ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Теорія бухгалтерського обліку

Основні принципи організації бухгалтерського обліку
Бухгалтерський облік у нашій країні є складовою частиною
народногосподарського обліку. Він виконує важливі функції в
плануванні, контролі і управлінні підприємствами, організація-
ми та установами. Тому система його показників і принципи ор-
ганізації повинні відповідати вимогам не тільки керівництва дія-
льністю того або іншого підприємства, а й управління всім на-
родним господарством.
Звідси принципи організації бухгалтерського обліку на будь-
якому підприємстві єдині, він ведеться за типовим Планом раху-
нків, на основі типової перинної документації і типових положень
щодо обліку матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, витрат
на виробництво і калькулювання собівартості продукції, робіт і
послуг.
Президент та Уряд України постійно приділяють велику увагу
науково обґрунтованій і раціональній, з урахуванням вимог між-
народних стандартів, організації бухгалтерського обліку.
Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову зві-
тність в Україні», затвердженим 16 липня 1999 р. № 996-ХІV, пи-
танням організації та ведення бухгалтерського обліку приділя-
ється посилена увага.
Розділ ІІІ цього Закону «Організація та ведення бухгалтерсь-
кого обліку» присвячений питанням: організації бухгалтерського
обліку на підприємстві, первинним обліковим документам і ре-
гістрам бухгалтерського обліку та інвентаризації господарських
активів і зобов’язань.
Згідно з положенням ст. 8 зазначеного Закону «Організація
бухгалтерського обліку на підприємстві» бухгалтерський облік на
підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства
до його ліквідації.
Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві
належать до компетенції його власника (власників) або уповно-

174
важеного органу (посадової особи) відповідно до законодавства та
установчих документів.
Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та за-
безпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських
операцій у первинних документах, збереження оброблених доку-
ментів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але
не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноваже-
ний орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприєм-
ством відповідно до законодавства та установчих документів.
Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємс-
тво самостійно обирає форми його організації:
꼘 введення до штату підприємства посади головного бухгалте-
ра або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бух-
галтером;
꼘 користування послугами фахівця з бухгалтерського обліку,
зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку
діяльність без створення юридичної особи;
꼘 ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку
централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;
꼘 самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання зві-
тності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця
форма організації бухгалтерського обліку не може застосовувати-
ся на підприємствах, звітність яких має оприлюднюватися.
Підприємство самостійно:
꼘 визначає облікову політику підприємства;
꼘 обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регіс-
трів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інфор-
мації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим За-
коном, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології
обробки облікових даних;
꼘 розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управ-
лінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій,
визначає права працівників на підписання бухгалтерських доку-
ментів;
꼘 затверджує правила документообігу і технологію обробки об-
лікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналі-
тичного обліку;
꼘 може виділяти на окремий баланс філії, представництва, від-
ділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести
бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до
фінансової звітності підприємства.
Керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови
для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити
неухильне виконання всіма підрозділами, службами та праців-
никами, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних ви-

175
мог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подан-
ня до обліку первинних документів.
Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бух-
галтерського обліку підприємства (далі — бухгалтер):
Ӹ забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних
методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подан-
ня у встановлені строки фінансової звітності;
Ӹ організовує контроль за відображенням на рахунках бухгал-
терського обліку всіх господарських операцій;
Ӹ бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею
та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування акти-
вів підприємства;
Ӹ забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях,
представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозді-
лах підприємства.
Відповідальність за бухгалтерський облік господарських опе-
рацій, пов’язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку
майна і зобов’язань підприємства та складання ліквідаційного
балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну ко-
місію, яку утворюють відповідно до законодавства.
Бухгалтерський облік на підприємстві, в організації чи уста-
нові може здійснюватися:
Ӹ бухгалтерською службою (відділом), що є самостійним струк-
турним підрозділом підприємства та очолюється головним бухгал-
тером або централізованою бухгалтерією;
Ӹ спеціалізованою організацією або відповідним фахівцем на
договірних засадах, якщо підприємство чи установа не має бух-
галтерської служби.
На невеликих підприємствах їх власники або керівники (ви-
конавчі директори) можуть самі вести бухгалтерський облік.
Від того, як організовано бухгалтерський облік на підприємст-
ві, як він виконує свої контрольні функції, значною мірою зале-
жить рівень економічної роботи. Чим раціональніше організовано
облік у господарстві, тим менше він потребує витрат праці обліко-
вих працівників, тим більше залишається в них часу для еко-
номічної роботи, контролю й аналізу господарсько-фінансової ді-
яльності.
Бухгалтерія як складова частина управлінського апарату тісно
пов’язана з усіма виробничими підрозділами, відділами і служ-
бами підприємства. Вона одержує від них необхідну для обліку й
контролю документацію і забезпечує їх економічною інформацією
про результати роботи. Ці взаємини визначають організацію бух-
галтерського обліку, яка може бути і централізованою і децент-
ралізованою.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Основні принципи організації бухгалтерського обліку» з дисципліни «Теорія бухгалтерського обліку»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: АО "МММ" Історія, наслідки та реклама
Аудит виходу продукції рослинництва
СВІТОВА ТА МІЖНАРОДНА ВАЛЮТНІ СИСТЕМИ
Правила вживання апострофа
Действие и противодействие


Категорія: Теорія бухгалтерського обліку | Додав: koljan (27.11.2011)
Переглядів: 1848 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП