ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Психологія » Основи психологічного консультування

Рефлексивне слухання
Один шукає акушера для своїх думок, другий - людину, якій він може допомоги розродитися ними: так виникає гарна бесіда.
Ф. Ніцше
Побутує думка, що слухати легше, ніж говорити. Однак це не стосується консультування, де слухання - активний процес, бо попри зовнішню пасивність слухача, вимагає його значного внутрішнього напруження. Розрізняють нерефлексивне і рефлексивне слухання. Нереф-лексивним називають уважне слухання з мінімальним мовним втручанням, рефлексивним є слухання з регулярним використанням зворотного зв'язку, який дозволяє точніше зрозуміти суть проблем співрозмовника. Зазвичай в консультуванні використовуються обидві форми слухання, однак перевага надається рефлексивному, бо воно дає більший психотерапевтичний ефект.
Рефлексивне слухання передбачає певні установки і форми поведінки. Перед усім це загальна установка по відношенню до партнера: „Я турбуюсь про вас і тому щиро цікавлюся усім, що відбувається з вами...", а також вербальні і невербальні форми поведінки, які ніби промовляють: „Я слухаю вас..." Успішна реалізація рефлексивного слухання супроводжується такими обов'язковими атрибутами, як зоровий контакт та мова жестів, забезпечується формами вербальної поведінки, що стимулюють партнера продовжувати розмову, допомагають розуміти


105
сказане, гарантують зворотний зв'язок (див.: 5.1.3), який передає ставлення до сказаного, допомагає рефлексувати почуття.
Уміння активно слухати передбачає: а) зосередження уваги на тому, що говорить і переживає інша людина; б) блокування на час слухання зайвих думок і переживань; в) активне обдумування того, що говорить партнер, на основі безоцінного сприйняття та глибинного проникнення в сказане; г) запам'ятовування думок, фактів, які повідомляє людина, логіки її повідомлення; д) визначення логіки того, чому клієнт вважає себе правим.
Виділяють кілька типів реакцій під час слухання: заохочення мовлення, з'ясування (розпитування, уточнення), переповідання, відображення почуттів, відображення значень та резюмування. А.Айві називає навички активного слухання мікронавичками уважної поведінки. Умовно їх можна віднести до тактичних вмінь консультанта, хоча, використані в певній логіці, вони гарантують в кінці кінців закономірну стратегічну лінію.

Секрети ефективного консультанта
Рефлексивне слухання напружує і вимагає від консультанта дещо
більшої швидкості мислительних процесів.
Щоб набути навичок рефлексивного слухання, потрібно користуватися ним не тільки під час професійних тренувань, але й у повсякденному житті. Однак не варто застосовувати його в ситуаціях дефіциту часу, коли спілкування задовольняє всі потреби в інформації чи дослідженні альтернатив, а ще - у випадку, коли партнер не сприймає, відштовхує співрозмовника.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Рефлексивне слухання» з дисципліни «Основи психологічного консультування»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Комп’ютерна телефонія — поняття і застосування
Аудит амортизації необоротних активів
Що таке GSM?
Інвестиційний ринок та його інфраструктура
Створення і перегляд Web-сторінок, броузери


Категорія: Основи психологічного консультування | Додав: koljan (12.02.2012)
Переглядів: 2306 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП