ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Банківський нагляд

Норматив та обмеження ризику відкритої валютної позиції банку
Відомо, що за наявності банківської ліцензії та за умови отримання письмового дозволу Національного банку України банк має право здійснювати операції з валютними цінностями. Результатом їх проведення є формування його валютної позиції як співвідношення балансових і позабалансових вимог та зобов'язань банку в кожній іноземній валюті. За їх рівності позиція вважається закритою, при нерівності — відкритою. Відкрита позиція є короткою, якщо обсяг зобов'язань у валюті перевищує обсяг вимог, і довгою, якщо обсяг вимог у валюті перевищує обсяг зобов'язань.
Валютна позиція банку відображається на технічному рахунку 3800, аналітика за яким ведеться в розрізі валют. Одночасно на рахунку 3801 відображається гривневий еквівалент позиції за рахунком 3800. Таким чином, облік операції в іноземній валюті банки здійснюють у подвійній оцінці, а саме в номінальній сумі іноземної валюти та гривневому еквіваленті за офіційним курсом.

92

Т.П.Гудзь

Наприкінці кожного операційного дня суми залишків у гривневому еквіваленті за технічними рахунками 3800 та 3801 мають бути тотожними, і до фінансової звітності вони не включаються.
З метою зменшення валютного ризику в діяльності банків Національний банк установлює норматив ризику загальної відкритої (довгої/короткої) валютної позиції банку (Н13), у тому числі обмежується ризик загальної довгої відкритої валютної позиції банку (НІ3-1) і ризик загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Н13-2).
Норматив Н13 розраховується за формулою:
(9)
де ВП — загальна відкрита валютна позиція за балансовими та позабалансовими активами і зобов'язаннями банку за всіма іноземними валютами у гривневому еквіваленті (розрахунок здійснюється за звітну дату), яка визначається як сума абсолютних величин усіх довгих і коротких відкритих валютних позицій у гривневому еквіваленті окремо за кожною іноземною валютою (без урахування знака) за всіма іноземними валютами.
РК — регулятивний капітал банку.
Нормативне значення загальної відкритої (довгої/ короткої) валютної позиції банку (Н13) має бути не більше, ніж 30%, в тому числі: загальна довга валютна позиція (НІ3-1) не повинна перевищувати 20%, а загальна коротка валютна позиція (НІ3-2) — не більше 10%.
Контроль за дотриманням нормативів валютної позиції проводиться пруденційним наглядом за формулою середньозваженої величини за місяць.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Норматив та обмеження ризику відкритої валютної позиції банку» з дисципліни «Банківський нагляд»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Договір на проведення аудиторської перевірки
Формування банківського портфеля цінних паперів та управління ним
Аудит нерозподіленого прибутку
ОСОБЛИВОСТІ ІНФЛЯЦІЇ В УКРАЇНІ
Аудит звітності з податку з власників транспортних засобів та інш...


Категорія: Банківський нагляд | Додав: koljan (10.11.2011)
Переглядів: 869 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП