ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Ризикологія в економіці та підприємстві

Критерій Байєса та його модифікації
Сутність критерію Байєса полягає у порівнянні між собою ма-тематичних сподівань ВВ, що задаються векторами оцінювання Fk, які ідентифікують відповідні рішення (чисті стратегії).
Згідно з критерієм Байєса оптимальне рішення (чи множи-на оптимальних рішень) у випадку, коли F = F+, визначається умовою:
:* . (5.13)
Величина

називається байєсівською оцінкою рішення (чистої стратегії) sk СПР.
Порядковий номер оптимального рішення (чистої стратегії) СПР визначається зa допомогою функції:
.
Якщо функціонал оцінювання має негативний інгредієнт (F = F–), тобто відображає ризики, збитки, непередбачені виплати тощо, то величину

називають байєсівським ризиком рішення (чистої стратегії) СПР. Оптимальне рішення визначається умовою:
, (5.14)
а його порядковий номер — функцією
.
При використанні критеріїв (5.13) чи (5.14) необхідно зверну-ти увагу на таке застереження: рішення (чисту стратегію) можна вважати оптимальним лише в тому випадку, коли у СПР є підста-ви для того, щоб усі елементи функціонала оцінювання F віднес-ти до зони допустимого ризику. Якщо це не так, то використання критерію Байєса некоректне, оскільки він не враховує варіацію. У цьому випадку для прийняття рішень ризик доцільно розгляну-ти як векторну величину, компонентами якої є такі показники, як величина допустимого, критичного та катастрофічного ризику тощо.
Дослідження показують, що навіть у випадку сприятливої (щодо СПР) ситуації рішення, прийняте лише на основі критерію Байєса, неадекватне, тобто воно не враховує всі аспекти реальної ситуації. Тому оцінки, отримані згідно з цим критерієм, часто ви-користовуються як складові більш складних критеріїв, що врахо-вують розкид значень функціонала оцінювання на множині сце-наріїв (це розглядатиметься далі). До останніх належить критерій, наведений у [80]:
,
де ; коефіцієнт і ви-бирається на основі заданого СПР рівня надійності ; — оцінка ризику (середньоквадратичне чи семіквадра-тичне відхилення).
Якщо від функціонала оцінювання F = F+ перейти до матриці невикористаних можливостей (матриці ризиків) Z = Z–, то вибір оптимального рішення (стратегії) можна здійснювати аналогічно. При цьому слід скористатись критерієм (5.14), де
.
Але, як це показано у [123], оптимальна чиста стратегія , вибір якої ґрунтується на критерії Байєса з використанням мат-риці невикористаних можливостей Z –, одночасно є оптимальною згідно з цим критерієм, якщо використовувати функціонал оці-нювання F. Цей факт ще раз підтверджує раніше зроблений ви-сновок щодо неврахування ризику при використанні критерію Байєса.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Критерій Байєса та його модифікації» з дисципліни «Ризикологія в економіці та підприємстві»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Загальна характеристика стільникової мережі зв’язку
Вартість капіталу та інфляція
Підключення та основні сервіси Internet
Выстрел на дне океана
ТЕНДЕРНІ УГОДИ


Категорія: Ризикологія в економіці та підприємстві | Додав: koljan (28.10.2011)
Переглядів: 994 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП