиків, цивільної відповідальності, а також окремих категорій працівників (згідно із законодавством); охорона навколишнього середовища; створення забезпечень для відшкодування майбутніх операційних витрат (оплата відпусток, виконання гарантійних зобов’язань тощо); оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності працівників за рахунок підприємства; витрати на перевезення працівників до місця роботи і у зворотному напрямку як власним, так і орендованим транспортом; доплати і надбавки при виконанні робіт вахтовим методом; компенсації працівникам за використання для нужд виробництва власного інструмента і транспорту; витрати на підготовку і перепідготовку кадрів; податки, збори та інші обов’язкові платежі (згідно із законодавством), що відносяться на собівартість БМР, і т. ін. Згідно з П(С)БО 16 загальновиробничі витрати поділяють на змінні і постійні. Кожне підприємство самостійно вирішує питання (в наказі про облікову політику) про склад змінних і постійних загальновиробничих витрат. У той же час згідно з П(С)БО 18 та Методичними рекомендаціями № 30 особливістю формування витрат за будівельним контрактом є те, що загальновиробничі витрати у повному обсязі (як змінні, так і постійні) підлягають розподілу між об’єктами будівництва, що виконуються будівельною організацією, виходячи з нормальної виробничої потужності.

24

ГЛАВА 1

Розподіляються загальновиробничі витрати між об’єктами будівництва з використанням бази розподілу, встановленої будівельною організацією самостійно з урахуванням специфіки робіт, що виконуються. Базою розподілу таких витрат можуть бути: — сума всіх прямих витрат на виконання БМР; — сума прямих витрат на оплату праці; — нормативні або фактичні витрати праці на виконання БМР (в людино-годинах); — час, відпрацьований будівельними машинами і механізмами на будівництві конкретних об’єктів (у машино-годинах) та ін. Розподілені витрати списують на собівартість БМР записом:
Д-т субрах. 231 — К-т рах. 91.

Прийнята методика розподілу загальновиробничих витрат з урахуванням нормальної виробничої потужності зумовлює можливість того, що в кінці звітного періоду частина як постійних, так і змінних загальновиробничих витрат виявиться нерозподіленою (якщо фактична база розподілу таких витрат буде меншою за прийняту при плануванні виходячи з нормальної виробничої потужності). Сума нерозподілених загальновиробничих витрат підлягає списанню на собівартість реалізованої продукції (послуг) у періоді їх виникнення:
Д-т субрах. 903 — К-т рах. 91.

При розподілі і списанні загальновиробничих витрат варто враховувати, що генпідрядник (згідно з укладеним договором із субпідрядником) може щомісячно певну частку окремих статей загальновиробничих витрат відносити на витрати з обслуговування субпідрядника: 1) на суму витрат, що компенсуються субпідрядником:
Д-т субрах. 903 — К-т рах. 91;

2) на суму доходу, який компенсується субпідрядником (з урахуванням податкового зобов’язання з ПДВ):
Д-т рах. 63 — К-т субрах. 703;

3) на суму податкового зобов’язання з ПДВ:
Д-т субрах. 703 — К-т субрах. 641.

Отже, на суму витрат, компенсованих субпідрядником, зменшуються загальновиробничі витрати, які підлягають розподілу та списанню на собівартість виконаних БМР.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік загальновиробничих витрат підрядних будівельних організацій» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Визначення вартості капіталу
Склад і структура ресурсів комерційного банку
Маятник в воде
Інвестиційний ринок та його інфраструктура
Поняття та види банківських інвестицій


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 2036 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП