ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Ризикологія в економіці та підприємстві

Теоретико-ігрова модель вибору структури портфеля у разі протидії економічного середовища
П’ята інформаційна ситуація (І5) характеризується антагоніс-тичними інтересами економічного середовища щодо суб’єкта управління (інвестора) у процесі прийняття ним своїх рішень. Цей антагонізм досягається через вибір економічним середовищем таких своїх станів, які зводять до мінімуму ефективність інвестора. Тому основною стратегією для суб’єкта управління (інвестора) є забезпечення гарантованих рівнів економічних по-казників. Аналіз процесу прийняття рішень тут аналогічний ос-новним правилам та елементам теорії антагоністичних ігор. З урахуванням цього математична модель вибору структури порт-феля при виконанні обмежень (7.59)―(7.61) має вигляд:
(7.73)
(7.74)
(7.75)
де величини mi, σi, σij — функції змінних , що визначають-ся співвідношеннями (7.43), (7.44) та (7.45) відповідно.
Особливістю задачі вибору структури портфеля з критеріями (7.73)―(7.75) при виконанні умов (7.59)―(7.61) є те, що вона може мати єдиний «найкращий» розв’язок відносно всіх критері-їв. Тому й виникає питання щодо умов існування цього (єдиного) розв’язку.
Розглянемо задачу створення портфеля активів у полі І5 як па-рну гру з нульовою сумою, що визначається платіжною матри-цею і нехай ця гра не має сідлової то-чки. Виявляється, що у разі, коли ця гра має єдиний розв’язок, множина G* усіх ефективних векторів задачі (7.73)―(7.75) за умов (7.59)―(7.61) має єдиний елемент

де ― розподіли, що відповідають оптимальним змішаним стратегіям гравців.
Нехай у парній грі з нульовою сумою, що визначається матри-цею відсутня сідлова точка. Тоді, якщо ця гра має єдиний розв’язок, оптимальну змішану стратегію першо-го гравця, якій відповідає вектор називатимемо ефе-ктивним портфелем за концепцією Марковіца для п’ятої інформа-ційної ситуації (І5), а вектор, який визначає оптимальну змішану стратегію другого гравця, — найбільш характерним розподілом імовірності щодо станів економічного середовища для І5.
Вибираючи за точкові оцінки апріорних імовірностей настан-ня станів економічного середовища відповідні компоненти вектора що відповідає оптимальній змішаній стратегії друго-го гравця, дістаємо оцінки:
(7.76)
(7.77)
(7.78)
Якщо ― структура допустимого портфеля, то отримуємо, що
(7.79)
(7.80)
Якщо утворити портфель зі структурою то згі-дно з (7.79)―(7.80) маємо:


де ― ціна гри, ― дискретна випад-кова величина, що характеризує норму прибутку ефективного портфеля згідно з концепцією Марковіца для ситуації І5.
Нехай у парній грі з нульовою сумою, що визначається платі-жною матрицею відсутня сідлова точ-ка, і гра має кілька розв’язків. Тоді множина пар оптимальних змішаних стратегій гравців є нескінченною і при цьому для будь-якого елемента цієї множини ціна гри залишається не-змінною, тобто

У такому разі як ефективний портфель згідно з концепцією Марковіца для ситуації І5 можна використати будь-яку оптима-льну змішану стратегію першого гравця (для вказаної гри) з век-тором .
Зазначимо, що коли множина ефективних портфелів у моделі Марковіца у полі І5 має кілька елементів, тобто множина G* складається більше ніж з одного вектора, вибір портфеля, який би найбільшою мірою задовольнив інвестора, здійснюється згідно з критерієм (7.80), а саме: вибирається той портфель, структура якого мінімізує дисперсію (для фіксова-нового розподілу станів економічного середовища Q*).
Розглянемо задачу створення портфеля активів у полі як парну гру з нульовою сумою, що визначається платіжною матри-цею і нехай ця гра не має сідлової точ-ки. Виявляється [123], що у разі, коли всі компоненти вектора є строго більшими від нуля ( ), портфель, який визначається вектором є ефе-ктивним згідно з концепцією Марковіца для інформаційної ситу-ації I5.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Теоретико-ігрова модель вибору структури портфеля у разі протидії економічного середовища» з дисципліни «Ризикологія в економіці та підприємстві»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Результати варварської діяльності людини по відношенню до природи...
Порядок реєстрації комерційного банку
. СУТНІСТЬ ТА ЕКОНОМІЧНА ОСНОВА ГРОШОВОГО ОБОРОТУ
ПОХОДЖЕННЯ ГРОШЕЙ. РОЛЬ ДЕРЖАВИ У ТВОРЕННІ ГРОШЕЙ
Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційного банку


Категорія: Ризикологія в економіці та підприємстві | Додав: koljan (28.10.2011)
Переглядів: 991 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП