ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

Економічний зміст облікової політики
В Україні з переходом до ринкових відносин змінились підходи до організації бухгалтерського обліку на підприємствах. Від жорсткої регламентації облікового процесу з боку держави ми поступово перейшли до розумного поєднання державного регулювання та самостійності підприємств в організації бухгалтерського обліку. Ефективне функціонування цілісної системи обліку передбачає активне застосування такого специфічного елементу регулювання бухгалтерського обліку та звітності як облікова політика.
Необхідно пам'ятати, що у ринковій економіці, коли потрібно
продемонструвати інвесторам привабливість фінансування саме вашої
фірми, не розкриваючи механізм отримання прибутку, правильно та
економічно грамотно обгрунтована облікова політика відкриває нові
можливості. Вона дозволяє, по-перше, продемонструвати нові можливості,
притаманні підприємству, по-друге, проінформувати податкові органи,
g* -167 -

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах
ревізорів, кредиторів, потенційних інвесторів, а також партнерів по бізнесу (покупців та постачальників) про стійкість вашого фінансового стану, зорієнтувавши їх на подальше співробітництво.
Українське законодавство не передбачає відповідних положень, якими регулюються питання формування облікової політики. Згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" "облікова політика - це сукупність принципів, методів, процедур, які використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності". На відміну від МСБО, українські стандарти не зазначають обов'язкових питань, які необхідно розглядати в обліковій політиці. Це питання залишається в компетенції самого підприємства.
Згідно з визначенням, наведеним в Законі України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", облікова політика підприємства базується на основних принципах обліку та звітності. Ці основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності викладені в ст. 4 цього Закону та п. 18 П(С)БО 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності".
В стандарті ПБС 1/98 Росії облікова політика підприємства визначається як "прийнята ним сукупність способів ведення бухгалтерського обліку -первинного спостереження, вартісного виміру, поточного групування та підсумкового узагальнення фактів господарської діяльності".
Таким чином при формуванні облікової політики слід виходити з того, що політику не можна обмежити рамками нормативних актів, оскільки жоден нормативний акт не в змозі передбачити усі тонкощі кожної господарської ситуації, яка виникає на підприємстві. Кожне підприємство обирає елементи облікової політики виходячи з міркування економічної ефективності та особливостей своєї діяльності.
Розглянемо деякі практичні питання, які розкривають ряд загальних особливостей розробки облікової політики в зарубіжному обліку.
f ' „, " Ч В процесі формування облікової політики МСБО
Формування г . і
облікової відмічають необхідність брати за основу принципи
., політики J безперервності діяльності компанії, нарахування,
послідовності, суттєвості, сталості.
Міжнародні стандарти вимагають, щоб в результаті стискання
інформації були надані класифіковані дані, які формують статті в самій
фінансовій звітності або в примітках до неї. При створенні статей бухгалтер
повинен орієнтуватися на принцип суттєвості, тобто визначити, чи може
-168-

Розділ 2. Система бухгалтерського обліку: національний аспект
нерозкриття інформації вплинути на економічне рішення користувачів. При цьому активи та зобов'язання, доходи та витрати не повинні взаємозараховуватись (за виключенням випадків, коли стандарти це дозволяють або вимагають), якщо вони суттєві. Принцип суттєвості стосується не тільки самих даних, але також і всіх питань облікової політики, тобто способів ведення обліку при їх розкритті в звітності.
Однією з особливостей зарубіжної практики обліку є те, що у великих компаніях готуються два варіанти з облікової політики. Перша, яка складається на початку року, є начебто формальною, оскільки служить позначкою діючих національних облікових принципів, відпрацьованих в даній компанії в минулому році, з передбачуваними змінами і уточненнями в наступному році. Друга складається в кінці звітного року перед складанням звітності.
Тобто протягом року на фірмі облікова політика може змінюватись.
Тоді як в Україні проголошено принцип незмінності облікової політики
протягом року. .
Коли фірма тільки починає свою діяльність на ринку, в своїй обліковій політиці вона показує свою прихильність до правил і традицій бухгалтерського обліку, що діють в даній місцевості.
При розробці робочого плану рахунків, яким компанія передбачає користуватися для відображення своїх господарських трансакцій (операцій), бухгалтер складає список коригуючих рахунків (наприклад, рахунки резервів).
В табл. 2.32 наводяться суттєві питання, які розкриваються в обліковій політиці американськими підприємствами.
Таблиця 2.32. Суттєві питання, які розкриваються в обліковій політиці (досвід США)

