Основні принципи організації бухгалтерського обліку
Бухгалтерський облік у нашій країні є складовою частиною народногосподарського обліку. Він виконує важливі функції в плануванні, контролі і управлінні підприємствами, організація- ми та установами. Тому система його показників і принципи ор- ганізації повинні відповідати вимогам не тільки керівництва дія- льністю того або іншого підприємства, а й управління всім на- родним господарством. Звідси принципи організації бухгалтерського обліку на будь- якому підприємстві єдині, він ведеться за типовим Планом раху- нків, на основі типової перинної документації і типових положень щодо обліку матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції, робіт і послуг. Президент та Уряд України постійно приділяють велику увагу науково обґрунтованій і раціональній, з урахуванням вимог між- народних стандартів, організації бухгалтерського обліку. Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову зві- тність в Україні», затвердженим 16 липня 1999 р. № 996-ХІV, пи- танням організації та ведення бухгалтерського обліку приділя- ється посилена увага. Розділ ІІІ цього Закону «Організація та ведення бухгалтерсь- кого обліку» присвячений питанням: організації бухгалтерського обліку на підприємстві, первинним обліковим документам і ре- гістрам бухгалтерського обліку та інвентаризації господарських активів і зобов’язань. Згідно з положенням ст. 8 зазначеного Закону «Організація бухгалтерського обліку на підприємстві» бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповно-
174 важеного органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та за- безпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених доку- ментів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноваже- ний орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприєм- ством відповідно до законодавства та установчих документів. Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємс- тво самостійно обирає форми його організації: 꼘 введення до штату підприємства посади головного бухгалте- ра або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бух- галтером; 꼘 користування послугами фахівця з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; 꼘 ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою; 꼘 самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання зві- тності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовувати- ся на підприємствах, звітність яких має оприлюднюватися. Підприємство самостійно: 꼘 визначає облікову політику підприємства; 꼘 обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регіс- трів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інфор- мації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим За- коном, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних; 꼘 розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управ- лінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських доку- ментів; 꼘 затверджує правила документообігу і технологію обробки об- лікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналі- тичного обліку; 꼘 може виділяти на окремий баланс філії, представництва, від- ділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства. Керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та праців- никами, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних ви-
175 мог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подан- ня до обліку первинних документів. Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бух- галтерського обліку підприємства (далі — бухгалтер): Ӹ забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подан- ня у встановлені строки фінансової звітності; Ӹ організовує контроль за відображенням на рахунках бухгал- терського обліку всіх господарських операцій; Ӹ бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування акти- вів підприємства; Ӹ забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозді- лах підприємства. Відповідальність за бухгалтерський облік господарських опе- рацій, пов’язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов’язань підприємства та складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну ко- місію, яку утворюють відповідно до законодавства. Бухгалтерський облік на підприємстві, в організації чи уста- нові може здійснюватися: Ӹ бухгалтерською службою (відділом), що є самостійним струк- турним підрозділом підприємства та очолюється головним бухгал- тером або централізованою бухгалтерією; Ӹ спеціалізованою організацією або відповідним фахівцем на договірних засадах, якщо підприємство чи установа не має бух- галтерської служби. На невеликих підприємствах їх власники або керівники (ви- конавчі директори) можуть самі вести бухгалтерський облік. Від того, як організовано бухгалтерський облік на підприємст- ві, як він виконує свої контрольні функції, значною мірою зале- жить рівень економічної роботи. Чим раціональніше організовано облік у господарстві, тим менше він потребує витрат праці обліко- вих працівників, тим більше залишається в них часу для еко- номічної роботи, контролю й аналізу господарсько-фінансової ді- яльності. Бухгалтерія як складова частина управлінського апарату тісно пов’язана з усіма виробничими підрозділами, відділами і служ- бами підприємства. Вона одержує від них необхідну для обліку й контролю документацію і забезпечує їх економічною інформацією про результати роботи. Ці взаємини визначають організацію бух- галтерського обліку, яка може бути і централізованою і децент- ралізованою.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Основні принципи організації бухгалтерського обліку» з дисципліни «Теорія бухгалтерського обліку»