Суттєві питання Зміст
J 2
Принципи консолідації Консолідована фінансова звітність включає відомості про активи, пасиви, доходи та витрати всіх існуючих залежних та дочірніх компаній. 3 консолідованої звітності виключені дані про операції між компаніями групи. Інвестиції у суттєві компанії, які складають від 20 до 50 % їх власного капіталу, обліковуються за методом участі. Всі інші вкладення оцінюються за ринковою або за залишковою вартістю відповідно до СФО 115 "Облік невизначених вкладень у боргові та пайові цінні папери"
Засоби, прирівняні до .Грошових У звіті, що представляється, цінні папери зі строком погашення 3 місяці і менше, з моменту їх придбання оцінюються як засоби, які прирівнюються до грошових (еквіваленти грошових коштів)
-169-

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

/ 2
Будівлі, споруди, устаткування та їх амортизація Будівлі, споруди та устаткування відображаються у звітності за собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації. Витрати на їх відшкодування капіталізуються, а статті, що замінюються, списуються. Витрати на їх обслуговування та поточний ремонт відносяться на операційні витрати. Прибутки та збитки від продажу такого майна включаються до прибутку підприємства. Амортизація розраховується методом прямолінійного списання, виходячи з розрахункового терміну експлуатації кожного конкретного активу. Корпорація та дочірні компанії використовують й інші методи амортизації (зазвичай методи прискореної амортизації)
Товарно-матеріальні запаси Товарно-матеріальні запаси відображаються за найменшою із собівартості або ринкової ціни з використанням методу ЛІФО практично для всіх суттєвих товарно-матеріальних запасів внутрішнього ринку та методом середньої собівартості - для інших запасів
Патенти, торгові марки та гудвіл Суми, виплачені за, придбані патенти, торгові знаки та за цінні папери новопридбаних дочірніх компаній понад ринкової вартості їх нетто-активів, відносяться до патентів, торгових марок та гудвілу. Частина цих сум, яка повинна належати до патентів та торгових марок, амортизується з врахуванням терміну їх служби, що-залишився, а решта - амортизуються протягом періоду їх комерційного використання, але не більше 40 років
Прибуток в розрахунок на акцію Прибуток у розрахунку на акцію базується на середньозваженій річній кількості звичайних акцій, які знаходяться в обігу
Пенсійні програми Компанія має пенсійну програму, яка охоплює більшість її службовців. Виплати за нею передусім грунтуються на стажі роботи кожного зайнятого та на його середній заробітній платі за останні 5 років роботи. Політика компанії' полягає у щорічному періодичному перерахуванні витрат на пенсійне забезпечення у межах максимально допустимого ріїзня з позицій федерального оподаткування
Податки на прибуток Податки на прибуток розраховуються за методом активу/зобов'язання відповідно до СФО 109 "Облік податків на прибуток". Відстрочені податки є очікуваними податковими наслідками в майбутньому, коли відображені у. звітності активи та зобов'язання повинні бути відшкодовані або виплачені. Вони з'являються внаслідок розбіжностей між бухгалтерською вартістю активів та зобов'язань та їх оподатковуваною базою та коригуються на зміни у податковому законодавстві та ставках оподаткування, коли вводяться такі зміни. Відрахування для виплати податків на прибуток є загальною сумою податків, виплачених або які належать до виплати за звітний рік плюс зміни у відстрочених податках протягом року
Витрати на виплату процентів Відсотки, які відносяться до будівництва активів, капіталізуються як частина витрат на будівництво відповідно до СФО 34 "Капіталізація витра'т на виплату відсотків"
Визнання доходу по довгострокових контрактах Компанія оцінює дохід за довгостроковими контрактами методом завершення робіт. Відповідно до цього методу доходи визначаються протягом кожного звітного періоду протягом дії контракту залежно від ступеню його виконання
-170-

Розділ 2. Система бухгалтерського обліку: національний аспект
МСБО передбачаються аспекти облікової політики, якими підприємства можуть керуватися при поданні інформації (рис. 2.32), однак обмеження не встановлюються.

В Росії ПБО не обумовлюють обов'язкові ^ питання, які необхідно розкривати в обліковій політиці, основний склад та зміст інформації з конкретних питань бухгалтерського обліку (облік ТМЦ, основних засобів тощо) встановлюється відповідними положеннями з бухгалтерського обліку.
У Великобританії облікова політика та методи бухгалтерського обліку грунтуються на концептуальній основі, прийнятій стандартом 2, в параграфі 3-ому та 4-ому якого зазначено: методи бухгалтерського обліку є реалізацією на практиці фундаментальних концепцій.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Економічний зміст облікової політики» з дисципліни «Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Формування власного капіталу банку
ВАРТІСТЬ ГРОШЕЙ
БАНКИ ЯК ПРОВІДНІ СУБ’ЄКТИ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА. ФУНКЦІЇ БАН...
Стандартизація в галузі безпеки телекомунікаційних систем
Чиста теперішня вартість


Категорія: Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах | Додав: koljan (29.03.2012)
Переглядів: 782 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП